Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen

Lemon curd-vadel­ma­täy­te­kakku on näyttävä ja raikas

Raikkaan sitruksinen ja vadelmainen täytekakku on näyttävä tarjottava, kun kuorrutat sen italialaisella marengilla.

Le­mon curd-va­del­ma­täy­te­kak­ku

noin 16 pa­laa

Kak­ku­poh­jat:

300 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

3 dl so­ke­ria

4 1/2 ka­nan­mu­naa

4,5 dl veh­nä­jau­ho­ja

3 tl lei­vin­jau­het­ta

3 tl va­nil­ja­so­ke­ria

Kos­tu­tus:

¾ dl ap­pel­sii­ni­me­hua

Täy­te:

2 ½ dl vis­pi­ker­maa

noin 1 ¼ dl le­mon cur­dia tai mar­ja­hil­loa

noin 4 dl va­del­mia

Pääl­le

ita­li­a­lais­ta ma­ren­kia tai ker­ma­vaah­toa

1. Vat­kaa voi ja so­ke­ri vaah­dok­si. Li­sää mu­nat yk­si­tel­len hy­vin vat­ka­ten. Puo­lik­kaan mu­nan saat vat­kaa­mal­la mu­nan ra­ken­teen ke­vy­es­ti rik­ki ja lait­ta­mal­la sen mit­ta-as­ti­aan. Kaa­da mit­ta-as­ti­as­ta puo­let, niin saat puo­lik­kaan mu­nan. Kaa­da tai­ki­na kah­teen ir­to­poh­ja­vuo­kaan (Ø noin 18 cm). Pais­ta 175-as­tei­sen uu­nin ala­ta­sol­la noin 40 mi­nuut­tia tai kun­nes kak­ku­poh­jat ovat kyp­siä.

2. An­na kak­ku­jen jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sik­si. Leik­kaa ne kah­tia. Kos­tu­ta ke­vy­es­ti me­hul­la.

3. Vat­kaa ker­ma vaah­dok­si. Maus­ta ha­lu­tes­sa­si to­mu­so­ke­ril­la. Le­vi­tä kak­ku­poh­jil­le le­mon cur­dia. Nos­ta pääl­le mar­jo­ja. Pur­so­ta tai le­vi­tä ker­ma­vaah­toa. Nos­ta kak­ku­poh­jat pääl­lek­käin.

4. Pääl­lys­tä kak­ku ohu­el­ti ita­li­a­lai­sel­la ma­ren­gil­la tai ker­ma­vaah­dol­la. Tar­joa lop­pu ma­ren­ki tai ker­ma­vaah­to kul­hos­ta, niin jo­kai­nen syö­jä voi ha­lu­tes­saan li­sä­tä vaah­toa. Ko­ris­te­le va­del­mil­la, min­tul­la ja kar­keil­la.

Ita­li­a­lai­nen ma­ren­ki

3 val­ku­ais­ta

2 ½ dl so­ke­ria

1 dl vet­tä

1. Vat­kaa val­ku­ai­set ko­vah­kok­si vaah­dok­si.

2. Mit­taa vesi kat­ti­laan, li­sää so­ke­ri ja kuu­men­na kie­hu­vak­si. Lai­ta läm­pö­mit­ta­ri kie­hu­vaan se­ok­seen ja kuu­men­na, kun­nes mit­ta­ri osoit­taa 120 as­tet­ta.

3. Kaa­da so­ke­ri­lie­mi ohu­e­na, ta­sai­se­na nau­ha­na val­ku­ais­vaah­toon ja vat­kaa koko ajan vaah­toa kä­sin tai vat­kai­mel­la. Vat­kaa se­os­ta, kun­nes se on hy­vin pak­sua. Jat­ka vat­kaa­mis­ta vie­lä pie­nel­lä te­hol­la, kun­nes ma­ren­ki on jääh­ty­nyt huo­neen­läm­pöi­sek­si.

4. Le­vi­tä ma­ren­ki lu­si­kal­la tai pur­so­ta se ka­kun pääl­le. Voit rus­kis­taa ha­lu­tes­sa­si pin­nan ke­vy­es­ti kaa­su­polt­ti­mel­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 2 t

Vai­keu­sas­te: työ­läs •

Hin­ta: noin 25 e

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