Artikkeli

MARI HAR­JU­LA  • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MI­KA­E­LA AN­TIN • VII­NI­SUO­SI­TUS SARI SIRÉN • KU­VAT FA­BI­AN BJÖRK KOTI JA KEIT­TIÖ 1–2/2015 

Lammas­li­ha­pul­la­leivät

Focaccialeivät täytetään lammas­pyö­ry­köillä, mausteisella tsatsikilla ja kasviksilla.

4–6 täy­tet­tyä lei­pää

Fo­cac­cia:

2 ½ dl vet­tä

2 tl kui­va­hii­vaa

¾ tl suo­laa

1 tl so­ke­ria

noin 6 dl veh­nä­jau­ho­ja

olii­vi­öl­jyä

noin 1 dl olii­ve­ja

tuo­ret­ta ros­ma­rii­nia

me­ri­suo­la­hiu­ta­lei­ta

Feta-mu­na­koi­so-lam­mas­pyö­ry­kät:

1 mu­na­koi­so (400 g)

½ rkl olii­vi­öl­jyä

500 g lam­paan­jau­he­li­haa

½ dl tuo­ret­ta per­sil­jaa hie­non­net­tu­na

½ dl tuo­ret­ta mint­tua hie­non­net­tu­na

1 rkl raas­tet­tua sit­ruu­nan­kuor­ta

2–3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

200 g fe­ta­juus­toa

½ tl suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1 rkl olii­vi­öl­jyä

Tsat­si­ki:

puo­li­kas kurk­ku

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

2 ½ dl pak­sua kreik­ka­lais­ta jo­gurt­tia

1 rkl tuo­ret­ta mint­tua hie­non­net­tu­na

1 tl hu­na­jaa

¼ tl ku­mi­naa mort­te­lis­sa hie­non­net­tu­na

me­ri­suo­laa hiu­ta­lei­na ja val­ko­pip­pu­ria rou­hit­tu­na

Li­säk­si:

2–3 to­maat­tia

1 si­pu­li

eri­lai­sia sa­laat­te­ja

tuo­ret­ta mint­tua

1. Val­mis­ta en­sin fo­cac­cia. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen ve­teen. Li­sää maus­teet ja alus­ta jouk­koon jau­hot. Pai­ne­le tai­ki­na uu­ni­vuo­kaan (noin 20 x 30 cm) ja an­na ko­hota puo­li tun­tia. Öl­jyä pin­ta ja pai­nele pääl­le olii­ve­ja. Ri­pot­te­le pääl­le ros­ma­rii­nia ja me­ri­suo­la­hiu­ta­lei­ta. Pais­ta uu­nis­sa 200 as­tees­sa noin 15–20 mi­nuut­tia. An­na jääh­tyä.

2. Val­mis­ta tsat­si­ki. Raas­ta kurk­ku ja va­lu­ta yli­mää­räi­nen nes­te sii­vi­läs­sä pois. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­si. Se­koi­ta kaik­ki ai­nek­set jo­gur­tin jouk­koon ja an­na maus­tua vii­le­äs­sä.

3. Kuu­ti­oi mu­na­koi­sot ja le­vi­tä pel­lil­le. Pirs­ko­ta pääl­le olii­vi­öl­jy ja paah­da uu­nis­sa 200 as­tees­sa noin 30 mi­nuut­tia. An­na jääh­tyä.

4. Lai­ta jau­he­li­ha, yr­tit ja sit­ruu­na­raas­te kul­hoon. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja li­sää kul­hoon. Mu­ren­na jouk­koon myös fe­ta­juus­to. Se­koi­ta ta­sai­sek­si mas­sak­si. Pyö­rit­te­le mas­sas­ta noin 35–40 li­ha­pyö­ryk­kää.

5. Kuu­men­na pan­nul­la olii­vi­öl­jyä ja pais­ta pyö­ry­köi­tä sii­nä vä­lil­lä kään­nel­len noin 5 mi­nuut­tia, kun­nes ne saa­vat kau­niin pais­to­pin­nan. Siir­rä li­ha­pul­lat lei­vin­pa­pe­rin pääl­le pel­lil­le ja jat­ka pais­ta­mis­ta vie­lä uu­nis­sa 200 as­tees­sa noin 5–7 mi­nuut­tia, kun­nes ne ovat kyp­siä.

6. Ko­koa lei­vät. Vii­pa­loi to­maa­tit ja si­pu­li. Leik­kaa lei­pä 4–6 osaan ja hal­kai­se lei­vät. Lai­ta vä­liin sa­laat­tia, to­maat­ti­vii­pa­lei­ta, si­pu­li­ren­kai­ta, pyö­ry­köi­tä ja tsat­si­kia.

Vii­ni­suo­si­tus: Tum­man mar­jai­nen ja yrt­ti­nen Agat­hon Lim­nio Ca­ber­net Sau­vig­non 2009, Kreik­ka, 12,99 e, luo­mu