Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 12/06

Kinkkua ja karamellisoituja juureksia

1,5 kg:n ke­vy­es­ti suo­lat­tu sula kink­ku

ma­ke­aa si­nap­pia ja korp­pu­jau­ho­ja kuor­rut­ta­mi­seen

ko­ko­nai­sia nei­li­koi­ta ko­ris­te­luun

Ka­ra­mel­li­soi­dut juu­rek­set:

5–6 pien­tä pu­na­juur­ta

2–3 pork­ka­naa

2–3 pu­na­si­pu­lia

1 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

2 rkl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

5–6 ko­ko­nais­ta nei­lik­kaa

ri­paus jau­het­tua in­ki­vää­riä

noin 1 tl suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

3 rkl voi­ta pais­ta­mi­seen

1. Li­o­ta kink­kua kyl­mäs­sä ve­des­sä noin tun­nin ajan.

2. Kui­vaa kink­ku huo­lel­la ja työn­nä li­haan läm­pö­mit­ta­ri, niin et­tei kär­ki osu luu­hun.

3. Sul­je kink­ku pais­to­pus­siin ja nos­ta reu­nal­li­ses­sa pais­to­vuo­as­sa uu­niin. Pais­ta kes­ki­ta­sol­la 160 as­tees­sa pari tun­tia, tai kun­nes mit­ta­ri näyt­tää 74 as­tet­ta.

4. Voi­te­le val­mis kink­ku si­na­pil­la ja ri­pot­te­le pääl­le korp­pu­jau­hoa. Kuor­ru­ta uu­nis­sa 225 as­tees­sa 10–15 mi­nuut­tia, kun­nes kuor­ru­te on kau­niin vä­ri­nen.

5. Val­mis­ta juu­rek­set. Kuo­ri ja pa­loit­te­le pu­na­juu­ret, pork­ka­nat ja pu­na­si­pu­lit.

6. Pane pan­nul­le voi ja pu­na­juu­ri, pork­ka­na­pa­lat ja pais­ta kään­nel­len 7–10 mi­nuut­tia. Li­sää pil­ko­tut pu­na­si­pu­lit ja pais­ta edel­leen se­os­ta kään­nel­len pari mi­nuut­tia.

7. Li­sää fa­rii­ni­so­ke­ri, bal­sa­mi­vii­nie­tik­ka, nei­li­kat ja in­ki­vää­ri. Kuu­men­na, kun­nes so­ke­ri on su­la­nut. Maus­ta juu­rek­set suo­lal­la ja rou­hi­tul­la mus­ta­pip­pu­ril­la ja tar­joa läm­pi­mä­nä kin­kun ja kei­tet­ty­jen pe­ru­noi­den seu­ras­sa.