Koti ja keittiö 10/2010 Mari Harjula Kuvat Arto Vuohelainen
2 vuokaleipää
6 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl tummaa siirappia
2 dl mämmi- ja leipämaltaita
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl kaurahiutaleita
noin 10–12 dl vehnäjauhoja
3/4 dl öljyä
Vuokien voiteluun:
margariinia tai voita
Päälle:
kaurahiutaleita tai
pellavansiemeniä
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, siirappi, maltaat, siemenet ja hiutaleet.
2. Lisää jauhot vähitellen. Alusta jauhot taikinaan hyvin. Lisää loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
3. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.
4. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile taikinapaloista kaksi pitkänomaista leipää. Laita leivät voideltuihin leipävuokiin. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
5. Voitele leipien pinta vedellä (tai siirappivedellä: 3 rkl vettä + 3 rkl siirappia) ja ripottele päälle kaurahiutaleita tai pellavansiemeniä.
6. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40–50 minuuttia. Jos leipien pinta alkaa tummua, peitä leivät leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa.
Vinkki! Jos haluat leipiin kauttaaltaan rapean pinnan, kumoa leivät paiston jälkeen vuoista ja paista uuniritilän päällä vielä 10–15 minuuttia.
Valmistusaika: noin 30 min + kohotusajat noin 1 t + paistoaika 40–50 min
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2