Artikkeli

fabian björk

ruo­ka­oh­jeet ja tyy­li Suvi Rüster

Männynneulasilla marinoidut karitsavartaat kypsyvät grillissä

Nuoria männynneulasia voi käyttää marinadeissa rosmariinin tapaan. Sitruunan happo irrottaa männystä hienoa, pihkaista aromia. Kun pistelet karit­san­fi­lee­palat männy­nok­sa­var­taisiin, jätä pienet tupsut päihin. Grillatessa tuoreet neulaset savuttavat ihanasti lisäaromia lihalle.

Män­nyl­lä ma­ri­noi­tu ka­rit­sa

4 an­nos­ta

600 g ka­rit­san sisä- tai ul­ko­fi­lee­tä

½ dl ryp­si­öl­jyä

1 (3 rkl) sit­ruu­nan mehu

1 rkl hu­na­jaa

1 tl suo­laa

1 pie­ni män­ny­nok­sa (15 cm)

Li­säk­si:

män­ny­nok­sia var­ras­ti­kuik­si

1. Leik­kaa ka­rit­san­fi­leet 2 x 2 cm:n kuu­ti­oik­si tai vii­pa­leik­si.

2. Se­koi­ta öl­jy, sit­ruu­na­me­hu, hu­na­ja ja suo­la kes­ke­nään kul­hos­sa. Huuh­tai­se män­ny­nok­sa ja rii­vi neu­la­set ma­ri­na­diin. Li­sää ka­rit­san­fi­lee­pa­lat. Pei­tä kul­ho lau­ta­sel­la tai tuo­re­kel­mul­la. An­na maus­tua kyl­mäs­sä vä­hin­tään 6 tun­tia.

3. Revi män­ny­nok­sis­ta neu­la­set pois, kas­te­le ok­sa ja pu­jot­te­le fi­lee­pa­lat ok­siin. Tar­vit­ta­es­sa pis­tä fi­lee­pa­loi­hin rei­ät en­sin cock­tail­ti­kuil­la, jot­ta saat ok­san uju­tet­tua var­ras­ti­kun ta­paan.

4. Kyp­sen­nä kuu­mas­sa gril­lis­sä vä­lil­lä ma­ri­na­dil­la va­lel­len noin 6 mi­nuut­tia fi­lee­kuu­ti­oi­den koos­ta riip­pu­en. Liha saa jää­dä si­säl­tä pu­ner­ta­vak­si.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min + ma­ri­noin­ti 6 t

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: 15 e

Näin ke­räät vil­liyrt­te­jä!

Vil­liyr­tit mais­tu­vat par­hail­ta, kun käy­tät nuo­ria, juu­ri puh­jen­nei­ta leh­tiä. Ke­rää vil­liyr­tit mah­dol­li­sim­man kau­kaa ajo­ties­tä tai koi­ra­po­luil­ta. Huuh­tai­se ne lä­vi­kös­sä kyl­mäl­lä ve­del­lä en­nen käyt­töä. Ke­rää vain nii­tä vil­liyrt­te­jä, jot­ka var­mas­ti tun­nis­tat.

fabian björk