Kun kasvit on keskitetty yhteen, ne viihtyvät paremmin. Kasvit hyötyvät muun muassa toistensta tuottamasta kosteudesta. Kasviseinä on myös näyttävä kodin sisustuksessa.
JOHANNA VIREAHO KUVAT HANNA MARTTINEN
Viherseinän alaosa koostuu puulaatikoista, yläosana ovat hyllyt. Eri tasoille Linnea sijoittaa erityyppisiä viherkasveja, korkeita, pystykasvuisia ja riippuvia. Etualalla muorinkukka Pepperspot.
Enemmän on parempi, kun kyse on viherkasveista. Tai ainakin siinä tapauksessa, jos haluaa saada runsaan vihreyden. Sitä mieltä on helsinkiläinen Linnea Weckström, joka toteutti kotiinsa kunnon viherkasviseinän. Linnean kaupunkikaksion runsas vihreys ja kasviseinä ovat suorastaan hätkähdyttäviä.
Ystävät tietävät jo, että jos Linnealla on mielessä joku visio, ei kestä kauan, kun hän on jo toteuttamassa tai vähintäänkin etsimässä idealle toteutustapaa. Pinterestissä nähty kuva viherkasviseinästä, tai oikeastaan viherkasvihyllyistä, sai pian hänet suuntaamaan rautakauppaan ostamaan tukevaa lautaa ja hyllynkannattimia.
– Laskin, miten paljon kulmaraudalla tuettu hylly jaksaisi kantaa kasveja. Siksi päädyin valitsemaan paksua, tuppeen sahattua tervaleppää. Paksu lankku ei taivu ruukkujen painosta. Tärkeää on kiinnittää kannattimet tukevasti seinään. Alligaattoripropuilla kiinnitys pysyy, Linnea neuvoo.
Alokasia eli juurakkovehka lienee Linnean vaativin kasvi. Se nauttii tasaisesta kosteudesta ja ilmavasta kasvualustasta.
. Matalat anopinhampaat ja anopinkielet menestyvät melko vähässä valossa. Viherseinään saa kerroksellisuutta käyttämällä erikokoisia ruukkuja ja kasveja. Pienet ruukut mahtuvat suurempien väleihin.
SEINÄ MUKAAN UUTEEN KOTIIN
Linnea teki ensimmäisen viherkasviseinän jo edelliseen kotiinsa. Rautakauppakierroksen jälkeen hän suuntasi ostamaan viherkasveja ja lastasi ostoskärryn täyteen kasveja pelkän ulkonäön perusteella. Tuolloin hän ajatteli, että kyseessä on sen asunnon juttu. Jos hän muuttaisi pois, hän möisi kasvit.
Osa kasveista menestyi, osa menehtyi. Kokemuksen myötä viherpeukalo kehittyi ja viherkasvit viihtyivät. Kun tuli muuton aika, Linnea ei voinutkaan luopua kasveista, vaan hyllylaudat, ruukut ja ennen kaikkea kasvit pakattiin tarkoin muuttokuormaan.
Uusi koti on etsitty osittain myös viherkasvien ehdoilla. Haaveissa oli asunto, jossa olisi kasveille tarjolla runsaasti luonnonvaloa.
– Löysin kaksion Helsingin Herttoniemestä. Suurista ikkunoista tulvi valoa, kun kävin asuntoa katsomassa. Sain vuokranantajalta luvan laittaa hyllyjä seinälle, ja rakensin viherkasviseinän samoin kuin edellisessä kodissani.
Linnea pyrkii käymään kasvit läpi viikottain, jolloin hän tarkistaa kastelutarpeen sekä kasvin kunnon ja siistii kuivat lehdet.
ANTAA KAIKKIEN MUOTOJEN REHOTTAA
Edellinen viherseinä oli sohvan taustalla, mutta nyt Linnea sijoitti kasvikokoelman television ympärille ja sohvan vastakkaiselle seinälle, jotta hän näkisi kasvit sohvalta. Vanhoista puulaatikoista syntyi lautahyllyjen alle taso. Vaaleasävyinen vuokrakaksio saa elävää tunnelmaa, kodikkuutta ja väriä viherkasveista.
– Ensimmäiset kasvini ostin samankorkuisina, pystykasvuisina ja samankaltaisissa ruukuissa. Hylly näytti alkuun paljaalta ja yhtenäiseltä ruukkurivistöltä. Kaipasin siihen vaihtelua, kontrastia, riippuvaa, rönsyävää, pienilehtisiä, suurilehtisiä kasveja pystykasvuisten rinnalle.
Erilaisia viherkasveja rytmitellen syntyi mieleinen asetelma, joka aina vähän elää ja muuttuu. Kasvit kasvavat, joku kasvi menestyy paremmin, joku kasvi saattaa kuihtua. Sekin kuuluu viherkasvielämään.
