Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Kokoa juhliin syötävä puutarha dippikasviksista

Kokoa kasvikset syötäväksi puutarhaksi eli hauskaksi tarjottimeksi. Tarja kasvisten kanssa avokado- ja paprikatahnaa sekä mainiota porkkanahummusta. Jos haluat, asettele tarjottimelle myös juustoja ja paahdettua maalaisleipää.

Syö­tä­vä puu­tar­ha eli dip­pi­kas­vik­set

15 min . help­po . noin 20 e

4–6 hen­gel­le

noin 1,2 kg kas­vik­sia, esi­mer­kik­si sy­dän­sa­laat­tia, pork­ka­naa, var­si­sel­le­riä, re­tii­siä, her­neen­pal­ko­ja, broc­co­li­nia, vih­re­ää mi­ni­par­saa

1 an­nos avo­ka­do­tah­naa

1 an­nos hum­mus­ta

1 an­nos ro­mes­coa

1. Leik­kaa kas­vik­set suu­pa­loik­si.

2. Jos ha­lu­at, voit keit­tää her­neen­pa­lot, vih­reä par­sat ja broc­co­li­nit ke­vy­es­ti. Lai­ta ne vä­hään, kie­hu­vaan ja suo­lal­la maus­tet­tuun ve­teen. Kei­tä 2 mi­nuut­tia. Kaa­da kei­tin­ve­si pois. Nos­ta kas­vik­set jääh­ty­mään jää­vet­tä si­säl­tä­vään kul­hoon. Näin nii­den vih­reä väri säi­lyy.

3. Ko­koa kas­vik­set leik­kuu­lau­dal­le tai tar­joi­lu­va­dil­le dip­pien kans­sa.

Vink­ki: Voit lait­taa va­dil­le myös muu­ta sor­mi­syö­tä­vää, ku­ten päh­ki­nöi­tä, juus­toa ja leik­ke­lei­tä. Myös maa­lais­lei­pä mais­tuu mah­ta­val­ta kas­tik­kei­siin di­pat­tu­na.

Avo­ka­do­tah­na

10 min . help­po . 5 e

noin 4–6 an­nos­ta

2 kyp­sää avo­ka­doa

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 dl (ve­gaa­nis­ta) turk­ki­lais­ta jo­gurt­tia

½ tl juus­to­ku­mi­naa

2 rkl olii­vi- tai avo­ka­do­öl­jyä

½ tl suo­laa

½ tl mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1. Kuo­ri ja pa­loit­te­le avo­ka­do. Lai­ta se te­ho­se­koit­ti­meen sit­ruu­na­me­hun, jo­gur­tin, öl­jyn ja maus­tei­den kans­sa. Aja tah­nak­si.

Ro­mes­co eli pap­ri­ka­tah­na

10 min + uu­nis­sa 20 min . help­po . noin 5 e

noin 4–6 an­nos­ta

2 suip­po­pap­ri­kaa

1 to­maat­ti

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

½ dl olii­vi­öl­jyä

1 dl kuo­rel­li­sia man­te­lei­ta

1 pie­ni vii­pa­le vaa­le­aa lei­pää

noin 4 rkl olii­vi­öl­jyä

2 tl pu­na­vii­nie­tik­kaa

½ tl suo­laa

3 rkl leh­ti­per­sil­jaa tai ore­ga­noa

1. Hal­kai­se pap­ri­kat, pois­ta sie­me­net ja kal­vot. Lai­ta pap­ri­kat pel­lil­le lei­vin­pa­pe­rin pääl­le ku­pe­ra puo­li ylös­päin. Puo­li­ta to­maat­ti ja lai­ta se pel­lil­le. Pirs­kot­te­le pääl­le öl­jyä. Paah­da 225-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 15 mi­nuut­tia.

2. Li­sää pel­lil­le val­ko­si­pu­lin­kyn­si, man­te­lit ja kuu­ti­oi­tu lei­pä. Jat­ka pais­ta­mis­ta 5 mi­nuut­tia.

3. Ir­ro­ta val­ko­si­pu­lis­ta kuo­ri. Lai­ta kaik­ki ai­neet te­ho­se­koit­ti­meen. Li­sää öl­jy, etik­ka ja maus­teet. Aja tah­nak­si. Se­koi­ta jouk­koon yr­tit.

Pork­ka­na­hum­mus

20 min . help­po . noin 3,5 e

noin 4–6 an­nos­ta

2 pork­ka­naa

1 prk (380 g) kei­tet­ty­jä kik­her­nei­tä

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

(1 tl ta­hi­nia)

½ tl mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1. Kuo­ri ja pa­loit­te­le pork­ka­nat. Kei­tä ne na­pa­kan kyp­sik­si vä­häs­sä, suo­lal­la maus­te­tus­sa ve­des­sä.

2. Huuh­te­le ja va­lu­ta kik­her­neet. Lai­ta ne pork­ka­noi­den kans­sa te­ho­se­koit­ti­meen. Li­sää kuo­rit­tu val­ko­si­pu­li, sit­ruu­na­me­hu, mus­ta­pip­pu­ri ja ha­lu­tes­sa­si ta­hi­ni. Aja ta­sai­sek­si tah­nak­si.