Artikkeli

Photography: Reetta Pasanen

San­na Ke­kä­läi­nen

Kurkkuleivät, muna-krassileivät ja sipuliset tarte tatinit tekevät iltapäiväteestä ruokaisan

Klassiset kurkkuleivät ja englantilaiset muna-krassileivät kuuluvat ehdottomasti klassisen iltapäiväteen suolaiseen tarjoiluun. Kokeile myös meheviä tarte tatineja, joitka maistuvat maukkaasti sipulilta. Kata suolaista syötävää reilummin, jos iltapäiväteen tarkoitus on myös selättää pieni nälkä.

Klas­si­set kurk­ku­lei­vät

8 kpl

½ kurk­ku

½ tl suo­laa

8 vii­pa­let­ta vaa­le­aa paah­to­lei­pää

200 g pi­par­juu­rel­la maus­tet­tua tuo­re­juus­toa

Ko­ris­te­luun:

kurk­ku­vii­pa­lei­ta

1. Kuo­ri kurk­ku ja leik­kaa se mah­dol­li­sim­man ohuik­si vii­pa­leik­si. Ri­pot­te­le pääl­le suo­laa. An­na maus­tua noin 15 mi­nuut­tia. Mais­ta kurk­kua. Jos se tun­tuu lii­an suo­lai­sel­ta, huuh­tai­se ja kui­vaa vii­pa­leet.

2. Voi­te­le lei­vät tuo­re­juus­tol­la. Lai­ta pääl­le kurk­kua. Nos­ta toi­nen lei­pä pääl­le. Pai­na tii­viis­ti yh­teen. Leik­kaa reu­nat pois. Leik­kaa suo­ra­kai­teik­si tai kol­mi­oik­si.

Vink­ki: Voit ha­lu­tes­sa­si teh­dä lei­pien pin­nal­le kur­kuis­ta kau­niin ker­rok­sen.

Val­mis­tu­sai­ka: 10 min + 20 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 6 e

Eng­lan­ti­lai­set muna-kras­si­lei­vät

4–8 kpl

4 ko­vak­si kei­tet­tyä ka­nan­mu­naa

2 rkl täys­ma­jo­nee­sia

1 rkl turk­ki­lais­ta jo­gurt­tia

2 tl di­jo­nin­si­nap­pia

1 rkl hie­non­net­tua ruo­ho­si­pu­lia

½ tl rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1 ruuk­ku ve­sik­ras­sia

8 paah­to­lei­pä­vii­pa­let­ta

1. Kuo­ri ja hie­non­na mu­nat. Se­koi­ta jouk­koon ma­jo­nee­si, jo­gurt­ti, si­nap­pi, ruo­ho­si­pu­li ja pip­pu­ri. Jos tah­na tun­tuu lii­an ta­na­kal­ta, li­sää hie­man ma­jo­nee­sia.

2. Le­vi­tä tah­na nel­jäl­le lei­väl­le. Lai­ta pääl­le kras­sia. Nos­ta lo­put lei­vät kan­sik­si. Leik­kaa reu­nat pois. Leik­kaa kol­mi­oik­si tai suo­ra­kai­teik­si, jol­loin saat kah­dek­san lei­pää. Voit lei­ka­ta ne myös nel­jäk­si ym­py­räk­si.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 7 e

Si­pu­li­set tar­te ta­ti­nit

10 pien­tä pii­ras­ta

500 g leh­ti­tai­ki­na­le­vy­jä

3 rkl huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

50 g si­ni­ho­me­juus­toa

muu­ta­ma ok­sa ros­ma­rii­nia

Täy­te:

10 pien­tä sa­lot­ti­si­pu­lia

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

50 g voi­ta

2 rkl fa­rii­ni­so­ke­ria

1 rkl bal­sa­mi­coa

1 tl sor­mi­suo­laa

½ tl mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1. Ota tai­ki­na su­la­maan.

2. Kuo­ri si­pu­lit. Puo­li­ta sa­lot­ti­si­pu­lit ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­lit. Kuul­lo­ta nii­tä vois­sa pan­nul­la mie­doh­kol­la läm­möl­lä noin 10 mi­nuut­tia. Kään­te­le si­pu­lei­ta pais­ta­mi­sen ai­ka­na va­ro­vas­ti. Li­sää so­ke­ri ja etik­ka. Jat­ka pais­ta­mis­ta noin 5 mi­nuut­tia tai kun­nes si­pu­lit ovat peh­men­neet. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la.

3. Ota muo­til­la tai­ki­nas­ta 10 hie­man muf­fi­ni­vuo­an poh­jaa isom­paa ym­py­rää. Pis­te­le tai­ki­naan rei­kiä.

4. Lai­ta muf­fi­ni­pel­lin ko­loi­hin no­ka­re voi­ta. Nos­ta pääl­le ka­ra­mel­li­soi­dut si­pu­lit. Pai­ne­le tai­ki­na vuo­kiin.

5. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 15–20 mi­nuut­tia. Ku­moa pii­ra­kat va­ro­vas­ti leik­kuu­lau­dal­le. Pai­ne­le pii­ra­kat tar­vit­ta­es­sa lit­te­äm­mik­si kä­sin tai leik­kuu­lau­dal­la. Nos­ta kuu­mien pii­rai­den pääl­le pie­net pa­lat si­ni­ho­me­juus­toa. Ko­ris­te­le ha­lu­tes­sa­si ros­ma­rii­nil­la. Tar­joa heti.

Vink­ki: Voit teh­dä tai­ki­nas­ta myös yh­den ison pii­ra­kan. Sen pais­to­ai­ka on noin 20 mi­nuut­tia.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min + 30 min

Vai­keu­sas­te: hel­poh­ko

Hin­ta: noin 6 e

Photography: Reetta Pasanen

Photography: Reetta Pasanen

Eng­lan­ti­lai­nen tee-eti­ket­ti

Pe­rin­tei­ses­ti il­ta­päi­vä­tee tar­joil­laan kel­lo 15 ja 17 vä­lil­lä.

Klas­si­nen tapa naut­tia il­ta­päi­vä­tees­tä on koo­ta tar­jot­ta­vat ker­ros­va­dil­le.

Syö­mis­jär­jes­tys on al­haal­ta ylös­päin: en­sin suo­lai­set, sit­ten skons­sit ja lo­puk­si ylä­ker­ran ma­ke­at hou­ku­tuk­set.

Yleen­sä il­ta­päi­vä­teel­lä tar­joil­laan As­sam-, Dar­jee­ling- tai Earl Grey -tee­tä.

Teen kans­sa tar­joil­laan mai­toa, so­ke­ria ja sit­ruu­naa. Sa­maan kup­piin lai­te­taan joko mai­toa tai sit­ruu­naa.