Koti ja keittiö 12/2010 Kuvausjärjestelyt Jutta Ylä-Mononen ja Katri Schröder Ruoka Katri Schröder Kuvat Arto Vuohelainen
18–24 kpl
2 dl ruisrouhetta
1 1/2 dl kauralesettä
3/4 dl auringonkukan-
siemeniä
1 rkl kuminaa
1 rkl suolaa
5 dl kiehuvaa vettä
1 dl leipäsiirappia
25 g hiivaa
2 dl vettä
9–10 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä
1. Mittaa kulhoon ruisrouhe, leseet, auringonkukansiemenet, kumina ja suola. Kaada päälle kiehuva vesi sekä siirappi ja sekoita ainekset. Anna seoksen turvota reilun tunnin ajan.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon noin 3 dl vehnäjauhoja. Sekoita joukkoon turvonnut siemenseos ja öljy. Lisää seokseen loput vehnäjauhot ja alusta taikinaksi. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Anna kohota lämpimässä peitettynä tunnin verran.
3. Ripottele leivinpöydälle runsaasti jauhoja ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät hiivakuplat hajoa. Taputtele taikina kevyesti jauhotetuin kämmenin noin 25 x 35 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy terävällä veitsellä tai metallisella taikinalastalla ensin pitkittäin kolmeen suikaleeseen ja sitten suikaleet kuudeksi isommaksi tai kahdeksaksi pienemmäksi, kolmion muotoiseksi sämpyläksi.
4. Nostele palat leivinpaperoidulle uunipellille ja anna kohota lämpimässä peitettynä.
5. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia, tai kunnes sämpylöiden pinta on kauniin ruskea.
Valmistusaika: noin 1,5 t + kohotusaika 1 t
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2