Nina Nygård kuvat Riitta Sourander
Maryli haaveilee rappaavansa tai laudoittavansa talon lohkotiilijulkisivun.
Koska aluetta kutsutaan Lintu-alueeksi, niin Yhdysvalloista antiikki-kaupasta ostettu taulu, jossa on sininen lintu, sai Hangosta uuden kodin.
Helsingin Ullanlinnassa asuvan Marylin Hangon-koti ajaa hänelle saman asian kuin hänen Manhattanin-vuosiensa viikonloppukoti Long Islandilla.
– Manhattanilla minulla oli pieni asunto, jossa kävin lähinnä nukkumassa yöt, muun ajan olin töissä.
USA:ssa hänellä oli Long Islandin Bellportissa kolmen makuuhuoneen talo, jonka hän oli sisustanut vuosien varrella löytyneillä aarteilla. Osa tavaroista on kulkenut jo 20 vuotta mukana.
Maryli lähti aikoinaan opiskelemaan hotelli-
alaa Sveitsiin ja sen jälkeen töihin Miamin South Beachille Nationaliin, joka on yksi alueen art deco -hotelleista. Sieltä hän muutti työn perässä New Yorkiin, missä uudet haasteet odottivat Soho House -yksityisklubilla.
Työura johti hänet vielä Bostoniin ja sitten takaisin Manhattanille. Amerikkalainen työtahti vaati viikonlopuiksi maisemanvaihdoksen, ja kyllästyttyään korporaatiomaailmaan Maryli muuttikin Bellportin-taloonsa kokonaan.
Eteishallin lasihylly on antiikkiliikkeestä, valkoiset keraamiset lyhdyt ja peili muuttivat mukana USA:sta.
Maryli rakastaa sisustuskirjoja. Mark D. Sikes on Marylin suosikki-sisustussuunnittelija. Hänen suunnittelemiaan kotejaan löytyy paljon yhdysvaltavalaisesta House Beautiful -lehdestä. Kulho on Italiasta.
Oikea aika palata
Maryli oli käynyt harvakseen Suomessa, sillä USA:n lyhyet lomat eivät olleet otollisia pitkiin matkoihin. Oli vuosia, jolloin hän ei käynyt Suomessa laisinkaan.
Viitisen vuotta sitten Maryli tuli käymään Suomessa perheensä luona ja päätti, että nyt on oikea aika palata ja viettää aikaa vanhempien kanssa. Kun hän sitten muutti takaisin, muuttokuorma täytti lähes 50-kuutioisen kontin.
Kalakello on Hangosta Cigale & Fourmi -liikkeestä ja kori Stockmannilta. Kukkaruukut Plantagenista. Tiilinen takka sai uuden valkoisen rappauksen.
Olohuoneen juuttimatto on Halpa-Hallista. Teddykankainen sohva on löytö Ellokselta, korituolit Marylin vanhempien entisestä asunnosta Espanjasta. Knollin Bertoia Diamond -tuolit ovat Mary-isoäidin vanhoja. Riippuvalaisin Alvar Aallon suunnitelema A333 eli kutsumanimeltään Nauris. Sohvapöytä on tilattu Ellokselta.
Pikkukaupungin kutsu
Maryli ja hänen puolisonsa Jocke viettävät kesäisin paljon aikaa saaristossa. Maryli halusi kuitenkin myös paikan, jossa voi käydä ympäri vuoden. Hanko tuntui kiinnostavalta vaihtoehdolta, koska pienessä kaupungissa on palveluita ja tekemistä riittää. Hangosta löytyy tenniskavereita tai kävelyseuraa. Kaupunki oli tuttu myös lapsuudesta perheen purjehdusreissuilta.
Sopivan talon löytäminen ei ollutkaan kovin helppoa, vaan ostoprojektissa meni reilu vuosi. Välillä Maryli ajoi parikin kertaa viikossa Hankoon katsomaan kiinnostavia remonttikohteita. Hän halusi ehdottomasti talon, joka oli remontin tarpeessa.
Pari mieluisaa kohdetta meni ohi, joten tämän talon kohdalla Maryli kertoi miettineensä vain kymmenen minuuttia, jotta hän varmasti saisi kohteen. Maryli ihastui pohjaan ja siihen, että tilat ovat yhdessä tasossa.
