Sisäänkäynnin vieressä on tilaa ruukkupuutarhalle. Kasvit on valittu kestävyyden, lehtivärien ja muotojen perusteella.
JOHANNA VIREAHO KUVAT HANNA MARTTINEN
Piia Ourin ruukkupuutarhan tunnelma on kehittynyt valo-olosuhteiden muuttumisen myötä yhä enemmän vehreään ja japanilaistyyppiseen suuntaan.
Parvekkeella on japanilaisten vaahteroiden kokoelma. Talvenarat pikkupuut Piia siirtää seinän viereen tuulelta ja viimalta suojaan ja eristää ruukut kuplamuovilla. Lopuksi hän käärii puut pakkaspeitteen suojiin. Kun kevät koittaa, on tärkeää aloittaa puiden kastelu, jotta ne eivät pääse kuivahtamaan.
Etäältä kuuluva liikenteen humina unohtuu, kun katselee tarkoin muotoiltuja pienoispuita, bonsaita, rentoja hakoneheiniä ja komeita kotkansiipisaniaisia. Mustien ruukkujen ja vihreän yhdistelmässä ja paikan tunnelmassa on syvyyttä ja kontrastia, joka johtaa ajatukset japanilaiseen puutarhaan. Graafinen suunnittelija Piia Ouri rakastaa tunnelmien ja vehreyden luomista kaupunkikotiinsa.
– Aiemmin hain ruukkupuutarhaani preerioiden ja maisemasuunnittelija Piet Oudolfin puutarhojen kaltaista tunnelmaa. Ihastuin korkeisiin jättiverbenoihin, punahattuihin ja näyttäviin koristeheiniin. Olosuhteet ovat kuitenkin muuttuneet varjoisemmiksi, kun taloyhtiön pilvikirsikka on kasvanut, Piia kertoo.
Ourin perheen koti on helsinkiläisen modernin kaupunkikerrostalon toisessa ja kolmannessa kerroksessa. Pihalta on oma sisäänkäynti portaikkoineen. Aurinkoisempaan kohtaan Piia on vielä istuttanut komeasti loppukesällä kukkivia preerioiden punahattuja, jotka houkuttavat myös perhosia.
Varjopaikalle on hiipinyt vähitellen japanilaishenkinen ruukkupuutarha. Myös toisen kerroksen pohjoisella, katetulla tasanteella on varjossa viihtyviä kasveja. Kolmas ruukkupuutarha on asunnon itään ja etelään avautuvalla parvekkeella.
– Muutimme tänne 14 vuotta sitten. Halusin rakentaa ruukkupuutarhan, sillä rakastan kasveja ja niiden luomaa tunnelmaa.
Sisäänkäynnin aurinkoisin kohta on varattu kaunopunahatuille ja jättiverbenoille. Ne houkuttavat myös perhosia vierailulle.
Karhunnata on menestynyt hyvin ruukussa. Se on matala heinäkasvi, joka muodostaa tiiviitä mättäitä.
PUUTARHA ON TAIDEMUOTO
Piia on rohkeasti kokeillut ruukkupuutarhassaan erilaisia kasveja. Hän ei ole kesäkukkaihminen, vaan haluaa nimenomaan monivuotisten perennojen, pensaiden ja puiden muotoja. Hän valitsee kasvit niiden olemuksen ja vaikutelman perusteella. Erilaiset lehtivärit, muodot ja kasvien herkkyys ovat pääosassa.
– Puutarhan rakentaminen ja hoitaminen on minulle taidemuoto, jossa voin käyttää luovuutta. Nautin visuaalisuudesta, ja kasveilla voin luoda erilaisia kokonaisuuksia. Kukkien sijaan keskityn vihreyteen, muotoihin ja kasvutapaan.
Ruukkupuutarhan voi perustaa vaikka joka vuosi uudenlaisena, tai edellisen kauden tyyliä voi muokata uuteen suuntaan. Se tuo mielenkiintoa puutarhanhoitoon. Piia nauttiikin erityisesti uuden sesongin suunnittelusta ja toteuttamisesta.
