Artikkeli

Teks­ti Mari Har­ju­la

Ku­vau­sa­vus­ta­ja Miia Här­kö­nen

Kuva Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la

Koti ja keit­tiö 5/2015

Lakritsi-rapar­pe­ri­ti­ramisu

Kuohkean rapar­pe­ri­ti­ra­misun salaisuus on ripaus turkin­pip­pu­ri­rou­hetta.

6–8 an­nos­ta

200 g sa­voi­ar­di­kek­se­jä

Ra­par­pe­ri­täy­te:

noin 8 ra­par­pe­rin­vart­ta

2 rkl va­nil­ja­so­ke­ria

½ dl so­ke­ria

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

4 rkl vet­tä tilk­ka sit­rus­li­köö­riä

Mas­car­po­ne­vaah­to:

3 mu­naa

500 g mas­car­po­ne­juus­toa

1 ½ dl so­ke­ria

1 va­nil­ja­tan­ko

Li­säk­si:

2–3 rkl tur­kin­pip­pu­ri­rou­het­ta

tum­maa kaa­ka­o­jau­het­ta

1. Kuo­ri ja pa­loit­te­le ra­par­pe­rin­var­ret noin vii­den sen­tin pät­kik­si. Lai­ta ra­par­pe­rit uu­ni­vuo­kaan vie­ri vie­reen. Ri­pot­te­le pääl­le so­ke­rit ja pirs­ko­ta sit­ruu­na­me­hu ja vesi sekä tilk­ka li­köö­riä. Pei­tä vuo­ka fo­li­ol­la ja kyp­sen­nä ra­par­pe­re­ja uu­nis­sa 20–30 mi­nuut­tia, kun­nes ne peh­me­ne­vät. An­na het­ken jääh­tyä.

2. Lado tar­joi­lu­vuo­an poh­jal­le sa­voi­ar­di­kek­sit vie­ri vie­reen. Va­lu­ta pääl­le ra­par­pe­reis­ta ir­ron­nut nes­te ja lu­si­koi puo­let ra­par­pe­reis­ta vie­lä pääl­le. Ri­pot­te­le pääl­le hie­man tur­kin­pip­pu­ri­rou­het­ta.

3. Val­mis­ta mas­car­po­ne­vaah­to. Erot­te­le ka­nan­mu­nien kel­tu­ai­set ja val­ku­ai­set. Vaah­do­ta val­ku­ai­set ja ¼ dl so­ke­ria kul­hos­sa ko­vak­si vaah­dok­si. Vat­kaa kel­tu­ai­set ja lo­put so­ke­ris­ta (1 ¼ dl) sekä va­nil­ja­tan­gon raa­pu­tet­tu si­sus vaah­dok­si. Se­koi­ta mas­car­po­ne­juus­to kel­tu­ais­vaah­toon. Kään­te­le lo­puk­si jouk­koon va­ro­vas­ti myös val­ku­ais­vaah­to.

4. Le­vi­tä puo­let vaah­dos­ta vuo­kaan ra­par­pe­rien pääl­le. Lai­ta en­sim­mäi­sen vaah­to­ker­rok­sen pääl­le lo­put ra­par­pe­rit ja hie­man tur­kin­pip­pu­ri­rou­het­ta. Le­vi­tä lo­puk­si pääl­le lo­put mas­car­po­ne­vaah­dos­ta ja sii­vi­löi pin­nal­le tum­maa kaa­ka­o­jau­het­ta.

5. An­na te­key­tyä vä­hin­tään pari tun­tia jää­kaa­pis­sa pei­tet­ty­nä, mie­lel­lään seu­raa­vaan päi­vään.

Vii­ni­suo­si­tus: Ma­kea, ka­ra­mel­li­nen ja päh­ki­näi­nen Tre­ro­se Vin San­to Di Mon­te­pul­ci­a­no, Ita­lia, 20,10 e 0,375 l