– Tämä oli kuin minulle tarkoitettu. Aloitin remontin tekemällä kuvakollaasin fiiliksestä, jota halusin, ja rakensin sen ympärille sisustuksen. Rakastan kankaita ja erilaisia kuoseja. Minulla oli valmiiksi paljon kankaita varastossa.
Keittiön kaapistot ovat kestäneet aikaa. Maryli vaihtoi työtasot ja hanat. Ruokapöytä Jotex, tuolit Vekestä ja Ikeasta. Tyynyt ovat Marylin ompelemat. Riippuvalaisin on Ellokselta.
Tilaa ruokapöydälle
80-luvulla rakennettuun Hangon-taloon tehtiin siis perusteellinen remontti. Keittiökaapit olivat ainoat, mihin ei koskettu. Tasot vaihdettiin ja väliseinä sai uuden maalin. Keittiöön piti ennen kulkea takkahuoneesta, joten väliseinä poistettiin ja tila saatiin avarammaksi. Sen seurauksena katto piti uusia. Keittiöön ei olisi muuten mahtunut isoa ruokapöytää, jonka Maryli ehdottomasti halusi.
Kaikkiin huoneisiin asennettiin laminaattilattiat. Myös sauna ja kylpyhuonetilat uusittiin.
Eteisessä on Mary-isoäitiä esittävä rintakuva ja Li-isoäidin valokuva. Hylly ja lamppu ovat Ikeasta, korkea Aalto-vaasi on lahja isältä. Eteisen verhon taakse peittyy vaatenaulakko.
Rottinkisohva on Mary-isoäidin perintöä. Hatut ovat tarttuneet matkaan eri kohteista.
Tyylitaju kulkee suvussa
Maryli kertoo rakastavansa mustavalkoista. Hänen mielestään musta on kaiken raami. Suunnitelmissa oli laittaa seiniin enemmän tapetteja, niitä tuli jopa ostettua, mutta makuuhuone ja vessa olivatkin lopulta ainoat huoneet, jotka tapetoitiin.
Värinpilkahduksia on silti runsaasti. Marylillä on paljon koristetyynyjä, ja hän sekoittaa kuoseja ennakkoluulottomasti. Marylin äiti ompeli Hangon-kodin kaikki tyynynpäälliset.
Äiti ja äidinäiti ovatkin vaikuttaneet Marylin rakkauteen sisustusta ja kaikkea kaunista kohtaan. Marylin äidillä oli siskonsa kanssa 70-luvulla sisustus- ja astiakauppoja Helsingissä sekä maahantuontia. Marylin ensimmäiset työkokemukset ovatkin sisustusalalta.
Tyylitaju kulkee veressä myös Marylin toisen isoäidin puolelta. Li Englund oli aikansa näkyviä hahmoja ja tunnettuja suunnittelijoita. Englund suunnitteli kuoseja perheen sisustuskaupoille, ja niitä myytiin myös Artekilla. Isoäiti suunnitteli myös tapetteja muun muassa Tampellalle.
Maryli saikin nimensä molemmilta isoäideiltään: Maryltä ja Liltä.
Jyskistä ostettuun rottinkioviseen senkkiin Maryli vaihtoi vetimet. Pöytälamppu on antiikkikaupasta Yhdysvalloista. Kullanväriset Georg Jensenin kynttilänjalat ovat häälahja tanskalaiselta ystävältä. Juliste on kehystetty kullanvärisillä raameilla.
Kullan ja messingin jäljillä
Maryli kertoo kasvaneensa Artekin ja Aallon huonekalujen parissa. Värikkäät kuosit ja Artekin klassikot sopivat yhtä hyvin 80-luvulla rakennettuun omakotitaloon.
– En ollut koskaan ostanut Suomesta huonekaluja, joten minulle avautui täysin uusi maailma, kun ryhdyin sisustamaan Hangossa. Saarisen Tulppaani-pöydänkin olen ostanut Yhdysvalloista.
Vaikka eleetön Artek on Marylille rakas merkki, hän haluaa sisustukseen myös metallinhohtoa: kultaa ja messinkiä. Nykyisin niitä on helpompi löytää. Kun Maryli saapui Suomeen nelisen vuotta sitten, piti messinkivetimiä etsiä salapoliisityönä.