Kotkansiipisaniainen on kestävä ja talvehtii hyvin suurissa ruukuissa. Suurten sulkamaisten lehtien keskeltä kasvaa esiin suorat itiölehdet loppukesää kohden.
Pienistä taimista kasvaa persoonallisia ruukkupuita. Kuvassa japaninlehtikuusi.
OLOSUHTEET KASVIN MUKAAN
Ruukut ovat erilaisia ja erimuotoisia, mutta kaikki yhtenäisen mustia. Piia ostaa ruukkuja edullisesti ja käsittelee ne mattamustiksi ruukkuvärillä.
– Musta korostaa kasvien vihreyttä ja antaa niille selkeän taustan. Saviruukuissa kasvatan yksivuotisia kasveja. Monivuotisille kasveille valitsen betoni-, kevytbetoni-, polystone- ja lasikuituruukkuja. Kokeilen thermoruukkuja, joissa myös talvetan kasveja.
Piia eristää monivuotisten kasvien ruukut mahdollisimman hyvin suojatakseen kasvien juuria pakkaselta. Isot pakkasenkestävät ruukut hän salaojittaa ja eristää reunoilta huolellisesti kevytsoralla. Isoissa lasikuituruukuissa on eristeenä styroksia laidoilla. Thermoruukuissa erillistä eristystä ei tarvita, mutta niistä vesi ei haihdu yhtä helposti kuin muista ruukuista, joten kastelun kanssa saa olla varovainen.
Kaikki ruukut hän salaojittaa huolellisesti kevytsoralla, jotta kasvien juuret eivät seiso märässä mullassa ja kärsi hapenpuutteesta.
– Voin kastella ja lannoittaa kasveja niiden yksilöllisen tarpeen mukaan ja valita sopivan kokoisen ja muotoisen ruukun jokaiselle kasville. Voin myös kasvattaa vierekkäin erilaisia happamuusasteita tarvitsevia kasveja ja huomioida sopivat valo- ja tuuliolosuhteet. Ruukun voi aina siirtää parempaan paikkaan tai hoitaa toisin, jos kasvi alkaa voida huonosti.
Kuolemattomuuden yrtiksi kutsuttu rypälekurkku Gynostemma pentaphyllum on Piian vakiokasvi aidan vehreyttäjänä. Piia ostaa joka vuosi uudet taimet ja istuttaa ne altakasteluruukkuun.
Piia on innostunut kasvattamaan puuvartisia kasveja ruukkupuina. Tammenterhosta saa nopeasti kauniin ruukkupuun.
HOITO PALKITSEE
Ruukkupuutarha tarvitsee säännöllistä hoitoa. Piialle kasvien hoito on tapa meditoida. Vähintään kerran päivässä hän tekee kierroksen, hoitaa ja kastelee. Siihen menee vartti aamuin illoin, ja toisinaan hän uppoutuu puutarhanhoitoon jopa koko päivän ajaksi.
Joskus vihreyden keskellä vain nautitaan oleillen tai kirjaa lukien. Keväästä syksyyn kodin neliöt kasvavat ruukkupuutarhan vihreillä tiloilla.
– Nyt nautin puuvartisten kasvien muotoilusta ja bonsaiden kasvattamisesta. Leikkaan ja muotoilen pikkupuita ja pensaita. Taivutan runkoa ja oksia hitaasti metallilangan ja erilaisten riippuvien painojen avulla. Sukkahousut ovat näppärät sitomisessa eivätkä vaurioita kasvia. Bonsaiden kasvattaminen on oikeasti pitkäjänteistä puuhaa ja oma taiteenlajinsa, mutta teen sitä omalla tavallani.
Kasvien talvehtiminen on varmempaa, jos ne voi istuttaa isoihin ruukkuihin ja eristää reunoilta ruukkusoralla. Puksit ovat arkoja talvimärkyydelle ja keväiselle kuivuudelle. Piia nauttii puksien ja erilaisten pikkupuiden muotoilusta.
