MARI HARJULA • KUVAUSAVUSTAJA MIKAELA ANTIN • VIINISUOSITUS SARI SIRÉN • KUVAT FABIAN BJÖRK KOTI JA KEITTIÖ 1–2/2015
4–6 täytettyä leipää
Focaccia:
2 ½ dl vettä
2 tl kuivahiivaa
¾ tl suolaa
1 tl sokeria
noin 6 dl vehnäjauhoja
oliiviöljyä
noin 1 dl oliiveja
tuoretta rosmariinia
merisuolahiutaleita
Feta-munakoiso-lammaspyörykät:
1 munakoiso (400 g)
½ rkl oliiviöljyä
500 g lampaanjauhelihaa
½ dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
½ dl tuoretta minttua hienonnettuna
1 rkl raastettua sitruunankuorta
2–3 valkosipulinkynttä
200 g fetajuustoa
½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
Tsatsiki:
puolikas kurkku
1 valkosipulinkynsi
2 ½ dl paksua kreikkalaista jogurttia
1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
1 tl hunajaa
¼ tl kuminaa morttelissa hienonnettuna
merisuolaa hiutaleina ja valkopippuria rouhittuna
Lisäksi:
2–3 tomaattia
1 sipuli
erilaisia salaatteja
tuoretta minttua
1. Valmista ensin focaccia. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet ja alusta joukkoon jauhot. Painele taikina uunivuokaan (noin 20 x 30 cm) ja anna kohota puoli tuntia. Öljyä pinta ja painele päälle oliiveja. Ripottele päälle rosmariinia ja merisuolahiutaleita. Paista uunissa 200 asteessa noin 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä.
2. Valmista tsatsiki. Raasta kurkku ja valuta ylimääräinen neste siivilässä pois. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset jogurtin joukkoon ja anna maustua viileässä.
3. Kuutioi munakoisot ja levitä pellille. Pirskota päälle oliiviöljy ja paahda uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
4. Laita jauheliha, yrtit ja sitruunaraaste kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja lisää kulhoon. Murenna joukkoon myös fetajuusto. Sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta noin 35–40 lihapyörykkää.
5. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja paista pyöryköitä siinä välillä käännellen noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin paistopinnan. Siirrä lihapullat leivinpaperin päälle pellille ja jatka paistamista vielä uunissa 200 asteessa noin 5–7 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
6. Kokoa leivät. Viipaloi tomaatit ja sipuli. Leikkaa leipä 4–6 osaan ja halkaise leivät. Laita väliin salaattia, tomaattiviipaleita, sipulirenkaita, pyöryköitä ja tsatsikia.
Viinisuositus: Tumman marjainen ja yrttinen Agathon Limnio Cabernet Sauvignon 2009, Kreikka, 12,99 e, luomu
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2