Artikkeli

RUO­KA MARI HAR­JU­LA • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MI­KA­E­LA AN­TIN • KU­VAT KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA­KO­TI JA KEIT­TIÖ 3/2014

Mandukeitto

Mandukeitto valmistetaan yksinkertaiseen liemeen, jossa taikinanyytit kypsennetään ja tarjotaan. Nyyttien täytteenä käytetään perinteisesti porsaanlihaa.

4 an­nos­ta

noin 30 val­mis­ta man­du-, gy­o­za- tai won­ton-tai­ki­na­kuor­ta

mais­si­tärk­ke­lys­jau­ho­ja

Täy­te:

100 g kiin­te­ää maus­ta­ma­ton­ta to­fua

1 ½ dl val­mis­ta kimc­hiä (ks. oh­je)

100 g mung­pa­vun itu­ja

1 ke­vät­si­pu­li

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

½ rkl see­sa­min­sie­me­niä paah­det­tu­na

150 g por­saan­jau­he­li­haa

1 pie­ni muna

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

½ tl suo­laa

1 tl see­sa­mi­öl­jyä

Lie­mi:

1 ½ l vet­tä

6–8 kui­vat­tua an­jo­vis­ta

100 g sii­ta­ke­sie­niä

2–3 ke­vät­si­pu­lia

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

tilk­ka ka­la­kas­ti­ket­ta

1. Va­lu­ta kimc­hi ja tofu hy­vin, pu­ris­te­le yli­mää­räi­nen nes­te pois. Hie­non­na kimc­hi ja leik­kaa tofu pie­nik­si kuu­ti­oik­si.

2. Kie­hau­ta mung­pa­vun idut, va­lu­ta ja hie­non­na. Hie­non­na myös ke­vät­si­pu­li ja val­ko­si­pu­li.

3. Se­koi­ta kaik­ki täyt­teen ai­nek­set kes­ke­nään suu­res­sa kul­hos­sa huo­lel­li­ses­ti.

4. Ri­pot­te­le lei­vin­pöy­däl­le mais­si­tärk­ke­lys­jau­ho­ja. Aset­te­le tai­ki­na­kuo­ret alus­tal­le. Lai­ta kun­kin tai­ki­na­kuo­ren pääl­le noin 1 tl täy­tet­tä. Kään­nä tai­ki­na puo­li­kuun muo­toi­sek­si ja ry­py­tä reu­noil­ta ve­des­sä kos­tu­te­tuin sor­min, jol­loin tai­ki­nan reu­nat tart­tu­vat tii­viis­ti kiin­ni toi­siin­sa.

5. Lai­ta kat­ti­laan vesi ja an­jo­vik­set. Kei­tä noin 15 mi­nuut­tia. Pois­ta an­jo­vik­set ja li­sää tar­vit­ta­es­sa vet­tä.

6. Puh­dis­ta ja vii­pa­loi sii­ta­ke­sie­net. Hie­non­na ke­vät­si­pu­lit ja val­ko­si­pu­lit. Li­sää kas­vik­set ja tilk­ka ka­la­kas­ti­ket­ta lie­meen. Kie­hau­ta ja li­sää lie­meen nyyt­te­jä yk­si ker­ral­laan.

7. Riko ka­nan­mu­na kul­hoon ja vis­paa sen ra­ken­ne rik­ki. Kaa­da ke­vy­es­ti vis­pat­tu ka­nan­mu­na kie­hu­vaan lie­meen. Keit­to on val­mis­ta, kun ka­nan­mu­na on hyy­ty­nyt ja nyy­tit kyp­siä.

Vink­ki! Jos si­nul­la ei ole kui­vat­tu­ja an­jo­vik­sia, voit li­sä­tä lie­meen hie­man enem­män ka­la­kas­ti­ket­ta.

Vink­ki! Voit val­mis­taa man­du­tai­ki­nan myös it­se. Se­koi­ta kes­ke­nään 7 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja ja 2 ½ dl läm­min­tä vet­tä. Työs­tä tai­ki­naa noin puo­li tun­tia. Jaa tai­ki­na 25–30 osaan ja kau­li ohuik­si pyö­ry­löik­si.

Vink­ki! Voit myös up­po­pais­taa nyy­tit va­lu­rau­ta­kat­ti­las­sa ruo­ka­öl­jys­sä kau­niin vaa­le­an­rus­keik­si ja ra­peik­si. Up­po­pais­tet­tu­jen nyyt­tien kera voi tar­jo­ta kimc­hiä ja ko­re­a­lais­ta dip­pi­kas­ti­ket­ta

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