JOHANNA VIREAHO
KUVAT SARI TAMMIKARI
AJOITA OIKEIN
Ensimmäisinä maahan laitetaan pikkusipulit, kuten lumikellot, idänsinililjat, kevättähdet ja helmililjat, jotta sipulit ehtivät kunnolla juurtua. Pientä kokoa ei kannata väheksyä, sillä varhain keväällä ilmestyvät pikkusipulit tuovat keväiseen puutarhaan sen ensimmäisen pilkahduksen vihreää ja kukintaa. Varsinkin lumikellot saattavat pilkistää esiin, kun maassa on vielä lumikinoksia.
Istutuspuikolla ja kairalla syntyy joutuisasti kolo kukkasipuleille kukkapenkin siimekseen.
Pienten sipulikukkien rykelmät muuttuvat vuosi vuodelta runsaammiksi. Myös narsissit tarvitsevat juurtuakseen aikaa, joten ne istutetaan mahdollisimman aikaisin syksyllä. Sen sijaan tulppaaneita voi istuttaa aivan talven alkuun saakka, kunhan maahan vain saa sipulin mentävän kolon. Myöhään istutetut kukkasipulit voi peittää kuivilla lehdillä tai talvensuojaturpeella, jolloin maa pysyy pidempään sulana ja sipuli saa lisäaikaa juurtumiselle.
Hyasintti ei kuulu vain jouluun. Voimakas tuoksu ei haittaa ulkona, joten istutuspaikaksi sopivat sisäänkäynnin ja terassin reunustat. Valitse vettä läpäisevä kasvupaikka. Maata voi keventää hiekalla.
Kuivana syksynä sipuleita kannattaa kastella. Pintamaa voi tuntua kostealta, mutta mullan uumenissa kosteutta voi olla vähemmän. Kastelu kannattaakin tehdä huolella, jotta kosteus menee sipulien juurille asti.
Jos et ole varma väreistä ja yhteen sopivista lajeista, voit aina ostaa valmiin kukkasipulilajitelman.
SUOTUISAAN PAIKKAAN
Syksyllä puutarha on varjoinen ja rehevä, kunnes tuuli lennättää puista ja pensaista lehdet. Varjopaikoista ei syyspuutarhassa kannata olla huolissaan.
Sekoita eri lajikkeita ja lajeja, jotta saat väreissä, kasvukorkeuksissa ja kukkamuodoissa vaihtelua. Yhdistä siroja yksinkertaisin kukin kukkivia tulppaaneja näyttävien kerrannaiskukkaisten kanssa. Näin saat luonnollista vaihtelua. Lexingtonin farkkuessu Stockmannilta, kierrätyspeltinen ruukku Mosa Interiors.
Keväällä sama paikka kylpee valossa, joten puiden ja pensaiden alustat ovat erinomaisia pienille sipulikukille. Pikkusipuleita voi hyvin istuttaa myös nurmelle niittymäiseksi maisemaksi.
Lisääntyessään sipulikukat leviävät nurmella valtoimenaan kukkivaksi alueeksi. Kukinnan jälkeen kasvusto on helppo leikata alas.
Keltakoiranhammas on saanut nimensä koiran hammasta ulkonäöltään muistuttavista sipuleista. Kukka on kaunis ja vähän eksoottiselta vaikuttava. Keltakoiranhammas viihtyy puolivarjoisilla kasvupaikoilla.
Pienet kukkasipulit voi istuttaa joutuisasti maahan tekemällä yhtenäisen laajan istutuskuopan, johon asettelee sipulit juuret alaspäin. Iso ala on helpompi peittää mullalla kuin kaivaa yksittäinen kukkasipuli maahan kerrallaan. Muistathan kuitenkin, että sipulit tarvitsevat päälleen multaa kolmen kukkasipulin korkeuden verran.
Varustaudu runsaudella! Kevään kukkailo on paras vaivanpalkka. Kierrätyspeltilautanen ja ruukut, Mosa Interiors. Työkalut kirpputorilta.
Narsisseille on hyvä etsiä kevyesti kostea kasvupaikka toisin kuin tulppaaneille, jotka ovat sopeutuneet kuivien kasvupaikkojen olosuhteisiin.
Lehtometsäinen tontin reuna sopii hyvin narsissialueeksi. Tulppaanit puolestaan viihtyvät valoisalla, jopa aurinkoisella kasvupaikalla. Eri lajeja ja lajikkeita yhdistämällä saat nauttia sipulikukkaloistosta pitkään, koko kevään ajan. Varhaisimmat kevätkurjenmiekat ja lumikellot käynnistävät kauden. Niitä seuraavat idänsinililjat ja narsissit ja kevään viimeistelevät kauniit tulppaanit.
Jos istutat sipulikukkia myöhään, suojaa kasvupaikka kuivilla lehdillä. Näin sipulit saavat lisäaikaa juurtumiseen lehtien lämmittäessä maata. Korbon kori Stockmannilta.
VAIHTELU VIRKISTÄÄ
Tutumpien narsissien ja tulppaanien lisäksi kannattaa kukkapenkkien kaunistukseksi istuttaa myös muita, kenties erilaisia kukkasipuleita.
