Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 10/07

Luumu-mantelitorttu

Halkaise luumut ja poista niistä kivet...

(10–12 an­nos­ta)

noin 10 luu­mua

Poh­ja:

6 dl veh­nä­jau­ho­ja

ri­paus suo­laa

1 1/2 dl to­mu­so­ke­ria

175 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

2 mu­naa

Li­säk­si:

fo­li­o­ta

1 pss kui­vat­tu­ja her­nei­tä

Man­te­li­täy­te:

180 g (3 pss) man­te­li­jau­het­ta

125 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

1 1/2 dl so­ke­ria

3 mu­naa

Pääl­le:

man­te­li­las­tu­ja

1. Hal­kai­se luu­mut ja pois­ta niis­tä ki­vet.

2. Val­mis­ta poh­ja­tai­ki­na. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään, nypi jouk­koon ras­va ja li­sää lo­puk­si mu­nat yk­si­tel­len. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Pei­tä kel­mul­la ja lai­ta jää­kaap­piin puo­lek­si tun­nik­si.

3. Pai­ne­le tai­ki­na pii­ras­vuo­an poh­jal­le ja reu­noil­le. Pis­te­le haa­ru­kal­la. Lai­ta pääl­le fo­li­o­ta ja kaa­da fo­li­on pääl­le her­neet. Esi­pais­ta poh­jaa uu­nis­sa 175–200 as­tees­sa noin 10 mi­nuut­tia. Pois­ta fo­lio ja her­neet.

4. Se­koi­ta man­te­li­jau­hot, su­la­tet­tu ras­va, so­ke­ri ja mu­nat kes­ke­nään. Kaa­da täy­te esi­pais­te­tun poh­jan pääl­le. Pai­ne­le man­te­li­täyt­tee­seen puo­lik­kaat luu­mut kuo­ri­puo­li ylös­päin. Ri­pot­te­le pääl­le man­te­li­las­tu­ja. Pais­ta pii­ras­ta uu­nis­sa vie­lä 30– 40 mi­nuut­tia.

5. Jääh­dy­tä ja tar­joi­le.