Artikkeli

Fabian Björk

San­na Ke­kä­läi­nen Koon­nut: Jes­si Mä­ki­nen

Kolme vegaanista ateriaa, jotka pakkaat herkullisiksi lounaseväiksi

Kasvikunnasta peräisin olevien raaka-aineiden käyttö on helppo ekoteko. Tässä kolme vähällä vaivalla valmistuvaa terveellistä ja proteiinia pursuavaa lounasta, joilla saat helposti puhtia päivään.

fabian björk

Don­bu­ri eli tofu-rii­si­kul­ho

4 an­nos­ta

250 g sus­hi­rii­siä

3 rkl soi­ja­kas­ti­ket­ta

2 rkl see­sa­mi­öl­jyä

1 tl Sri­rac­haa tai muu­ta chi­li­kas­ti­ket­ta

2 tl vaah­te­ra­sii­rap­pia

½ tl sor­mi­suo­laa

600 g sa­vus­tet­tua to­fua

200 g soi­ja­pa­pu­ja, esim. Pirk­ka-pa­kas­te

4 ke­vät­si­pu­lia

1 pork­ka­na

½ kurk­ku

2 avo­ka­doa

Ko­ris­te­luun:

see­sa­min­sie­me­niä

1. Val­mis­ta rii­si pak­kauk­sen oh­jeen mu­kaan.

2. Se­koi­ta soi­ja, see­sa­mi­öl­jy, chi­li­kas­ti­ke, sii­rap­pi ja suo­la kul­hos­sa. Kuu­ti­oi tofu ja se­koi­ta ma­ri­na­diin. An­na maus­tua jää­kaa­pis­sa sil­lä ai­kaa, kun rii­si te­key­tyy.

3. Kei­tä soi­ja­pa­pu­ja suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä noin 7 mi­nuut­tia. Kaa­da vesi pois. Pidä läm­pi­mä­nä kan­nen al­la. Vii­pa­loi si­pu­lit ja avo­ka­do. Leik­kaa kurk­ku ja pork­ka­na ti­kuik­si tai ohuik­si sui­ka­leik­si.

4. Lu­si­koi rii­siä kul­hoi­hin. Nos­ta pääl­le to­fut ja kas­vik­set sek­to­reit­tain. Vii­meis­te­le see­sa­min­sie­me­nil­lä.

Vink­ki!

Jos ha­lu­at kas­ti­ket­ta, tar­joa kul­ho­jen kans­sa see­sa­min­sie­me­nil­lä tai Sri­rac­ha-kas­tik­keel­la maus­tet­tua ve­gaa­nis­ta ma­jo­nee­sia.

Val­mis­tu­sai­ka: 30 min + 40 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 18 e

Fabian Björk

Sie­ni-lins­si-par­sa­kaa­li­sa­laat­ti

4 an­nos­ta

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

300 g pan­nu­val­mii­ta sie­niä, sup­pi­lo­vah­ve­roi­ta, kan­ta­rel­le­ja tai sii­tak­kei­ta

4 rkl olii­vi­öl­jyä

2 dl kei­tet­ty­jä lins­se­jä

3 rkl hie­non­net­tua leh­ti­per­sil­jaa

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

sor­mi­suo­laa, kui­vat­tua chi­liä, ja mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

Paah­det­tu par­sa­kaa­li:

1 par­sa­kaa­li

2 rkl olii­vi­öl­jyä

sor­mi­suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1. Pa­loit­te­le par­sa­kaa­li pie­nik­si ku­kin­noik­si. Va­lu­ta pääl­le öl­jyä. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Paah­da 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 25 mi­nuut­tia tai kun­nes kaa­li on na­pa­kan kyp­sää.

2. Kuo­ri ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­lit. Pais­ta sie­niä kui­val­la, kuu­mal­la pan­nul­la, kun­nes niis­tä ei ir­toa nes­tet­tä. Li­sää val­ko­si­pu­lit ja öl­jy. Jat­ka pais­ta­mis­ta muu­ta­ma mi­nuut­ti.

3. Yh­dis­tä sie­net lins­sien ja leh­ti­per­sil­jan kans­sa. Maus­ta sit­ruu­na­me­hul­la, chi­lil­lä, suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Kään­te­le jouk­koon par­sa­kaa­lit. Li­sää ha­lu­tes­sa­si päh­ki­nä­rou­het­ta, ve­gaa­nis­ta fe­taa tai ru­co­laa.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min + 25 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 11 e

Fabian Björk

Ke­sä­kur­pit­sa­pas­ta ja päh­ki­näi­set ve­ge­pul­lat

4 an­nos­ta

Ke­sä­kur­pit­sa­pas­ta:

2 pie­neh­köä ke­sä­kur­pit­saa

2 rkl ext­ra vir­gin -olii­vi­öl­jyä

sor­mi­suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

Päh­ki­nä­pul­lat:

1 dl sak­san­päh­ki­nöi­tä

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

200 g rus­kei­ta herk­ku­sie­niä

1–2 taa­te­lia

½ tl ga­ram ma­sa­laa

sor­mi­suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

To­maat­ti­kas­ti­ke:

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

250 g kyp­siä (tert­tu)kir­sik­ka­to­maat­te­ja

1 rkl ext­ra vir­gin -olii­vi­öl­jyä

1 pie­ni ruuk­ku tuo­ret­ta ba­si­li­kaa

sor­mi­suo­laa

mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

Ko­ris­te­luun:

ba­si­li­kaa

1. Tee vi­han­nes­te­roit­ti­mel­la tai leik­ku­ril­la ke­sä­kur­pit­sas­ta ohut­ta nau­haa. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Lo­rau­ta pääl­le öl­jyä. An­na maus­tua huo­neen­läm­mös­sä noin puo­li tun­tia.

2. Val­mis­ta päh­ki­nä­pul­lat. Murs­kaa päh­ki­nät hie­nok­si rou­heek­si. Kuo­ri val­ko­si­pu­li. Li­sää se pil­kot­tu­jen sien­ten ja taa­te­lei­den kans­sa te­ho­se­koit­ti­meen. Pyö­räy­tä kar­ke­ah­kok­si tah­nak­si.

3. Maus­ta seos ga­ram ma­sa­lal­la, suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Pyö­rit­te­le mas­sas­ta pie­neh­kö­jä pal­lo­ja. Voit ha­lu­tes­sa­si pyö­räyt­tää pal­lot päh­ki­nä­rou­hees­sa. Lai­ta ne jää­kaap­piin sik­si ai­kaa, kun val­mis­te­let muut ai­neet.

4. Val­mis­ta to­maat­ti­kas­ti­ke. Kuo­ri val­ko­si­pu­li. Puo­li­ta to­maa­tit. Lai­ta ne te­ho­se­koit­ti­meen öl­jyn ja ba­si­li­kan­leh­tien kans­sa. Pyö­räy­tä kas­tik­keek­si. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Voit ha­lu­tes­sa­si li­sä­tä öl­jyä.

5. Ko­koa an­nok­set. Yh­dis­tä to­maat­ti­kas­ti­ke ke­sä­kur­pit­sa­sui­ka­lei­siin. Nos­ta pääl­le päh­ki­nä­pul­lia. Ko­ris­te­le ba­si­li­kal­la.

Vink­ki!

Käy­tä kas­tik­kee­seen mah­dol­li­sim­man ma­kei­ta to­maat­te­ja. Tä­hän ruo­kaan kan­nat­taa käyt­tää sor­mi­suo­laa (esi­mer­kik­si Mal­do­nia), sil­lä se an­taa an­nok­seen ekst­ra­ma­kua.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min + 30 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 18 e