Artikkeli

Reetta Pasanen

Mari Har­ju­la, San­na Ke­kä­läi­nen, Kat­ri Schrö­der Ku­vat: Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la, Reet­ta Pa­sa­nen, San­na Peu­ra­kos­ki, Fa­bi­an Björk Koon­nut: Jes­si Mä­ki­nen

Lusikoitavat jälkiruoat – 3 herkullista reseptiä

Tässä kolme erilaista lusikalla syötävää jälkiruokaa, joista nopeimman valmistat alle 15 minuutissa. Jos puolestaan haluat nähdä hieman enemmän vaivaa, kokeile uunijää­te­lö­kuppeja tai etelä­a­me­rik­ka­laisia kaneli-kookosvanukkaita.

Reetta Pasanen

Uu­ni­jää­te­lo­ku­pit

6–8 an­nos­ta

So­ke­ri­kak­ku­poh­ja:

2 mu­naa

¾ dl so­ke­ria

1 dl veh­nä­jau­ho­ja

½ tl lei­vin­jau­het­ta

Vuo­an lei­vit­tä­mi­seen:

voi­ta tai mar­ga­rii­nia

korp­pu­jau­ho­ja

Li­säk­si:

8 dl mar­jo­ja

4 rkl vaa­le­aa rom­mia

1 dl vaa­le­aa sii­rap­pia

1 lit­ra va­nil­ja­jää­te­löä

Ma­ren­ki:

3 val­ku­ais­ta

¾ dl so­ke­ri

man­te­li­las­tu­ja

1. Val­mis­ta so­ke­ri­kak­ku­poh­ja. Vat­kaa mu­nat ja so­ke­ri vaah­dok­si. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja sii­vi­löi vaah­toon. Se­koi­ta. Voi­te­le pie­ni kak­ku­vuo­ka (hal­kai­si­ja 15–20 cm) ja korp­pu­jau­ho­ta se. Pais­ta kak­kua uu­nis­sa 175 as­tees­sa noin 20–30 mi­nuut­tia. An­na jääh­tyä.

2. Se­koi­ta mar­jat, rom­mi ja sii­rap­pi kes­ke­nään.

3. Leik­kaa jääh­ty­nyt kak­ku vii­pa­leik­si.

4. Val­mis­ta ma­ren­ki. Vaah­do­ta val­ku­ai­set ja so­ke­ri kiil­tä­väk­si, tii­viik­si vaah­dok­si.

5. Lai­ta an­nos­kul­ho­jen poh­jal­le en­sin kak­ku­poh­ja­vii­pa­lei­ta ja nii­den pääl­le rom­mi­ma­ri­noi­tu­ja mar­jo­ja. Vii­pa­loi jää­te­lö ja aset­te­le vii­pa­leet mar­jo­jen pääl­le. Le­vi­tä pääl­lim­mäi­sek­si ma­ren­ki­ker­ros ja ri­pot­te­le pin­nal­le man­te­li­las­tu­ja.

6. Pais­ta uu­nis­sa 250 as­tees­sa 6–8 mi­nuut­tia, kun­nes ma­ren­ki on ra­pe­aa ja saa hie­man vä­riä.

7. Tar­joi­le heti.

Val­mis­tu­sai­ka: 35 min + pais­to­a­jat 40 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 10 e

Sanna Peurakoski

Ka­ne­li-koo­kos­va­nuk­kaat

4–6 an­nos­ta

4 dl täys­mai­toa

4 dl koo­kos­mai­toa

2 ½ dl so­ke­ria

1 ka­ne­li­tan­ko

2 rkl mais­si­tärk­ke­lys­tä

4 ka­nan­mu­nan­kel­tu­ais­ta

1. Kaa­da mai­dot, so­ke­ri ja ka­ne­li kat­ti­laan. Se­koi­ta jouk­koon mais­si­tärk­ke­lys. Kuu­men­na kie­hu­vak­si ja kei­tä hil­jal­leen pari mi­nuut­tia.

2. Ota kat­ti­la lie­del­tä, li­sää kel­tu­ai­set ja se­koi­ta. An­na jääh­tyä.

3. Ota ka­ne­li­tan­ko pois.

4. Lai­ta an­nos­vuo­at uu­ni­vuo­kaan. Kaa­da va­nu­kas­se­os vuo­kiin. Kuu­men­na vesi kie­hu­vak­si ja kaa­da se uu­ni­vuo­an poh­jal­le ve­si­hau­teek­si. Nos­ta uu­niin ja kyp­sen­nä va­nuk­kai­ta 175 as­tees­sa noin 45 mi­nuut­tia. Pei­tä ne lei­vin­pa­pe­ril­la tai alu­mii­ni­fo­li­ol­la kyp­sen­nyk­sen lop­pu­vai­hees­sa, jos ne al­ka­vat tum­mua lii­kaa.

5.Tar­joi­le läm­pi­mi­nä sel­lai­se­naan tai vaah­do­te­tun ker­man tai kuu­ti­oi­dun man­gon kera.

Val­mis­tu­sai­ka: 30 min + pais­to­ai­ka 45 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 5 e

Mar­jai­sa mu­ki­kak­ku

1 an­nos

2 rkl voi­ta

3 rkl so­ke­ria

1 rkl mai­toa, ker­maa tai rans­kan­ker­maa

1 ka­nan­mu­na

2 Omar-kark­kia pie­ni­nä pa­loi­na

½ dl pu­na­he­ru­koi­ta

½ dl jau­ho­ja

⅕ tl lei­vin­jau­het­ta

1. Mit­taa voi ja so­ke­ri kah­vi­ku­pin poh­jal­le. Läm­mi­tä mik­ros­sa täy­del­lä te­hol­la noin 40 se­kun­tia, kun­nes voi on su­la­nut.

2. Se­koi­ta se­os­ta haa­ru­kal­la. Li­sää seu­raa­vak­si ka­nan­mu­na, se­koi­ta ja li­sää lo­put ai­neet.

3. Kyp­sen­nä mik­ros­sa 350 wa­tin te­hol­la noin 1 mi­nuut­ti 30 se­kun­tia. Voit myös pais­taa mu­ki­ka­kun 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 15–20 mi­nuut­tia riip­pu­en uu­nin te­hos­ta. Varo et­tet kyp­sen­nä kak­kua lii­kaa, sil­lä sil­loin lop­pu­tu­los on kui­va ja kova. Mu­ki­ka­kut saa­vat jää­dä hiu­kan kos­teik­si.

Val­mis­tu­sai­ka: 10 min + pais­to­ai­ka 2 min tai 15 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 1,50 e