Artikkeli

Kokonaisen kalkkunan paisto-ohje

Näillä ohjeilla onnistut kokonaisen kalkkunan valmistuksessa.

1. Su­la­ta pa­kas­tet­tu kalk­ku­na jää­kaa­pis­sa ja ota se hy­vis­sä ajoin huo­neen­läm­pöön.

2. Pois­ta tar­vit­ta­es­sa lin­nun si­sä­e­li­met. Huuh­do lin­tu huo­lel­li­ses­ti kyl­mäl­lä ve­del­lä ja kui­vaa ta­lous­pa­pe­ril­la.

3. Nos­ta kalk­ku­na työ­pöy­däl­le rin­ta­puo­li ylös­päin. Ota tu­ke­va ote sii­ves­tä ja kat­kai­se se toi­sen ni­ve­len koh­dal­ta. Sido lin­nun koi­vet yh­teen vah­val­la puu­vil­la­lan­gal­la. Vedä lan­ka lin­nun ylä­puo­lel­ta ja sido myös sii­ven­tyn­gät kiin­ni var­ta­loon.

4. Maus­ta lin­tu sekä ul­ko- et­tä si­sä­puo­lel­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Nos­ta kalk­ku­na rin­ta­puo­li ylös­päin reu­nal­li­seen uu­ni­vuo­kaan ja si­ve­le sen pin­ta voi­su­lal­la.

5. Pais­ta kalk­ku­naa 225- as­tei­ses­sa uu­nis­sa, kun­nes se on rus­kis­tu­nut kau­niis­ti, noin 25 mi­nuut­tia. Las­ke uu­nin läm­pö­ti­la 150- as­tee­seen. Pais­ta vie­lä 2-3 tun­tia, kun­nes rin­ta­fi­leen si­sä­läm­pö­ti­la on 72 as­tet­ta. Voi­te­le kalk­ku­na muu­ta­mia ker­to­ja pais­ta­mi­sen ai­ka­na voi­su­lan ja ka­na­lie­men se­ok­sel­la.

6. Ir­ro­ta lin­nus­ta koi­vet si­ten, et­tä ne jää­vät mah­dol­li­sim­man eh­jik­si. Ir­ro­ta sen jäl­keen rin­ta­li­hak­set tar­kas­ti rin­ta­las­taa pit­kin. Leik­kaa rin­ta­fi­leet vii­pa­leik­si. Vii­pa­loi lo­puk­si rei­si- ja koi­pi­li­hat.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