Artikkeli

MARI HAR­JU­LA  • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MI­KA­E­LA AN­TIN • VII­NI­SUO­SI­TUS SARI SIRÉN • KU­VAT FA­BI­AN BJÖRK KOTI JA KEIT­TIÖ 1–2/2015 

Lihapyö­ryk­kä­curry

Lihapyö­ryk­kä­curryn kookoskastike maustetaan itse tehdyllä currytahnalla.

4 an­nos­ta

Li­ha­pyö­ry­kät:

500 g por­saan jau­he­li­haa

200 g raa­ko­ja kuo­ret­to­mia jät­ti­kat­ka­ra­vun pyrs­tö­jä

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 rkl tuo­ret­ta in­ki­vää­riä raas­tet­tu­na

3 rkl ka­la­kas­ti­ket­ta

1 mu­nan­val­ku­ai­nen

Pais­ta­mi­seen:

1–2 rkl päh­ki­nä­öl­jyä

Cur­ry­tah­na:

2–3 pu­nais­ta chi­liä

4 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 sa­lot­ti­si­pu­lia

2 rkl ko­ri­an­te­rin­sie­me­niä

1 tl ku­mi­naa

¼ tl val­ko­pip­pu­ria

1 ½ rkl ko­ri­an­te­ri­tah­naa

5 cm tuo­ret­ta in­ki­vää­riä

1 sit­ruu­na­ruo­ho

1 rkl päh­ki­nä­öl­jyä

Kas­ti­ke:

400 ml koo­kos­mai­toa

2 dl vet­tä + 1 ½ rkl ka­na­fon­dia

1 rkl ruo­ko­so­ke­ria

puo­lik­kaan li­men mehu

Tar­joi­luun:

kei­tet­tyä bas­ma­ti- tai jas­mii­ni­rii­siä

1. Su­la­ta ja hie­non­na jät­ti­kat­ka­ra­vut. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Se­koi­ta pyö­ryk­kä­mas­san ai­nek­set kes­ke­nään. Pyö­rit­te­le mas­sas­ta noin 35 pyö­ryk­kää.

2. Val­mis­ta cur­ry­tah­na. Hal­kai­se chi­lit, pois­ta sie­me­net ja pa­loit­te­le chi­li­pa­lot. Kuo­ri ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­lit, kuo­ri ja hie­non­na sa­lot­ti­si­pu­lit. Lai­ta kaik­ki tah­nan ai­nek­set te­ho­leik­ku­riin tai -se­koit­ti­meen ja pyö­räy­tä kar­ke­ah­kok­si se­ok­sek­si.

3. Kuu­men­na päh­ki­nä­öl­jy pan­nul­la ja pais­ta pyö­ry­köi­tä sii­nä, kun­nes ne saa­vat hie­man vä­riä. Se­koi­ta kas­ti­ke­ai­nek­set kes­ke­nään. Se­koi­ta cur­ry­tah­na kas­ti­ke­ai­nek­siin. Kaa­da seos pan­nul­le pyö­ry­köi­den jouk­koon ja kyp­sen­nä hau­dut­ta­en noin 15 mi­nuut­tia.

4. Tar­joa pyö­ryk­kä­cur­ry kei­te­tyn bas­ma­ti- tai jas­mii­ni­rii­sin kans­sa.

Vii­ni­suo­si­tus: Puo­li­kui­va, maus­tei­nen ja ke­pe­än he­del­mäi­nen Ado­be Gewürzt­ra­mi­ner Re­ser­va 2014, Chile, 9,98 e, luo­mu, eet­ti­nen