Pizzataikina:
2 dl vettä
1/4 tl tuoretta tai 2 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
2 rkl oliiviöljyä
noin 4 1/2 dl tavallisia tai durumvehnäjauhoja
1. Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Kuivahiiva lisätään jauhojen kanssa 42-asteiseen veteen.
2. Lisää suola, sokeri, öljy ja jauhot vähitellen. Hyvä pizzataikina irtoaa kulhon reunoista, mutta on silti pehmeän notkeaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Sipaise pintaan oliiviöljyä ja peitä liinalla. Anna nousta kaksinkertaiseksi.
3. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja jaa se yhdeksi tai useammaksi osaksi. Pyörittele palat palloiksi ja kauli tai muovaa ne käsin ohjeessa mainittuun muotoon.
4. Lisää täytteet.
5. Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia täytteistä riippuen. Laita pizza aina kuumaan uuniin.
Mausta pizzapohjaa:
1/2 dl raastettua parmesaanijuustoa
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 tl kuivattua yrttiä, esim. oreganoa tai basilikaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl pähkinärouhetta
Tomaattikastike:
250 g paseerattua tomaattia
1 prk (70 g) tomaattipyreetä
4 murskattua valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
2 tl viinietikkaa
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa mustapippuria myllystä
1. Kuullota valkosipulimurska pannulla öljyssä.
2. Lisää loput aineet ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.
3. Levitä kastike pohjalle.
Korianteri-tomaattisalsalla mehevöitetty äyriäispizza:
1 annos pizzataikinaa
Täyte:
noin 250-300 g valmista pakasteäyriäisseosta
Korianteri-tomaattisalsa:
4 luumutomaattia
2 punasipulia
1–1 1/2 punaista chiliä ilman siemeniä
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 ruukku tuoretta korianteria silputtuna
2 rkl öljyä
suolaa ja mustapippuria
myllystä
Lisäksi: öljyä, korianteri- tai ruohosipulisilppua
1. Valmista salsa. Paloittele pestyt tomaatit, chili ja kuoritut sipulit. Yhdistä kaikki aineet. Anna makujen vetäytyä viileässä.
2. Valmista taikina ohjeen mukaan ja kauli se isoksi, ohuehkoksi pizzapohjaksi.
3. Levitä valutettu salsa pohjalle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
4. Lisää sulaneet, valutetut äyriäiset. Pirskottele päälleöljyä, mausta suolalla ja mustapippurirla. Paista vielä noin 5 min, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä. Tarjoa korianterilla tai kevätsipulisilpulla koristeltuna.
Jauho- ja oikaisuvihjeitä:
● Korvaa 1 dl jauhoista kokojyvä- tai maissijauhoilla.
● Voit hyödyntää taikinan seassa esim. tähteeksi jäänyttä perunamuusia.
● Oikaise kiireessä, eli käytä hyväksesi valmiita pizzapohjia ja taikinaseoksia.
● Ison ja pyöreän pizzapohjan valmistuksessa perinteinen piirakkapulikka on hyvä apu kaulimen ohella.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2