Alakerran oleskelutila, olohuone ja ruokasali ovat avotilaa. Ilmari Tapiovaaran mittatilaustyönä tehty sohva on vuodelta 1961. Sen ympärillä ovat Alvar Aallon Tankki-tuolit ja mustalla kankaalla verhoillut nojatuolit sekä Tapiovaaran kolmikulmaiset Tale-jakkarat. Tapiovaaran Maija Mehiläinen -valaisimista oikealla sivupöydällä oleva on alkuperäinen, lattia- ja kattovalaisimet ovat Santa & Colen uustuotantoa. Lasse Ollinkari muotoili uudelleen takan ulkoasun vuoden 1952 remontissa. Silloin se sai nykyisen muotokielensä, lukuun ottamatta kulmissa olevia pystytankoja, jotka ovat Tapiovaaran käsialaa vuodelta 1962. Takka oli levytetty piiloon 1970–80-luvuilla. Jyrki ja Timo kaivoivat vihreän takan esiin ja maalasivat sen valkoiseksi 2004. Seinällä on Matti Pikkujämsän muotokuva isäntäparista ja takan reunalla Juhani Saksan hevosia. Takkatulta voi ihailla Eero Aarnion rottinkiselta Juttu-jakkaralta.
Jutta Ylä-Mononen
Oleskelutilassa on ensimmäinen yhteinen kaluste, Ben af Schulténin Artekille suunnittelema sohva. Maalaus on Samuli Heimosen. Tilassa on Aallon A330-kattovalaisin, A810-lattiavalaisin ja X800-sohvapöytä. Eteisen tiikkisenkin parina on ystäviltä ostettu funkispeili.
Munkkiniemenrannassa komeileva valkoinen talo on arkkitehtuuriltaan täydellinen aikansa tuotos. Talon rakennutti rakennusmestari, ekonomi Martti Sorvari nelilapsiselle perheelleen. Vuonna 1937 valmistuneen talon suunnittelivat yhteisissä projekteissa Sorvarin luottamuksen saavuttaneet arkkitehti Uki Heikkinen ja rakennusmestari V. G. Linnapuomi.
Ehjätunnelmaisessa eteisessä on ajallisia kerrostumia. Tuulikaapin ovi, rottinkinen patterinsuoja ja takana näkyvä kaide ovat Ilmari Tapiovaaran 1960-luvulla suunnittelemia ja puinen paneeliseinä Lasse Ollinkarin 1950-luvulla. Kokonaisuutta täydentävät Alvar Aallon jakkarat ja Tapio Wirkkalan Omena-valaisin.
Talo näyttää ensi silmäyksellä koskemattomalta 1930-luvun rakennukselta. Pikkuhiljaa niin sisä- kuin ulkopuoleltakin alkaa kuitenkin hahmottaa ajan ja asukkaiden tuomia ajallisia kerrostumia.
Talon vaiheet on dokumentoitu hyvin, joten nykyiset asukkaat Timo Laakso ja Jyrki Salmi osaavat kertoa yksityiskohtia myöten kotinsa vaiheista.
Sorvari myi alkuvuodesta 1952 talon Hilkka ja Paavo Honkajuurelle. Paavo Honkajuuri oli Rauma-Repolan pääjohtaja ja urheiluvaikuttaja.
Honkajuuret palkkasivat sisustusarkkitehti Lasse Ollinkarin suunnittelemaan haluamiaan muutoksia.
– Olohuoneen takka muotoiltiin uudestaan, eteinen ja pirtti paneloitiin mäntyviilutetulla rimalevyllä ja keittiö uusittiin, Timo kertoo.
Arkkitehti Jarmo Inkinen suunnitteli keittiön restauroivan korjauksen 2010. Alkuperäiset yläkaapistot ja tasot oli osittain poistettu edellisten omistajien aikana. Uusi astiakaappi teetettiin Designmuseon arkistosta löytyneiden Lasse Ollinkarin alkuperäispiirustusten mukaan. Hän oli piirtänyt keskellä keittiötä olevan pyöreän pilarin ympärille rottinkipunoksen jo 1952. Timo toteutti sen 2012.
Vuodet edustuskotina
Honkajuurien aikana talo oli sisustettu antiikkikalusteilla ja suurilla gobeliineilla. He teettivät 1960-luvulla kaksi merkittävää remonttia. Kalustesuunnittelijana mainetta niittänyt Ilmari Tapiovaara palkattiin tekemään muutoksia sisätiloihin sekä ulkoasumuutos kupariverhoiluineen. Hän suunnitteli 1962–63 muun muassa tuulikaapin sisäoven, ulko-oven kahvan, yläkerran tasanteen puukaiteen ja porraskaiteen, kylpyhuoneen remontin sekä ison kirjahyllyn.
Mittavin muutos oli uima-allassiipi, jonka suunnitteli arkkitehti Erkki Karvinen 1969.
Kun Hilkka ja Paavo Honkajuuri kuolivat muutaman vuoden sisällä 2000-luvun alussa, lapsettoman pariskunnan irtaimisto huutokaupattiin Hagelstamilla ja talo laitettiin myyntiin.
Tuula Falk on suunnitellut tervalepästä ja viilutetusta wengestä pitkän ruokapöydän ja -tuolit. Myös mittatilaustyönä tehty lasivitriini ja Wetterhoffilla Hämeenlinnassa kudotut pellavaiset kaitaliinat ovat Falkin käsialaa. Vitriineissä on matkamuistoja, jotka Jyrki on tuonut Afrikasta, Meksikosta, Brasiliasta ja Indonesiasta. Vasemmalla Ilmari Tapiovaaran Cantù-senkki ja alun perin Hotelli Marskiin suunnitellut Lulu-tuolit. Aallon tarjoiluvaunun päällä on Lasistudio Mafka & Alakosken valmistama lasikulho.
