Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 01/07

Marsalasabayon ja karamellisoidut luumut

Koristele paahdetuilla mantelilastuilla ja nauti heti.

(4-6:lle)

25 g voi­ta

2 rkl so­ke­ria

6 kyp­sää luu­mua

1 dl pu­na­vii­ni­sii­rap­pia (Dan­suk­ker)

Sa­ba­yon:

3 kel­tu­ais­ta

1 dl mar­sa­la­vii­niä

1 dl to­mu­so­ke­ria

Li­säk­si:

paah­det­tu­ja man­te­li­las­tu­ja

1. Pese ja puo­li­ta luu­mut ja pois­ta niis­tä ki­vet. Loh­ko luu­mun­puo­lik­kaat pie­nem­mik­si.

2. Leik­kaa voi pie­nik­si kuu­ti­oik­si pan­nul­le ja ri­pot­te­le pääl­le so­ke­ri. Kuu­men­na hil­jal­leen, kun­nes voi su­laa.

3. Pane luu­mu­pa­lat so­ke­ri-voi­se­ok­sen pääl­le ja an­na so­ke­rin ka­ra­mel­li­soi­tua. Li­sää pu­na­vii­ni­sii­rap­pi ja kuu­men­na noin 5 mi­nuut­tia.

4. Nos­ta pan­nu si­vuun ja jääh­dy­tä seos. Nos­ta vii­le­ään.

5. Vaah­do­ta kel­tu­ai­set ja so­ke­ri pyö­re­ä­poh­jai­ses­sa me­tal­li­kul­hos­sa ja li­sää se­ok­seen vii­ni vä­hin erin koko ajan se­os­ta reip­paas­ti vaah­dot­ta­en.

6. Pane kul­ho ison, ve­del­lä täy­te­tyn kat­ti­lan pääl­le, kuu­men­na vesi ja vat­kaa se­os­ta koko ajan poh­jia myö­ten, kun­nes se on kuoh­ke­aa ja kyp­sää.

7. Nos­ta kul­ho vii­le­ään tai esi­mer­kik­si jäi­den tai kyl­mäl­lä ve­del­lä täy­te­tyn ison kat­ti­lan pääl­le ja jat­ka vaah­dot­ta­mis­ta, kun­nes seos on täy­sin jääh­ty­nyt.

8. Jaa luu­mu­se­os tar­joi­lu­as­ti­oi­hin ja an­nos­te­le vii­ni­vaah­toa luu­mu­jen pääl­le. Ko­ris­te­le paah­de­tuil­la man­te­li­las­tuil­la ja nau­ti heti.