Artikkeli

Teks­ti Timm Vla­di­mir

Kuva Co­lum­bus Leth

Suo­mek­si toi­mit­ta­nut An­na-Lii­sa Hä­mä­läi­nen

Mehevä omenapiirakka

Mehevä omenapiirakka saa makua kanelista ja tummasta sokerista ja päälleen kannen.

kuu­del­le hen­gel­le

Ai­ne­so­sat:

Poh­ja:

3 3/4 dl veh­nä­jau­ho­ja

125 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

1 dl to­mu­so­ke­ria

1 muna

(1–2 rkl vet­tä)

Täy­te:

5 ome­naa

1 rkl mais­si­tärk­ke­lys­tä

2 rkl tum­maa täys­ruo­ko-so­ke­ria1/2 tl ka­ne­lia

Voi­te­luun:

1 muna

Tar­joi­luun:

rans­kan­ker­maa tai va­nil­ja­jää­te­löä

Ome­na­pii­ra­kan oh­je:

1. Nypi ras­va ja jau­hot mu­ru­mai­sek­si se­ok­sek­si. Li­sää to­mu­so­ke­ri. Li­sää muna ja se­koi­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si. Jos tai­ki­na tun­tuu ko­val­ta, li­sää 1–2 rkl vet­tä. Kää­ri tai­ki­na kel­muun ja lai­ta jää­kaap­piin le­pää­mään noin tun­nik­si.

2. Val­mis­ta täy­te. Leik­kaa ome­nat ohuik­si vii­pa­leik­si. Se­koi­ta mais­si­tärk­ke­lys, so­ke­ri ja ka­ne­li muo­vi­pus­sis­sa ja lai­ta ome­na­vii­pa­leet pus­siin. Pyö­rit­te­le, kun­nes ai­nek­set ovat se­koit­tu­neet kes­ke­nään.

3. Ota kol­man­nes tai­ki­nas­ta erik­seen. Kau­li lop­pu tai­ki­na ohu­ek­si ja lai­ta se pii­rak­ka­vuo­an (ø 24 cm) poh­jal­le ja reu­noil­le.

4. Le­vi­tä ome­na­täy­te ta­sai­ses­ti poh­jal­le.

5. Kau­li nyt lop­pu tai­ki­na vuo­an ko­koi­sek­si, ohu­ek­si le­vyk­si. Lai­ta se kan­nek­si pii­ra­kan pääl­le ja ni­pis­tä reu­nat yh­teen.

6. Voi­te­le pii­rak­ka ka­nan­mu­nal­la ja pais­ta uu­nis­sa 180 as­tees­sa, kun­nes se on kau­niin kul­lan­rus­kea, noin 35–40 mi­nuut­tia.

7. Tar­joa haa­le­a­na rans­kan­ker­man tai va­nil­ja­jää­te­lön kera.

Kat­so myös nämä her­kul­li­set ome­na­re­sep­tit:

Nor­ja­lai­nen ome­na­herk­ku saa ve­den kie­lel­le

Suo­la­ka­ra­mel­li-ome­na­pais­tos

Tof­fee­täyt­tei­set uu­ni­o­me­nat