Artikkeli

Koti ja keit­tiö 5/2008

Kirsikka-suklaakakku

Voitele ja korppujauhota pyöreä, noin 20–24 cm:n irtopohjavuoka...

10–15 an­nos­ta

Poh­ja:

150 g tum­maa suk­laa­ta

250 g suo­la­ton­ta voi­ta + 1 1/4 dl so­ke­ria

5 kel­tu­ais­ta

5 val­ku­ais­ta + 1 1/4 dl so­ke­ria

2 dl Mai­ze­na mais­si­tärk­ke­lys­jau­ho­ja

Kos­tu­tus:

5 rkl kir­sik­ka­vii­naa

1 dl vet­tä

Täy­te:

2 dl kir­sik­ka­hil­loa

Mous­se­täy­te:

2 lii­va­te­leh­teä + tilk­ka kuu­maa vet­tä

2 dl vis­pi- tai kuo­hu­ker­maa

1 prk (150 g) rans­kan­ker­maa

3 rkl to­mu­so­ke­ria

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

rei­lu 1 dl rom­miin säi­löt­ty­jä kir­si­koi­ta

Suk­laa­kuor­ru­tus:

150 g tum­maa suk­laa­ta

100 g mai­to­suk­laa­ta

25 g voi­ta

2 dl kuo­hu- tai vis­pi­ker­maa

1. Voi­te­le ja korp­pu­jau­ho­ta pyö­reä, noin 20–24 cm:n ir­to­poh­ja­vuo­ka.

2. Su­la­ta suk­laa ve­si­hau­tees­sa tai mik­ros­sa ja an­na sen jääh­tyä het­ken. Vaah­do­ta voi ja puo­let so­ke­ris­ta ja vat­kaa sit­ten jouk­koon kel­tu­ai­set yk­si ker­ral­laan. Vat­kaa val­ku­ai­set peh­me­äk­si vaah­dok­si ja li­sää lop­pu­vai­hees­sa vä­hi­tel­len jouk­koon so­ke­ri ja vat­kaa seos ko­vak­si. Se­koi­ta su­la­tet­tu ja jääh­dy­tet­ty suk­laa voi-kel­tu­ais­vaah­toon. Li­sää sit­ten va­ro­vas­ti val­ku­ais­vaah­to ja mais­si­jau­ho sii­vi­län läpi 2-3 eräs­sä.

3. Le­vi­tä seos vuo­kaan, ta­soi­ta pin­ta ja pais­ta 175 as­tees­sa noin 40-45 mi­nuut­tia. An­na jääh­tyä vuo­as­sa 5 mi­nuut­tia. Ku­moa sit­ten ri­ti­läl­le tai so­ke­roi­dul­le lei­vin­pa­pe­ril­le.

4. Val­mis­ta mous­se­täy­te. Lai­ta lii­va­te­leh­det kyl­mään ve­teen li­ko­a­maan. Vat­kaa ker­ma peh­me­äk­si vaah­dok­si ja li­sää jouk­koon rans­kan­ker­ma ja so­ke­rit. Pu­ris­ta lii­va­te­leh­dis­tä yli­mää­räi­nen vesi pois ja liu­o­ta ne tilk­kaan kuu­maa vet­tä. Li­sää seos ohu­e­na nau­ha­na täyt­tee­seen ja se­koi­ta ta­sai­sek­si. Li­sää lo­puk­si säi­lö­tyt kir­si­kat.

5. Leik­kaa kak­ku kol­meen osaan. Kos­tu­ta ker­rok­set ja le­vi­tä ker­ros­ten vä­liin en­sin kir­sik­ka­hil­loa ja sit­ten mous­se­täy­tet­tä. Pei­tä kak­ku kel­mul­la ja an­na sen jäh­met­tyä ja maus­tua vii­le­äs­sä pari tun­tia tai seu­raa­vaan päi­vään.

6. Val­mis­ta suk­laa­kuor­ru­tus. Su­la­ta suk­laat ja voi ve­si­hau­tees­sa tai lie­del­lä pak­su­poh­jai­ses­sa kat­ti­las­sa erit­täin mie­dol­la läm­möl­lä. An­na jääh­tyä het­ken. Vat­kaa ker­ma peh­me­äk­si vaah­dok­si ja se­koi­ta pie­nis­sä eris­sä jääh­ty­nee­seen suk­laa­se­ok­seen. Le­vi­tä täy­te las­tal­la ka­kun pääl­le ta­sai­sek­si ker­rok­sek­si.