Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 1-2/08

Kolmen lajin bruschettat

Leikkaa patonki vinottain viipaleiksi ja levitä leivinpaperille pellille...

(Nel­jäl­le hen­gel­le)

1 veh­nä- tai maa­lais­pa­ton­ki

Pää­ry­nä-brie­täy­te:

100 g pe­ko­nia kuu­ti­oi­na

150 g brie­juus­toa

puo­li­kas pää­ry­nä

1/2 dl pe­kaa­ni­päh­ki­nöi­tä

Sie­ni-si­ni­ho­me­juus­to­täy­te:

4–6 isoa herk­ku­sien­tä

1 sa­lot­ti­si­pu­li

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

1 rkl öl­jyä

ri­paus kui­vat­tua tim­ja­mia

1 ke­vät­si­pu­li

100 g gor­gon­zo­la­juus­toa

Moz­za­rel­la-au­rin­ko­kui­vat­tu­to­maat­ti­täy­te:

200 g:n tan­ko moz­za­rel­laa

6–8 au­rin­ko­kui­vat­tua to­maat­tia

50 g an­jo­vik­sia

kui­vat­tua ore­ga­noa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1. Leik­kaa pa­ton­ki vi­not­tain vii­pa­leik­si ja le­vi­tä lei­vin­pa­pe­ril­le pel­lil­le.

2. Pää­ry­nä-brie­täy­te: Rus­kis­ta pe­ko­ni­kuu­ti­ot pan­nul­la. Vii­pa­loi brie­juus­to. Kuo­ri pää­ry­nä, pois­ta sie­men­ko­ta ja leik­kaa he­del­mä hy­vin ohuik­si loh­koik­si. Rou­hi päh­ki­nät. Lai­ta pa­ton­ki­vii­pa­leil­le brie­juus­toa, rus­kis­tet­tua pe­ko­nia ja pääl­lim­mäi­sek­si päh­ki­nä­rou­het­ta.

3. Sie­ni-si­ni­ho­me­juus­to­täy­te: Vii­pa­loi herk­ku­sie­net. Kuo­ri ja hie­non­na sa­lot­ti- ja val­ko­si­pu­li. Kuu­men­na öl­jy ja kuul­lo­ta sii­nä en­sin si­pu­lei­ta. Li­sää sie­net ja kään­te­le het­ken ai­kaa. Maus­ta tim­ja­mil­la. Hie­non­na ke­vät­si­pu­li ja li­sää sien­ten jouk­koon. Le­vi­tä pa­ton­ki­vii­pa­leil­le sie­ni­täy­tet­tä ja mu­ren­na pääl­le or­gon­zo­la­juus­toa.

4. Moz­za­rel­la-au­rin­ko­kui­vat­tu­to­maat­ti­täy­te: Vii­pa­loi oz­za­rel­la­tan­ko. Leik­kaa au­rin­ko­kui­va­tut to­maa­tit pie­nem­mik­si pa­loik­si. Le­vi­tä pa­ton­ki­vii­pa­leil­le juus­toa, au­rin­ko­kui­vat­tua to­maat­tia ja ko­ko­nai­nen tai hal­kais­tu an­jo­vis.

5. Pais­ta lei­piä uu­nis­sa 225 as­tees­sa 5–10 mi­nuut­tia, kun­nes juus­tot peh­me­ne­vät ja lei­vät tu­le­vat ra­peik­si.

Vink­ki! Voit pais­taa pelk­kiä pa­ton­ki­vii­pa­lei­ta uu­nis­sa muu­ta­man mi­nuu­tin en­nen täyt­tä­mis­tä, jol­loin lei­vis­tä tu­lee to­del­la ra­pei­ta.