2 1/2 –3 kg:n luullinen lampaanpaisti
8-10 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
kuivattua timjamia ja rosmariinia
mustapippuria
vettä
1/2 –1 pullo punaviiniä
maissijauhoja
1 dl kuohukermaa
Uunikasvikset:
4 keltasipulia
500 g porkkanaa
1. Ota lampaanpaisti muutamaa päivää aikaisemmin viileään tilaan, pois jääkaapista. Poista kalvot ja ylimääräinen rasva. Tee lihaan pieniä viiltoja ja työnnä niihin kuorittuja valkosipulinkynsiä lihassyiden suuntaisesti. Hiero paistia, jotta valkosipulin maku leviää paremmin.
2. Voitele paisti oliiviöljyllä. Levitä päälle kerros kuivattua timjamia ja rosmariinia sekä mustapippuria. Hiero mausteet hyvin lihan pintaan. Säilytä paisti muovipussissa viileässä.
3. Ota liha paistamista edeltävänä iltana huoneenlämpöön. Nosta paisti uunipellille ja ruskista ensin 200-asteisessa uunissa. Alenna lämpö 170-175 asteeseen ja lisää pellille 3-4 dl vettä, kuoritut ja pilkotut sipulit ja porkkanat sekä hieman suolaa. Voit työntää paistiin lihalämpömittarin, mittarin kärki ei saa osualuuhun. Valele lammasta paistoliemellä 20 minuutin välein.
4. Tunnin kuluttua alenna uunin lämpö 150 asteeseen ja lisää pellille noin 1/2 pulloa punaviiniä. Valele paistia edelleen. Neste ei saa loppua, joten lisää pellille tarvittaessa vettä ja viiniä.
5. Lisää suolaa paistin pintaan ja liemeen noin 15 minuuttia ennen lihan valmistumista. Liha on kypsää, kun luut irtoavat hyvin paistista. Lihan sisälämpötilan tulee olla 70-72 astetta. Paistoaika on noin yksi tunti kiloa kohti.
6. Keitä paistolientä kokoon kattilassa, noin 15 minuuttia. Suurusta tarvittaessa vesitilkkaan sekoitetulla maissijauholla. Lisää lopuksi kerma.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2