SANNA KEKÄLÄINEN • KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA KOTI JA KEITTIÖ 10/2014
2 pientä tai yksi iso boston tai noin 16 kierrepullaa
2 ½ dl (täys)maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl fariinisokeria
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 dl kurpitsasosetta
noin 8 dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita
Täyte:
noin 100 g huoneenlämpöistä voita
noin 1 dl fariinisokeria
noin 4 tl jauhettua kanelia
Voiteluun:
kananmuna
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva joukkoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kurpitsasose. Lisää puolet jauhoista ja alusta taikinaa voimakkaasti. Lisää voi ja sen verran jauhoja koko ajan alustaen, että saat taikinasta kimmoisan. Kohota taikina kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
2. Painele taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla pöydällä. Kauli taikinasta kaksi noin 30 x 40 -senttistä suorakaiteen muotoista levyä.
3. Nosta taikinalevylle nokareita pehmeästä voista. Ripottele päälle sokeri ja kaneli. Rullaa levyt ja paloittele molemmat rullat 7–8 osaan.
4. Nosta pullat joko yhteen isoon uunivuokaan tai uunipellille. Voit myös tehdä kaksi pienempää bostonia nostamalla pullat halkaisijaltaan noin 20 cm kokoisiin irtopohjavuokiin.
5. Kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia. Voitele pinta munalla.
6. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30–40 minuuttia. Peitä foliolla, jos pinta tummuu liikaa paistamisen aikana.
Vinkki! Tämä pulla on mehukas sellaisenaan, mutta voit halutessasi taiteilla sen kanssa tarjottavaksi vielä kuorrutuksen. Esimerkiksi porkkanakakusta tuttu tuorejuusto-voi-tomusokerikuorrutuksen tai perinteisen, pipareiden päälläkin käytettävän tomusokeri-vesikuorrutuksen.
KURPITSASOSE
600 g kurpitsakuutioita
¾ dl vettä
2 rkl sitruunamehua
½ vaniljatanko
250 g (noin 3 dl) hillosokeria
1. Kuori ja kuutioi kurpitsa. Laita palat kattilaan veden, sitruunamehun ja puolitetun vaniljatangon kanssa. Keitä 15 minuuttia. Poista vaniljatanko. Soseuta sauvasekoittimella.
2. Laita sose takaisin kattilaan. Lisää hillosokeri ja keitä 10–15 minuuttia.
Vinkki! Sosetta tulee enemmän kuin lettuihin tai pullaan tarvitaan, mutta käytä loppu soseesta croissanttien tai paahtoleivän kanssa brunssilla.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2