Artikkeli

Koti ja keit­tiö 6-7/2009

Mantelinen raparperitorttu ja karde­mum­ma­va­nil­ja­kastike

Kaada kakkuainesjauhot kulhoon, lisää inkivääri, vesi ja sitruunankuori ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja korppu­jau­ho­tettuun irtopohjavuokaan. Lusikoi taikinan päälle sinne tänne raparperihilloa tai painele taikinaan raparperinpaloja...

8 - 10 an­nos­ta

1 pkt (420 g) sit­ruu­na­kak­ku­ai­nek­sia (Kung­sör­nen)

1 tl jau­het­tua in­ki­vää­riä

2 dl vet­tä

yh­den sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri

rei­lu 1 dl ra­par­pe­ri­hil­loa tai ra­par­pe­rin­pa­lo­ja

1/2 dl man­te­li­las­tu­ja

1 rkl so­ke­ria tai ruo­ko­so­ke­ria

Kar­de­mum­ma-va­nil­ja­kas­ti­ke:

1 pss (63 g) va­nil­ja­kas­ti­ke­ai­nek­sia (Blå Band)

4 - 5 dl mai­toa

1/4 tl kar­de­mum­maa

1. Kaa­da kak­ku­ai­nes­jau­hot kul­hoon, li­sää in­ki­vää­ri, vesi ja sit­ruu­nan­kuo­ri ja se­koi­ta ta­sai­sek­si. Kaa­da tai­ki­na voi­del­tuun ja korp­pu­jau­ho­tet­tuun ir­to­poh­ja­vuo­kaan. Lu­si­koi tai­ki­nan pääl­le sin­ne tän­ne ra­par­pe­ri­hil­loa tai pai­ne­le tai­ki­naan ra­par­pe­rin­pa­lo­ja.

2. Ri­pot­te­le pin­nal­le man­te­li­las­tu­ja ja so­ke­ria. Pais­ta uu­nis­sa 175 as­tees­sa noin 30 mi­nuut­tia.

3. Val­mis­ta va­nil­ja­kas­ti­ke. Se­koi­ta pus­sin si­säl­tö mai­toon ja maus­ta kar­de­mum­mal­la. An­na kas­tik­keen te­key­tyä kyl­mäs­sä en­nen tar­jo­a­mis­ta.

Vink­ki! Voit val­mis­taa tor­tun myös muis­ta muf­fi­ni- tai sit­ruu­na­kak­ku­ai­nek­sis­ta pak­kauk­sen oh­jeen mu­kaan ja höys­tää ra­par­pe­ril­la, sit­ruu­nal­la ja man­te­li­las­tuil­la.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