Teksti Anita Banner ja Jytte Boch
Kuvat Jytte Boch
Gladiolus on saanut nimensä latinan sanasta ”gladius”, joka tarkoittaa pientä miekkaa. Nimeämisen ymmärtää oitis kaunista kasvia katsoessaan – muistuttavathan sen lehdet erehdyttävästi miekkaa.
Gladiolukset kuuluvat kurjenmiekkakasvien heimoon, kuten vaikkapa iirikset. Upeat, kirkkaanväriset kukat ovat suppilonmuotoisia. Kukinnot ovat syötäviä ja siten täydellisiä salaatteihin ja kakunkoristeiksi.
Miekkaliljoja on yli 200 erilaista sekä pieni- että suurilehtisinä, ja niiden välillä on tehty niin paljon risteytyksiä, että usein on mahdotonta tietää, miten kukin lajike on syntynyt. Tavallisimmin myynnissä on tarhamiekkaliljoja, jotka ovat komeasti kukkivia risteytyksiä. Kukkien korkeus vaihtelee 30 ja 140 senttimetrin välillä. Miekkalilja kukkii loppukesällä, mutta jos olet istuttanut kukan aikaisin lämpimään paikkaan, se saattaa puhjeta kukkaan jo heinäkuussa. Kukinta voi jatkua syksyyn saakka.
Näin kasvatat gladiotuksen
Miekkalilja istutetaan ulos toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa, kun yöpakkasen riskiä ei enää ole. Istuta kasvi suojaisaan ja aurinkoiseen paikkaan noin 15–20 sentin syvyyteen, sillä muuten varret kaatuvat helposti. Tukikepin voi laittaa jo tässä vaiheessa, mutta joka tapauksessa tukea tarvitaan viimeistään, kun kukkavana alkaa kasvaa. Maaperän tulee olla ravinteikasta ja hyvin vettä läpäisevää. Kastele miekkaliljaa hyvin ja pidä huolta, ettei se pääse kesän kuumuudessa kuivahtamaan.
Useimmat miekkaliljalajikkeet eivät voi talvehtia avomaalla, joten mukulat täytyy nostaa joka syksy, kun kasvi on lopettanut kukinnan ja ensimmäiset yöpakkaset ovat saapuneet. Anna mukuloiden ensin kuivua lämpimässä paikassa, poista sitten kukkavarsi, ravistele mullat pois ja pane ne sitten hiekalla tai turpeella täytettyihin laatikoihin. Säilö paikkaan, mihin pakkanen ei pääse, esimerkiksi kellariin.
Jotkut lajit, kuten Gladiolus byzantinus, Gladiolus communis ja Gladiolus palustris ovat niin paksunahkaisia, että ne saattavat selvitä leudosta talvesta myös ulkona, jos peität ne paksulla kerroksella olkia tai lehtiä ja kuusenoksia.
Uuusia mukuloita vanhoista
Kun on aika nostaa mukulat syksyllä, vanhan mukulan ympärille on usein muodostunut uusia, pikkuruisia mukuloita. Niitä voi käyttää uusien miekkaliljojen kasvattamiseen. Kylvä pikkumukulat keväällä kasvihuoneeseen, rikkaruohottomaan maahan, ja hoida niitä lannoitteella ja runsaalla vedellä. Tällä tavoin saat kahden vuoden kuluessa kelpoja kukkamukuloita, joilla voit korvata vanhat. Muutaman vuoden kuluessa miekkaliljamukulat kuihtuvat ja kuolevat väistämättä. Siksi uusia mukuloita on hyvä olla aina varastossa. Tosin saa niitä kaupastakin!
Taudit ja tuholaiset
Miekkalilja on usein terve kasvi. Mukuloihin voi kuitenkin iskeä kuivamätä eli Sclerotinia gladioli, jonka tunnistaa pienistä mustista pisteistä uusissa lehdissä, tai sienitauti Fusarium oxysporum, joka aiheuttaa mätiä läiskiä. Sairastuneet mukulat tulee hävittää.
Jos kesä on hyvin sateinen, voi kasveihin iskeä harmaahome eli Botrytis gladioli, joka esiintyy harmaina, pörröisinä homeläiskinä lehdissä ja usein myös kukissa. Jos kukkiin ilmestyy tummia tai vaaleita raitoja, on kasvi todennäköisesti saanut mosaiikkitaudin, ja se pitää hävittää.
Nauti!
Miekkaliljan voi syödä, ja se onkin ihastuttava kakkujen ja jälkiruokien koristeena, salaattikulhon väriläiskänä tai kylmän alkuruoan täytteenä. Jos kasvit kylvää kovin hiekkaiseen maahan, maistuvat kukat miedosti makealta. Jos taas maaperä on ravinteikasta, kukkien maku on hyvin mieto. Itse kasvatettuja kukkia on huoletonta syödä, kun niiden tietää olevan takuulla turvallisia.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2