Hapanjuuripullataikinasta paistettu pullafocaccia täytetään rommi-kirsikkamarmeladilla. Tarvitset focacciaan puolikkaan annoksen taikinaa. Kannattaa kuitenkin leipoa koko annos ja tehdä lopuista pikkupullia. Keramiikkalautanen Jaana Hagelin, Instagramissa @hagelinjaana.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Hapanjuurella leivot mehevät pullat ilman hiivaa. Juuri paitsi kuohkeuttaa pullataikinan tuo myös makuun aromikkuutta. Valmis juuri tuoksuu raikkaan happamalta.
3 päivän vehnähapanjuuri
Valmista juuri puhtaassa purkissa. Muista syöttää juurta valmistamisen aikana joka päivä suunnilleen samaan aikaan. Juureen lisätty hunaja vauhdittaa juuren käynnistymistä. Voit korvata hunajan sokerilla tai siirapilla. Valmis juuri on vellimäistä, kuplivaa ja tuoksuu raikkaan happamalta.
1. päivä
2 dl vettä
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl hunajaa
Valmista juuri aamulla:
1. Lämmitä vesi noin 30-asteiseksi. Mittaa vesi, jauhot ja hunaja puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin. Sekoita. Taikinajuuri on tässä vaiheessa tahmeaa ja paksuhkoa.
2. Ravistele purkkia hyvin illalla. Anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
2. päivän aamu
1 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja
1. Lisää aamulla juureen +30-asteinen vesi ja jauhot.
2. Sekoita puhtaalla lusikalla. Sulje purkki. Jätä huoneenlämpöön päiväksi.
2. päivän ilta
1 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja
1. Mittaa juuren joukkoon +30-asteinen vesi ja vehnäjauhot. Sekoita puhtaalla lusikalla. Sulje purkki.
2. Jätä huoneenlämpöön yön yli. Juuri on tämän jälkeen käyttövalmis. Säilytä loput juuresta jääkaapissa.
3. päivä
1. Juuri on valmis leivottavaksi. Jos et käytä juurta heti, nosta se jääkaappiin.
Ruoki juurta kerran viikossa: Lisää purkkiin 3 rkl haaleaa vettä ja 3 rkl vehnäjauhoja. Ravistele voimakkaasti sekaisin. Jätä huoneenlämpöön 12 tunniksi, jolloin juuri heräilee ja nosta tämän jälkeen jälleen jääkaappiin.
Hapanjuuripullataikinasta paistettu pullafocaccia täytetään rommi-kirsikkamarmeladilla. Tarvitset focacciaan puolikkaan annoksen taikinaa. Kannattaa kuitenkin leipoa koko annos ja tehdä lopuista pikkupullia. Keramiikkalautanen Jaana Hagelin, Instagramissa @hagelinjaana.
Kirsikkafocaccia
4 t . melko helppo . 8 e
8–10 annosta
½ annosta juureen leivottua pullataikinaa (ohje alla)
1 dl paistonkestävää rommi-kirsikkamarmeladia (Pirkka)
½ dl mantelilastuja
tomusokeria
Juureen leivottu pullataikina
1 dl vehnähapanjuurta (ohje yllä)
2 ½ dl täysmaitoa
100 g voita
1 huoneenlämpöinen kananmuna
1 ½ dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
1. Jos taikinajuuri on ollut jääkaapissa yli viikon, herättele juuri sekoittamalla joukkoon 3 rkl 30-asteista vettä ja 3 rkl vehnäjauhoja. Jätä juuri huoneenlämpöön 12 tunniksi.
2. Sekoita huoneenlämpöinen vehnähapanjuuri, kädenlämpöinen maito, sulatettu voi, kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola kulhossa. Lisää jauhot koko ajan taikinaa vaivaten, kunnes taikina on pehmeän tasaista ja irtoilee kulhon reunoista. Taikina saa jäädä löysähköksi.
3. Vaivaamisen jälkeen levitä taikina pyöreään uunivuokaan tai piirakkavuokaan (Ø 24 cm). Kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa 3–4 tuntia.
4. Paina taikinaan sormilla koloja. Nostele koloihin kirsikkahillonokareita. Lisää päälle mantelilastuja.
5. Kypsennä 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 30 minuuttia. Siivilöi päälle tomusokeria.
Laskiaispullafocaccia
Mantelimassakerma:
1 ½ dl kuohukermaa
1 pkt (150 g) mantelimassaa
1. Sekoita sähkövatkaimella 1 dl kuohukermaa ja mantelimassa tasaiseksi. Lisää loput kuohukermasta ja vatkaa kuohkeaksi.
2. Nostele mantelimassakermaa nokareina kirsikkafocaccian päälle. Siivilöi päälle tomusokeria.
Hapanjuuripullataikinasta paistettu pullafocaccia täytetään rommi-kirsikkamarmeladilla. Tarvitset focacciaan puolikkaan annoksen taikinaa. Kannattaa kuitenkin leipoa koko annos ja tehdä lopuista pikkupullia. Keramiikkalautanen Jaana Hagelin, Instagramissa @hagelinjaana.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2