Artikkeli

Koti ja keit­tiö 6-7/2008

Kinkkuun kääritty turska ja persilja - voikastike

Tämän tapaista kalaruokaa on Pohjanmeren rannikolla syöty kautta aikojen.

700–800 g fi­le­oi­tua turs­kaa tai muu­ta vaa­le­aa ka­laa, esim. hau­kea tai sei­tiä

15–20 tuo­ret­ta ba­si­li­kan leh­teä tai 2 tl kui­vat­tua ba­si­li­kaa

8–16 vii­pa­let­ta il­ma­kui­vat­tua kink­kua tai ohui­ta pe­ko­ni­sii­vu­ja

Ka­lan ma­ri­na­di:

puo­len sit­ruu­nan mehu

1/5 dl olii­vi­öl­jyä

ri­paus suo­laa ja val­ko­pip­pu­ria

Per­sil­ja-voi­kas­ti­ke

noin 1/2 dl ka­la­lien­tä tai val­ko­vii­niä

tai 1/4 dl val­ko­vii­niä + 1/4 dl ka­la­lien­tä

100 g jää­kaap­pi­kyl­mää voi­ta

1 nip­pu tai ruuk­ku per­sil­jaa hie­non­net­tu­na

puo­len sit­ruu­nan kuo­ri raas­tet­tu­na

1 tl val­ko­vii­nie­tik­kaa tai sit­ruu­na­me­hua

val­ko­pip­pu­ria ja suo­laa maun mu­kaan

Ka­la­kää­rö­jen kiin­nit­tä­mi­seen:

ham­mas­tik­ku­ja

1. Raas­ta sit­ruu­nan­kuo­ri ja lai­ta raas­te tuo­re­kel­mun al­le. Pu­ris­ta sit­ruu­nas­ta mehu.

2. Se­koi­ta ma­ri­na­din ai­nek­set. Lai­ta suo­laa vain pie­ni ri­paus. Ma­ri­noi ka­la­fi­lei­tä noin puo­li tun­tia.

3. Jaa kala kah­dek­saan yh­tä suu­reen osaan ja muo­toi­le ne kää­röik­si. Lai­ta ka­la­kää­rö­jen pääl­le ba­si­li­kaa ja kää­ri ym­pä­ril­le pari pa­laa il­ma­kui­vat­tua kink­kua tai pe­ko­nia. Kiin­ni­tä kää­röt ham­mas­ti­kuil­la.

4. Lai­ta kää­röt uu­ni­vuo­kaan. Kyp­sen­nä kää­rö­jä 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 20–25 mi­nuut­tia.

5. Val­mis­ta kas­ti­ke vas­ta en­nen tar­joi­lua. Kuu­men­na ka­la­lie­mi tai val­ko­vii­ni kie­hu­vak­si. Li­sää raas­tet­tu sit­ruu­nan­kuo­ri. Ota kuu­ma lie­mi pois lie­del­tä. Lie­mi ei saa enää kie­hua. Se­koi­ta kuu­maan lie­meen kyl­mä, kuu­ti­oi­tu voi vä­hi­tel­len. Vat­kaa kas­ti­ket­ta koko ajan, jot­ta voi su­laa nes­tee­seen ja kas­ti­ke vä­hän vaah­tou­tuu. Li­sää etik­ka tai sit­ruu­na­me­hu jat­ku­vas­ti vat­ka­ten. Li­sää lo­puk­si per­sil­ja. Maus­ta val­ko­pip­pu­ril­la ja suo­lal­la ja vie kas­ti­ke kuu­ma­na tar­jol­le suo­raan pöy­tään.

6. Tar­joa ka­lan kans­sa til­li­tuu­vat­tu­ja pe­ru­noi­ta, kei­tet­tyä par­saa tai raas­te­tul­la mus­ko­til­la maus­tet­tu­ja, höy­ry­tet­ty­jä pork­ka­noi­ta tai mui­ta vuo­de­na­jan kas­vik­sia.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