Artikkeli

SAN­NA KE­KÄ­LÄI­NEN • KU­VAT KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA KOTI JA KEIT­TIÖ 3/2015  

Lehtikaali-kikhernekeitto

Trendikäs lehtikaali pulahtaa itali­a­lais­hen­kiseen keittoon. Soppa saa kikherneistä ruokaisuutta ja parmesaanista mahtavan makulisän.

4 an­nos­ta

 1 si­pu­li

3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 pork­ka­naa

6 kiin­te­ää pe­ru­naa

2 leh­ti­sel­le­rin­vart­ta

4 isoa leh­ti­kaa­lin­leh­teä

olii­vi­öl­jyä

muu­ta­ma ok­sa tim­ja­mia

1 prk (400 g) ko­ko­nai­sia kuo­rit­tu­ja to­maat­te­ja

1 prk (400 g) kei­tet­ty­jä kik­her­nei­tä

noin 8 dl vah­vaa kas­vis­lien­tä

suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

4 rei­lua vii­pa­let­ta (gril­lat­tua) maa­lais­lei­pää

Pääl­le:

olii­vi­öl­jyä

4 rkl raas­tet­tua par­me­saa­nia

1. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit. Kuo­ri pork­ka­nat ja pe­ru­nat. Kuu­ti­oi ne. Vii­pa­loi sel­le­rin­var­ret. Sui­ka­loi kaa­li, pois­ta kova leh­ti­ruo­ti.

2. Kuul­lo­ta si­pu­lei­ta pan­nul­la öl­jys­sä muu­ta­ma mi­nuut­ti. Li­sää jouk­koon pork­ka­nat, pe­ru­nat, sel­le­rit ja tim­ja­mi. Jat­ka pais­ta­mis­ta vii­ti­sen mi­nuut­tia. Li­sää kuo­ri­tut to­maa­tit lie­mi­neen. An­na hau­tua noin kym­me­nen mi­nuut­tia. Li­sää kaa­li, kei­te­tyt kik­her­neet ja kas­vis­lie­mi. An­na se­ok­sen po­ris­ta mie­dol­la läm­möl­lä noin puo­li tun­tia, se­koit­te­le vä­lil­lä.

3. So­seu­ta keit­toa hie­man sau­va­se­koit­ti­mel­la. Tar­koi­tus ei ole teh­dä so­se­keit­toa, vaan saa­da kei­ton ra­ken­net­ta vä­hän pak­sum­mak­si. Li­sää mus­ta­pip­pu­ria ja tar­vit­ta­es­sa suo­laa.

4. Leik­kaa lei­pä isoik­si kuu­ti­oik­si tai pa­loik­si. Li­sää kuu­ti­ot keit­toon. Jat­ka keit­tä­mis­tä muu­ta­ma mi­nuut­ti.Voit myös lait­taa lei­vät juu­ri en­nen tar­joi­lua keit­toon.

5. An­nos­te­le keit­to lau­ta­sil­le. Va­lu­ta pääl­le olii­vi­öl­jyä ja ri­pot­te­le par­me­saa­nia.

Vii­ni­suo­si­tus: Puo­li­kui­va, kyp­sän sit­ruk­si­nen ja paah­tei­nen cava Co­dor­niu Ecoló­gi­ca Semi-Seco, Es­pan­ja, 9,89 e