– Iloitsen, kun nyt löydän enemmän lämpimiä metallivärejä. Kulta ja messinki tuovat luksusta elämään.
Ikean sängynpäädyn verhoilu on Marylin äidin ompelema. Yöpöydät ovat Ikeasta ja pöytälamput antiikkikaupasta USA:sta. Varjostimet ovat saaneet okranvärisen koristenauhan. Ballard Designin leopardityyny on USA:sta. Matissen juliste on ostettu Nizzasta. Katto- lamppu Jotex.
Stailaten ja höyläten
Sisustusala on aina kiinnostanut Marylitä, ja lopetettuaan työt hotelli- ja sittemmin muotialalla Burberryllä, hän rupesi sisustamaan ja stailaamaan koteja Long Islandilla.
Monipuolisesti luova Maryli on niin kutsuttu hybridiyrittäjä, joka jakaa aikansa palkkatyön ja yrittäjyyden välillä. Hän suunnittelee vaatteita omalle Mary & Li -merkilleen ja on valmistunut Suomessa sisustussuunnittelijaksi.
Vaikka Hangossa remonttia oli tekemässä ammattilainen, ei Maryli pelkää tarttua pensseliin tai hiomapaperiin. Välillä huonekaluja ja tavaroita pitää tuunailla, kun mieleisiä ei muuten löydy.
Entinen saunan pukuhuone sai uuden ilmeen, ja se on nimetty Long Island -huoneeksi. Se on ainoa huone, johon alkuperäiset paneelit saivat jäädä. Huone on osoittautunut vieraiden lempimakuuhuoneeksi.
Ovi Palm Beachille
Maryli on nimennyt makuuhuoneet ja teettänyt messinkiset nimikyltit huoneiden oviin. Pariskunnan makuuhuone on nimeltään Matisse seinällä olevan taulun mukaan. Kolme vierashuonetta ovat nimeltään Azur, Palm Beach ja Long Island. Olohuoneen räiskyvässä kukkataulussa piileskelee trooppisia lintuja ja keittiön seinällä ojentelevat flamingot.
– Kodin pitää mielestäni olla iloinen. Minulla on aina budjetit projekteille, ja miksaan vanhaa designia ja kohtuuhintaista uutta.
Palm Beach -huoneessa on sängynpäädyt, jotka ovat kulkeneet Marylin mukana 15 vuotta. Niki De Saint Phallen näyttelyjuliste on siltä ajalta, kun Maryli asui Suomessa ennen Sveitsiin muuttoaan. Sänkyjen välissä oleva taulu on ranskalaisen Edgar Pillet’n litografia, joka on omistettu Marylin äidille. Tyynyt on ommeltu kankaista, jotka ovat New Yorkista, Istanbulista ja Stockmannilta. Jalkalamppu on Suomesta antiikkiliikkeestä, varjostimeen Maryli liimasi nauhaa antamaan ilmettä.
Jalat maassa
Maryli kaipaa USA:sta erityisesti ystäväpiirin illanistujaisia ja sunnuntaisia brunsseja.
New Yorkin sykettä vaihtuvine taidenäyttelyineen ja maailmanluokan oopperoineen ei voi Marylin mielestään korvata mikään, mutta hän viihtyy myös Suomessa.
Hanko muistuttaa häntä Long Islandin Bellportista, jossa asuu Marylin mukaan jalat maassa olevia amerikkalaisia. Pikkukaupungeissa on paljon samanlaista. Hangon-kodin sijaintikin tuntuu täydelliseltä, se ei ole liian keskeisellä paikalla, vaan sopivan rauhallisella alueella, jonka kadut on nimetty lintujen mukaan.
Vihreä tapetti uudisti wc:n ilmeen. Tapetti löytyi RTV:ltä. Lattialaatat ovat Bauhausista ja seinälaatat K-Raudasta. Peili on Ellokselta, taulut USA:sta. Messinkiruukku Svenskt Tenn, saippua Stockmann.
Kylpyhuoneen lattialaatat ovat Bauhausista ja seinälaatat K-raudasta. Suihkuseinä, suihku ja hana Netraudasta. Allaskaappi Ikeasta, vetimet Beslag-design.
Koti
Hangossa
Vuonna 1984 rakennettu
Villa Milla, 5 h + k + kph,
128 h m2 .
Asukkaat
Maryli Karske &
Jocke Flander.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2