Artikkeli

Lampaanpaisti á la Matti Rossi

2 1/2 –3 kg:n luul­li­nen lam­paan­pais­ti

8-10 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

olii­vi­öl­jyä

kui­vat­tua tim­ja­mia ja ros­ma­rii­nia

mus­ta­pip­pu­ria

vet­tä

1/2 –1 pul­lo pu­na­vii­niä

mais­si­jau­ho­ja

1 dl kuo­hu­ker­maa

Uu­ni­kas­vik­set:

4 kel­ta­si­pu­lia

500 g pork­ka­naa

1. Ota lam­paan­pais­ti muu­ta­maa päi­vää ai­kai­sem­min vii­le­ään ti­laan, pois jää­kaa­pis­ta. Pois­ta kal­vot ja yli­mää­räi­nen ras­va. Tee li­haan pie­niä viil­to­ja ja työn­nä nii­hin kuo­rit­tu­ja val­ko­si­pu­lin­kyn­siä li­has­syi­den suun­tai­ses­ti. Hie­ro pais­tia, jot­ta val­ko­si­pu­lin maku le­vi­ää pa­rem­min.

2. Voi­te­le pais­ti olii­vi­öl­jyl­lä. Le­vi­tä pääl­le ker­ros kui­vat­tua tim­ja­mia ja ros­ma­rii­nia sekä mus­ta­pip­pu­ria. Hie­ro maus­teet hy­vin li­han pin­taan. Säi­ly­tä pais­ti muo­vi­pus­sis­sa vii­le­äs­sä.

3. Ota liha pais­ta­mis­ta edel­tä­vä­nä il­ta­na huo­neen­läm­pöön. Nos­ta pais­ti uu­ni­pel­lil­le ja rus­kis­ta en­sin 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa. Alen­na läm­pö 170-175 as­tee­seen ja li­sää pel­lil­le 3-4 dl vet­tä, kuo­ri­tut ja pil­ko­tut si­pu­lit ja pork­ka­nat sekä hie­man suo­laa. Voit työn­tää pais­tiin li­ha­läm­pö­mit­ta­rin, mit­ta­rin kär­ki ei saa osu­a­luu­hun. Va­le­le lam­mas­ta pais­to­lie­mel­lä 20 mi­nuu­tin vä­lein.

4. Tun­nin ku­lut­tua alen­na uu­nin läm­pö 150 as­tee­seen ja li­sää pel­lil­le noin 1/2 pul­loa pu­na­vii­niä. Va­le­le pais­tia edel­leen. Nes­te ei saa lop­pua, jo­ten li­sää pel­lil­le tar­vit­ta­es­sa vet­tä ja vii­niä.

5. Li­sää suo­laa pais­tin pin­taan ja lie­meen noin 15 mi­nuut­tia en­nen li­han val­mis­tu­mis­ta. Liha on kyp­sää, kun luut ir­to­a­vat hy­vin pais­tis­ta. Li­han si­sä­läm­pö­ti­lan tu­lee ol­la 70-72 as­tet­ta. Pais­to­ai­ka on noin yk­si tun­ti ki­loa koh­ti.

6. Kei­tä pais­to­lien­tä ko­koon kat­ti­las­sa, noin 15 mi­nuut­tia. Suu­rus­ta tar­vit­ta­es­sa ve­si­tilk­kaan se­koi­te­tul­la mais­si­jau­hol­la. Li­sää lo­puk­si ker­ma.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