Photography: Reetta Pasanen
Sanna Kekäläinen ja Reetta Pasanen
Punajuurimokkapalat
30 min + 1 t paistamiseen ja jäähtymiseen • helpohko • noin 10 e
noin 18 palaa
2 keskikokoista punajuurta
100 g tummaa suklaata rouhittuna
100 g voita
3 isoa kananmunaa
2 dl fariinisokeria
4 rkl turkkilaista jogurttia tai ranskankermaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
Kuorrutus:
50 g voita
4 dl tomusokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
noin 4 rkl espressoa
1. Kuori ja raasta punajuuret. Rouhi suklaa. Laita punajuuriraaste ja voi kattilaan. Anna voin sulaa. Ota kattila liedeltä. Lisää suklaa ja anna sen sulaa. Kääntele seos tasaiseksi.
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jogurtti ja punajuuri-suklaaseos. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele ne muiden aineiden joukkoon.
3. Kaada seos leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan (noin 24 x 32 cm).
4. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
5. Tee kuorrutus. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Yhdistä joukkoon voisula ja sen verran espressoa, että kuorrutus on sopivan notkeaa.
6. Levitä kuorrutus jäähtyneelle kakulle. Viimeistele halutessasi koristerakeilla, kuivatuilla marjoilla tai kukilla.
Photography: Reetta Pasanen
Kreikan Kyproksen saaren helmi, mintulla maustettu halloumi paistuu grillissä sisältä ihanan pehmeäksi. Perunavartaisiin halloumi kannattaa paloitella melko isoiksi kuutioiksi, muuten sitä on vaikea pujotella varrastikkuihin. Kesäkurpitsapihvitaikinan joukkoon raastettu halloumi antaa makuun tujakkaa suolaisuutta, pitää pihvin kasassa ja rapeuttaa sen pinnan.
Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.
Mari Lahti
Kreikan Kyproksen saaren helmi, mintulla maustettu halloumi paistuu grillissä sisältä ihanan pehmeäksi. Perunavartaisiin halloumi kannattaa paloitella melko isoiksi kuutioiksi, muuten sitä on vaikea pujotella varrastikkuihin. Kesäkurpitsapihvitaikinan joukkoon raastettu halloumi antaa makuun tujakkaa suolaisuutta, pitää pihvin kasassa ja rapeuttaa sen pinnan.
Pataleipätaikinoita voi varioida lähes loputtomasti. Olennaista sitkoisen reikäisen ja päältä rapeakuorisen leivän valmistamisessa on pitkä kohotusaika ja kuumassa padassa paistaminen. Tässä leivässä maistuvat pellavan- ja auringonkukansiemenet, speltti ja omena. Parhaiten pataleivän kuori kypsyy rapeaksi valurautapadassa, jonka saa kuumennettua tulikuumaksi, mutta leivän voi paistaa myös teräskattilassa.
Mari Lahti
Heviosaston bataattisose toimii loistavasti pikasämpylätaikinan nesteenä ja tekee sämpylöistä kostean meheviä ja hieman makeita. Koska sämpylät leivotaan gluteenittomista jauhoista, taikinan joukkoon sekoitetaan psylliumia, joka tekee rakenteesta vähemmän murenevaisen. Nämä pikasämpylät maistuvat ehdottomasti parhailta vastapaistettuina.
FABIAN BJORK
Gnudit eli toscanalaiset, ricottasta tehdyt gnocchit maistuvat lempeän kermaisen kastikkeen kanssa. Jos kastikkeen teko tuntuu liian työläältä, oikaise ja sulata hieman voita. Raasta päälle parmesaania, ja sinulla on annos.
Gnudit eli toscanalaiset, ricottasta tehdyt gnocchit maistuvat lempeän kermaisen kastikkeen kanssa. Jos kastikkeen teko tuntuu liian työläältä, oikaise ja sulata hieman voita. Raasta päälle parmesaania, ja sinulla on annos.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2