Kanelisokerilla ja pistaasipähkinällä täytetyt solmupullat voidellaan paistamisen jälkeen vaahterasiirapilla herkullisen kiiltäviksi.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Hapanjuurella leivot mehevät pullat ilman hiivaa. Juuri paitsi kuohkeuttaa pullataikinan tuo myös makuun aromikkuutta. Valmis juuri tuoksuu raikkaan happamalta.
3 päivän vehnähapanjuuri
Valmista juuri puhtaassa purkissa. Muista syöttää juurta valmistamisen aikana joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Juureen lisätty hunaja vauhdittaa juuren käynnistymistä. Voit korvata hunajan sokerilla tai siirapilla. Valmis juuri on vellimäistä, kuplivaa ja tuoksuu raikkaan happamalta.
1. päivä
2 dl vettä
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl hunajaa
Valmista juuri aamulla:
1. Lämmitä vesi noin 30-asteiseksi. Mittaa vesi, jauhot ja hunaja puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin. Sekoita. Taikinajuuri on tässä vaiheessa tahmeaa ja paksuhkoa.
2. Ravistele purkkia hyvin illalla. Anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
2. päivän aamu
1 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja
1. Lisää aamulla juureen +30-asteinen vesi ja jauhot.
2. Sekoita puhtaalla lusikalla. Sulje purkki. Jätä huoneenlämpöön päiväksi.
2. päivän ilta
1 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja
1. Mittaa juuren joukkoon +30-asteinen vesi ja vehnäjauhot. Sekoita puhtaalla lusikalla. Sulje purkki.
2. Jätä huoneenlämpöön yön yli. Juuri on tämän jälkeen käyttövalmis. Säilytä loput juuresta jääkaapissa.
3. päivä
1. Juuri on valmis leivottavaksi. Jos et käytä juurta heti, nosta se jääkaappiin.
Ruoki juurta kerran viikossa: Lisää purkkiin 3 rkl haaleaa vettä ja 3 rkl vehnäjauhoja. Ravistele voimakkaasti sekaisin. Jätä huoneenlämpöön 12 tunniksi, jolloin juuri heräilee ja nosta tämän jälkeen jälleen jääkaappiin.
Kanelisokerilla ja pistaasipähkinällä täytetyt solmupullat voidellaan paistamisen jälkeen vaahterasiirapilla herkullisen kiiltäviksi.
Pistaasi-kanelisolmupullat
6 t . melko helppo . 8 e
20 pullaa
1 dl vehnähapanjuurta
2 ½ dl täysmaitoa
100 g voita
1 huoneenlämpöinen kananmuna
1 ½ dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
Täyte:
75 g pehmeää voita
1 dl sokeria
2 tl jauhettua kanelia
1 ½ dl rouhittua pistaasipähkinää tai mantelirouhetta
Voiteluun:
1 kananmuna
Viimeistelyyn:
¾ dl vaahterasiirappia
1. Jos taikinajuuri on ollut jääkaapissa yli viikon, herättele juuri sekoittamalla joukkoon 3 rkl 30-asteista vettä ja 3 rkl vehnäjauhoja. Jätä juuri huoneenlämpöön 12 tunniksi.
2. Sekoita huoneenlämpöinen vehnähapanjuuri, kädenlämpöinen maito, sulatettu voi, kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola kulhossa. Lisää jauhot koko ajan taikinaa vaivaten, kunnes taikina on pehmeän tasaista ja irtoilee kulhon reunoista. Taikina saa jäädä löysähköksi.
3. Nosta taikinakulho tuorekelmulla peitettynä vedottomaan paikkaan pariksi tunniksi. Taikina ei tässä vaiheessa kohoa hiivataikinan tavoin kaksinkertaiseksi, mutta on kuitenkin selvästi pehmeää ja hieman kohonnut.
4. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli sentin paksuiseksi levyksi.
5. Levitä päälle pehmeä voi, sokeri ja kaneli. Lisää rouhittua pistaasipähkinää.
6. Käännä taikina kaksin kerroin. Leikkaa parin sentin paksuisiksi suikaleiksi. Käännä suikaleet spiraalille ja kiepauta solmulle. Nosta pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa, kuten esimerkiksi uunissa leivinliinalla peitettynä 3–4 tuntia.
7. Voitele kohonneet pullat kananmunalla. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes pullat ovat ruskistuneet kauniisti. Voitele paistamisen jälkeen vaahterasiirapilla.
Kanelisokerilla ja pistaasipähkinällä täytetyt solmupullat voidellaan paistamisen jälkeen vaahterasiirapilla herkullisen kiiltäviksi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2