Artikkeli

Kuminainen näkkileipä

Vinkki! Paista näkkileivät mielellään muutamaa päivää ennen

noin 50 kpl

5 dl huo­neen­läm­pöis­tä

vet­tä

1 rkl juok­se­vaa hu­na­jaa

25 g tuo­re­hii­vaa

4 dl täys­jy­vä­pi­toi­sia

säm­py­lä­jau­ho­ja

6 dl ruis­jau­ho­ja

1 rkl suo­laa

maus­teek­si:

ko­ko­nai­sia

ku­mi­nan­sie­me­niä

hie­no­ja­kois­ta me­ri­suo­laa

1. Se­koi­ta kul­hos­sa yh­teen raa­ka-ai­neet ku­mi­naa ja me­ri­suo­laa lu­kuun ot­ta­mat­ta.

2. Vai­vaa tai­ki­naa 10 mi­nuut­tia. Jaa tai­ki­na kah­teen osaan ja lai­ta pa­lat muo­vi­pus­seis­sa jää­kaap­piin. An­na seis­tä vuo­ro­kau­den ajan tai vä­hin­tään yön yli.

3. Jau­ho­ta lei­von­ta-alus­ta ruis­jau­hoil­la. Kau­li tai­ki­na ohu­ek­si (noin 2 mm pak­suk­si) le­vyk­si ja pis­te­le sii­hen rei­kiä haa­ru­kal­la.

4. Voi­te­le tai­ki­na­le­vy ohu­el­ti ve­del­lä ja ri­pot­te­le pääl­le ku­mi­noi­ta ja suo­laa. Leik­kaa levy ha­lu­a­ma­si ko­koi­sik­si pa­loik­si. Nos­ta pa­lat lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­ra­tul­le uu­ni­pel­lil­le.

5. Ko­ho­ta lei­pä­pa­lo­ja 40 mi­nuut­tia. Pais­ta nii­tä sen jäl­keen 240-as­tei­ses­sa uu­nis­sa, noin 7–15 mi­nuut­tia pa­lo­jen koos­ta riip­pu­en. Näk­ki­lei­pien tu­lee pais­tua hy­vin, jot­ta ne ei­vät jää sit­keik­si.

Vink­ki! Pais­ta näk­ki­lei­vät mie­lel­lään muu­ta­maa päi­vää en­nen

Koti ja keit­tiö 3/2004