Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Tanskalaiset laskiaispullat
45 min + kohottamiseen, paistamiseen ja jäähtymiseen 2 t . työläs . noin 19 e
32 pikkupullaa
Pullataikina:
100 g voita
2 ½ dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 pieni kananmuna
noin 8 dl vehnäjauhoja
1. Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota maitoon hiiva.
2. Sekoita joukkoon sokeri, kaneli, suola ja kananmuna.
3. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.
4. Peitä taikinakulho liinalla tai kelmulla. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (noin 45 minuuttia).
Mantelitäyte:
300 g mantelimassaa
50 g huoneenlämpöistä voita
3 rkl tomusokeria
Vadelmavaahto:
5 dl suomalaisia pakastevadelmia
4 liivatelehteä
¾ dl sokeria
3 dl kuohukermaa
Voiteluun:
1 kananmuna
Pinnalle:
tomusokeria tai sulatettua suklaata
1. Tee pullataikina perusohjeen mukaan.
2. Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Leivo taikinasta pitkä tanko ja leikkaa se 16:een yhtä suureen palaan. Laita pullat vierekkäin, noin sentin päähän toisistaan leivinpaperille. Valmista loppu taikina samalla tavalla. Anna pullien kohota liinalla peitettyinä vähintään 20 minuuttia. Voitele munalla.
3. Paista 200 asteessa 12–15 minuuttia.
4. Valmista vadelmavaahto. Sulata ja soseuta vadelmat. Jos haluat sileää vaahtoa, painele vadelmat tiheän siivilän läpi. Laita liivatteet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna osa vadelmaseoksesta kiehuvaksi. Lisää kuivaksi puristetut liivatteet ja sokeri. Sekoittele, kunnes ne liukenevat. Lisää loppu vadelmasose. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vaahdota kerma ja kääntele se vadelmaseokseen. Sekoita hyvin ja siirrä kylmään jähmettymään ainakin puoleksi tunniksi.
5. Tee mantelitäyte. Raasta mantelimassa. Sekoita voin ja sokerin kanssa.
6. Anna pullan jäähtyä kokonaan. Leikkaa pulla varovasti kahtia. Koverra pullista hieman sisusta pois ja laita mantelitäytettä koloihin. Pursota tai lusikoi vadelmatäyte. Nosta kansi päälle.
7. Siivilöi päälle tomusokeria tai valuta sulatettua valko- tai tummaa suklaata.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2