KOKEILEMALLA OPITTUA
Piian tavoitteena on kestävä ja jatkuva kasvatustapa. Kasvualustaa hän parantaa vuosittain lisäämällä uutta multaa ja lannoittamalla. Yli kymmenen vuoden jälkeen hän edelleen etsii ja kokeilee oman pihan olosuhteissa parhaiten viihtyviä kasveja, jotka menestyisivät vuodesta toiseen.
– Monet perinteiset puutarhakasvimme sopivat ruukkukasvatukseen. Suosin peruskasvillisuutena esimerkiksi saniaisia, sammalia, heiniä, kärhöjä, pieniä havupuita ja pensaita.
Yritys ja erehdys kuuluvat asiaan monivuotisten kasvien kasvatuksessa. Ruukuissa talvetus ei ole koskaan varmaa. Kokeilut ovat opettaneet, mitkä kasvit selviävät talven ylitse ruukuissa ja miten niitä kannattaa talvettaa.
Hyviksi ja kestäviksi ovat osoittautuneet muun muassa kotkansiipisaniainen, koristekastikka, taponlehti ja tummaraunioinen, jotka ovat selvinneet isoissa ruukuissa jopa ilman talvisuojausta. Kokonaisuutta Piia maustaa aremmilla kokeiluilla.
– Yritän kolmannen kerran saada magnolian viihtymään ruukkutarhassa. Myös japaninvaahterat talvehtivat vaihtelevasti. Parhaiten ne ovat menestyneet, kun ruukku on vuorattu kuplamuovilla ja pakkaspeitteellä ja eristetty kylmästä alustasta.
Kastelu kannattaa aloittaa keväällä aikaisin, jotta pikkupuu ei kärsi kuivuudesta. Nyt Piia odottaa mielenkiinnolla, auttaako parvekkeen lasitus talvehtimisessa. Viima, liiallinen kosteus ja kevätkuivuus yllättävät kokeneenkin ruukkutarhurin.
Sisäänkäynnin vieressä on tilaa ruukkupuutarhalle. Kasvit on valittu kestävyyden, lehtivärien ja muotojen perusteella.
PEITTO PÄÄLLE TALVEKSI
Piia suosii isompia ruukkuja, jotta kasveilla olisi paremmat mahdollisuudet talvehtia. Ihan oman onnensa nojaan hän ei arempia kasveja talven ajaksi jätä. Hän siirtää kasvit tasanteille ja portaikon alle suojaan viimalta ja sateelta. Keskitalvella hän peittelee ruukut pakkaspeitoilla. Arimmat kasvit talvetetaan kookkaissa thermoruukuissa, joiden sisälle voi sujauttaa kasveja taimiruukuissa.
Vuosien varrelle on mahtunut iloisia yllätyksiä mutta myös pettymyksiä. Puksipuusta hän haaveilee joka vuosi, mutta sen talvetus ilman valeistuttamista maahan on mysteeri. Välillä puksi näyttää talvehtivan isossa ruukussa, mutta juuristo on voinut kuitenkin kärsiä. Puksit ovatkin arkoja talvisin märkyydelle ja keväisin kuivuudelle.
– Suojaan havuja ja pukseja keväällä kevätahavalta eli auringon ja tuulen kuivattavalta vaikutukselta. Männyt ja sembrat selviävät hyvin ruukuissa monivuotisina. Pidän myös niiden japanilaishenkisestä tunnelmasta, kun mäntyä muotoilee.
Piia yhdistää erilaisia perennoja, pensaita ja puita. Tavoitteena hänellä on maaginen muotopuutarha, jossa värit ja muodot soljuvat kerroksina.
Japaninvaahtera Garnet heräilee kevääseen punertavin lehdin. Lehdet vaihtavat sävyä loppukesällä vihreänpurppuraan, kunnes syksyn viileys saa lehdet hehkumaan helakanpunaisina.
Punakoivu on hieskoivun punalehtinen muunnos. Punakoivu soveltuu Pohjois-Suomen oloihin ja se voisi menestyä myös ruukkupuutarhassa.
PUUTARHA
Helsingissä
Ruukkupuutarha parvekkeella ja sisäänkäynnin edessä yhteensä noin 31 m².
PUUTARHAA HOITAA
Graafinen suunnittelija Piia Ouri, Instagramissa @piiaouri.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2