Yläkerran kylpyhuone henkii 1960-luvun alun tyyliä. Silloin erillinen wc ja kylpytila yhdistettiin isommaksi kokonaisuudeksi ja kaakeloitiin näillä laatoilla Ilmari Tapiovaaran suunnittelemassa remontissa. Myös alaslaskettu valokatto on todennäköisesti Tapiovaaran kädenjälkeä, vaikkei hän suunnittelijana suosinutkaan loisteputkivaloa. Tiikkikaappi on tehty tilaan vähän myöhemmin, 1969.
Vuonna 2013 tehdyn remontin yhteydessä haluttiin kulku sisäkautta olohuoneesta uima-allastilaan. Aiemmin liuskekivillä päällystetty ulkopatio muutettiin lasiverannaksi. Liuskekivet ladottiin alkuperäiseen järjestykseen. Tila kalustettiin 50-luvun tanskalaisilla kalusteilla.
Uudelle vuosituhannelle
Tästä alkaa nykyisten omistajien ja talon yhteinen historia. Timo ja Jyrki tekivät ensimmäisen ostotarjouksen ennen vuodenvaihdetta 2004. Myös toinen kiinnostunut ostaja oli tehnyt tarjouksen. Kumpaakaan niistä ei hyväksytty. Suuri hetki koitti, kun Timon ja Jyrkin tarjous vihdoin meni läpi alkuvuodesta 2004.
– Aloimme heti selvittää talon historiaa ja kunnostaa sitä pikkuhiljaa. Arkkitehti Jarmo Inkinen vieraili edellisessä kodissamme Kuusisaaressa ja piirsi jo alustavan suunnitelman Munkkiniemen talon uima-allasosaston muutoksesta vieraskirjaamme. Inkinen onkin ollut meidän luottoarkkitehtimme. Hän suunnitteli myös keittiöremontin, Timo sanoo.
Kun Timo ja Jyrki pääsivät muuttamaan uuteen kotiinsa syksyllä 2004, kunnostaminen jatkui ja he oppivat ymmärtämään taloa.
Vuosikymmenien aikana funkistaloon on tehty muutoksia useamman remontin yhteydessä, mutta ammattitaitoisten suunnittelijoiden ansiosta alkuperäinen henki on onnistuttu säilyttämään hienosti.
Nykyinen Museoviraston intendentti Ulla Setälä teki väritutkimuksen. Talon historiasta löytyi paljon vihreitä sävyjä, joita on nyt käytetty muun muassa keittiön sisäänkäynnissä. Pääoven tuulikaapista sen sijaan löytyi kirkasta sinistä ja punaista.
Ulkoseinän rappaus on alkuperäinen. Seinässä on sementtipitoinen laasti ja pinnassa kalkkikivirouhe. Muurattu seinärakenne päästää vähän lämpöä läpi ja pitää ulkopinnan kuivana. Talon rakenteet ovat pysyneet terveinä.
Erkki Karvisen vuonna 1969 suunnittelema uima-allasosasto muutettiin remontissa konsertti- ja näyttelytilaksi. Uima-allas peitettiin parketilla ja altaan reunoille teetettiin kaapistot ja vitriinit. Timo soittaa puhallinseptetissä, jossa on klarinetin, käyrätorven ja fagotin soittajia kutakin kaksi ja yksi kontrafagotisti. Kotikonserttisalissa järjestetään Suomen Kamarimusiikkiseuran puitteissa muutama konsertti vuodessa.
Uima-altaasta kulttuuritilaksi
Uima-allasosasto päätettin remontoida 2013. Allas seisoi tyhjän panttina, ja Timolla ja Jyrkillä oli tarve toisenlaisille tiloille. Jarmo Inkinen piirsi vuosia aiemmin tekemänsä luonnosten pohjalta varsinaiset suunnitelmat.
Timo ja Jyrki keräävät suomalaista lasia ja keramiikkaa. Timo harrastaa myös kamarimusiikkia.
Niinpä uima-altaasta tehtiin yhdistetty konserttisali, kirjasto ja näyttelytila Erkkitapio Siiroisen suunnittelemille lasiesineille. Samalla rakennettiin ulkopatio lasiverannaksi ja saatiin kauan kaivattu yhteys olohuoneesta uima-allassiipeen.
Uima-allas-osaston seinällä on tilaustyönä teetetty kolmiosainen Hanna Viljasen tekemä Pupureliefi. Lasivitriineissä on Timon lasikokoelmaa Erkkitapio Siiroisen tuotannosta.
Talo pääsee arvoiseensa loistoon, kun Timo ja Jyrki järjestävät kodissaan Suomen Kamarimusiikkiseuran kuukausittaisen klubi-illan. Paikalle saapuu suuri joukko kamarimusiikin ystäviä.
Tämän illan ohjelmassa on muun muassa Jaakko Tuomikosken säveltämä sikermä häävalsseista ja -marsseista, joka kantaesitettiin 2017 Timon ja Jyrkin hääjuhlassa. Yli 30 vuotta kestänyt yhteiselo ja kuusitoista vuotta aiemmin rekisteröity parisuhde muuttui viralliseksi avioliitoksi.
Timo ja Jyrki ihastuivat keraamikko Hanna Viljasen rakutekniikalla tekemiin pupuihin. Ensin ostettiin jo tuotannossa olleita ja myöhemmin teetettiin soittajapupuja ja hääpari.
Koti
Munkkiniemessä Helsingissä.
1937 rakennettu 7 h + k, asuintilaa noin 200 m² + uima-allasosasto 100 m².
Asukkaat
Timo Laakso ja Jyrki Salmi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2