Kevätkurjenmiekan kukat yllättävät varhain keväällä. Kun muut kurjenmiekat kukkivat korkeina kukkapenkeissä, kevätkurjenmiekat nousevat esiin aurinkoisilla kasvupaikoilla vain 10– 15 cm korkeudelle.
Kevätsahramit eli krookukset kukkivat sinivioletein, keltaisin tai valkoisin kukin. Ne ovat melko joustavia ja sietävät kesäkosteutta, kuivuutta ja jopa savimaata.
Näyttävät laukat ovat hieno yhdistelmä kukkapallojen kurkistellessa perennapenkin ylle. Ukkolaukat ja tähtilaukat puhkeavat kukkaan monien kevään sipulikukkien jälkeen, vasta touko–kesäkuun taitteesta keskikesään. Lakastuvat kukinnot ja siemenkodat näyttävät nekin viehättäviltä
kukinnan jälkeen. Valkosipulin sukulaiset saavat kasvaa myös rauhassa talttahampailta ja muilta tuholaisilta.
Lumikellot ovat kevään airueita. Ne leviävät vuosien varrella mattomaiseksi, kun annat lakastuvalle kasvustolle rauhan.
Kirjopikarililjan kukat kohoavat muutamien kymmenien senttimetrien korkeudelle, siron kukkavarren päähän. Valkoisten ja punertavien kukkien shakkimainen ruudutus on oudolla tavalla kaunis. Kellomaisten kukkien lakastumisen jälkeen tilalle jää kauniit siemenkodat. Jos annat siementen varista kasvupaikalle, saat kirjopikarililjan siemenille luonnollisen kylmäkäsittelyn talven aikana ja muutamassa vuodessa uusista siemenistä kasvatetuista sipuleista taas lisää uutta kukkailoa.
Kukkapenkkiin kannattaa myös sujauttaa koiranhampaan, pikarililjan, tähdikin, isotähtihyasintin ja hyasintin sipuleita. Varustaudu huolella ja valitse runsaasti eri kukkien sipuleita, jotta varmistat koko kevään kestävän kukinnan. Tieto mullan uumenien kukka-aarteista johdattaa ajatuksia tulevaan.
Assyrianpikarililjan sirot kellokukat kurkistelevat vienosti ohuen kukkavarren päästä. Siro olemus saa tämän pikarililjan vaikuttamaan jopa ujolta.
UNOHDA RIVIT
Luonnonläheinen, orgaaninen puutarhatyyli on nyt in. Aiemmin kukkasipulit istutettiin omiksi ryhmiksi, mutta nyt sekaistutuksia suositaan yhden lajin massaistutusten rinnalla. Rentous, jopa pieni villiys kuuluu asiaan. Kannattaakin esimerkiksi sekoittaa eri kukkasipuleita korissa keskenään, viskata kourallinen sipuleita maahan ja istuttaa ne laskeutumispaikkaansa.
Valitse sipulikukille sopivat seuralaiset, jotka peittävät alleen lakastuvat kukat ja varret. Pionit, kuunliljat, jaloangervot ja muut suurikokoiset perennat ovat erinomaisia. Suuret perennat kaipaavat pidemmän istutusetäisyyden, joten niiden väliin jää hyvin tilaa sipulikukkaistutuksille. Pienet sipulikukat sopivat hyvin pensaiden alla kasvatettaviksi, siellä niiden lakastuva kasvusto jää lehteen puhkeavan pensaan alle piiloon.
Muista nämä!
• Pääsääntöisesti sipulikukat viihtyvät hiekansekaisessa ja vettä läpäisevässä maassa. Narsissit kaipaavat vähän kosteampaa kasvupaikkaa, jossa vesi ei saa jäädä kuitenkaan seisomaan sipulin juurille. Niille sopii myös savipitoisempi maa.
• Aurinkoinen tai puolivarjoisa paikka on omiaan sipulikukille. Varjopaikassa kukista saa nauttia pidempään. Muista, että syksyisen puutarhan varjoisa kohta on keväällä valoisa ja paljas.
• Kaiva kuoppa istutuskuokalla tai käytä istutuskairaa. Aseta sipuli kuoppaan suippo pää ylöspäin ja juuret alaspäin. Peitä huolellisesti mullalla.
• Jos samalle alueelle tulee paljon kukkasipuleita, voi olla helpompi kaivaa alue lapiolla, levittää sipulit alalle ja peittää mullalla.
• Istuta sipulit kolme kertaa sipulin korkeuden syvyydelle.
• Kastele sipuleita istuttamisen jälkeen, sillä kosteassa maassa sipuli juurtuu nopeammin ja valmistautuu tulevaa kylmää kautta varten.
• Istuta narsissit ja pikkusipulit syys–lokakuussa. Tulppaaneita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sulana. Mitä pohjoisemmassa asut, sitä aiemmin kannattaa olla istutuspuuhissa. Suojaa myöhään tehdyt istutukset kuivilla lehdillä tai talvensuojaturpeella, joka pitää maan lämpimämpänä ja antaa sipuleille aikaa juurtumiseen. Poista keväällä talven jäljiltä märkä lehtikerros, niin maan sulaminen vauhdittuu.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2