Tyräkkeihin lukeutuva Euphorbia ritchiei on erikoisesta ulkoasustaan huolimatta varsin helppohoitoinen mehikasvi, jota hoidetaan kaktusten tapaan. Se tarvitsee valoa ja maltillisesti kastelua. Mullan tulee kuivahtaa kasteluiden välissä
POMMINVARMAT MENESTYJÄT
Linnea myöntää ostaneensa tiettyjä kasvilajeja tietäen, että ne ovat hankalia. Yhteiselämä kasvien kanssa on myös opettanut löytämään sopivat hoitorutiinit ja sopivan helppohoitoiset kasvit.
– Varjoiset paikat, kuten esimerkiksi ylähylly, ovat osoittautuneet hankalimmiksi. En enää sijoita vaativia kasveja ylähyllyille. Toisaalta aina ei silmä edes erota, jos yksittäinen kasvi alkaa voida huonosti, Linnea sanoo.
Linnean suosikkikasveihin lukeutuu muun muassa hopeaköynnös. Hankalien paikkojen luottokasveja ovat anopinkieli ja palmuvehka, jotka tuntuvat kestävän miltei täyttä varjoakin. Lyyraviikuna on kiitollinen kasvi viherkasviseinässä, vaikka siitä ajan kanssa kasvaa hyllylle liian kookas. Kun lyyraviikuna kasvaa, se saa paikan lattialta.
Muorinkukan tummanvihreät lehdet tuovat kontrastia kasviryhmässä. Peperomia angulata on osoittautunut varsin kestäväksi ja helppohoitoiseksi viherkasviksi.
VÄHÄN LIIKAA ON JUURI SOPIVASTI
Linnea luo viherkasviseinän visuaalisen vaikutelman perusteella. Hän istahtaa sohvalle, katselee kokonaisuutta ja miettii, mitä ja millaista tunnelmaa, millaista kasvia seinä kaipaisi. Joskus jokin kohta tuntuu tarvitsevan ehdottomasti jotain rönsyävää, rentokasvuista ja alaspäin laskeutuvaa. Joskus taas selkeämuotoinen kasvi sirolehtisen vieressä tuo kokonaisuuteen juuri sopivan kontrastin.
– Menen varta vasten hakemaan tietyntyyppistä kasvia. En välttämättä edes tiedä mitä, ennen kuin näen kasvin. En selvittele olosuhdetta tai tiettyä kasvia ennakolta. Lopputulos on kuitenkin se, että ostan aina kasveja heräteostoksena liikaa.
Hopeaköynnös ja lajike Silver Ann sietää vähää valoa, mutta märkyydestä se ei pidä. Hopeaköynnöksen mullan on kuitenkin hyvä pysyä tasaisen kosteana.
ASETTELU ON OMA TAITONSA
Kun Linnea ostaa uusia kasveja, menee viherseinän asetelma kokonaan uusiksi. Kasvien asettelu vie aikaa. Hän on tarkka siitä, mitkä kasvit ovat vierekkäin. Puuhassa hujahtaa helposti pari kolme tuntia.
Seinän kasvillisuudessa korostuvat trooppiset ja vehreät viherkasvit. Mehikasvit ja kaktukset ovat myös Linnean mieleen, mutta trooppisten metsien viherkasvit sopivat hänestä paremmin viherseinään. Ne luovat oikean fiiliksen. Viidakkoseinän kuuluu vihertää kunnolla.
parvekeella viihtyvät laventeli, pensasbasilika ja eukalyptus. Ystävän koira oli kuvaushetkellä hoidossa.
VIHREÄ SEINÄ PYSYY
Parhaimmillaan Linnealla on ollut melkein sata viherkasvia. Nyt kasveja on 75, joista lähes kaikki hän keskittää yhteen seinään. Vain muutama muu kasvi tuo vihreyttä oleskelutilaan ja makuuhuoneeseen.
Pienen kodin pöytäpinnat hän haluaa pitää vapaina kasveista ja tavaroista, jotta vaikutelma olisi selkeä ja koti helposti siivottavissa.
– Haaveilen suuresta puusta viherkasvina. Ehkäpä hankin sellaisen seuraavaan kotiin. Jos tulee uuden kodin aika, viherkasvit ovat varmasti mukana.
Minne menee Linnea, sinne tulevat myös kasvit.
Makuuhuoneessa on sijaa vihreydelle kasviaiheisen tauluseinän muodossa. Lipaston päällä koreilee paunikon eli rahapuun aaltoilevalehtinen lajike. Paunikot pitävät valosta.
KOTI
Helsingissä
Kaksio Herttoniemessä 2019 rakennetussa kerrostalossa, 2 h + avokeittiö + kph, 42,5 m².
ASUKAS
Psykologi Linnea Weckström & koira.
Instagramissa
@palakakkuu.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2