Artikkeli
Sesongin maukkaimman kalakeiton salaisuus on itse keitetyssä kalaliemessä ja laadukkaissa raaka-aineissa.

Sesongin maukkaimman kalakeiton salaisuus on itse keitetyssä kalaliemessä ja laadukkaissa raaka-aineissa.

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Klas­sik­ko-oh­je ma­de­keit­to

Kikkailematta paras kalakeitto

Saatat yllättyä, miten yksinkertaista hyvän madekeiton valmistaminen on. Varsinkin, jos jätät ikävimmän vaiheen eli mateen nylkemisen ja perkaamisen osaavalle kalakauppiaalle.

Jo­kai­sel­la maal­la ja jopa mai­den eri alu­eil­la on rak­kaat ja kun­kin alu­een ruo­ka­kult­tuu­ria tu­ke­vat omat ka­la­keit­to­re­sep­tin­sä. Suo­mes­sa­kin ka­la­kei­tois­sa on maan­tie­teel­li­siä ero­a­vai­suuk­sia: Idäs­sä ka­la­kei­tot suu­rus­tet­tiin en­nen van­haan ruis­jau­hoil­la sa­ke­ak­si, kun taas län­nes­sä ka­la­sop­pa kei­tel­tiin mai­toon. Kar­ja­lai­set lo­raut­ti­vat kei­ton jouk­koon ha­pan­ker­maa, ja saa­ris­to­lais­ten kir­kas­lie­mi­nen ka­la­keit­to oli kaik­kein yk­sin­ker­tai­sin. Yh­teis­tä suo­ma­lai­sil­le ka­la­kei­toil­le on rai­kas ja hy­vän­ma­kui­nen lie­mi.

Ma­teel­la tai ma­ti­kal­la on tur­haan han­ka­lan ka­lan mai­ne. Se joh­tuu ken­ties ka­lan li­mai­sen liuk­kaas­ta ja hie­man epäi­lyt­tä­väs­tä ul­ko­nä­ös­tä. Ma­de­keit­to on kui­ten­kin yk­sin­ker­tai­nen val­mis­taa, sil­lä ma­det­ta ei tar­vit­se erik­seen fi­le­oi­da vaan lie­mi kei­tel­lään ko­ko­nai­ses­ta nyl­je­tys­tä ma­tees­ta. Näin kei­tos­ta tu­lee eri­tyi­sen mau­kas.

Jos ha­lu­at vaih­te­lua pe­rin­tei­seen keit­toon, voit maus­taa lie­men raas­te­tul­la ap­pel­sii­nin­kuo­rel­la ja fen­ko­lin­sie­me­nil­lä sekä vii­meis­tel­lä kei­ton sme­ta­nal­la. Made kes­tää hy­vin nä­mä­kin
va­ri­aa­ti­ot.

Ma­de­keit­to

60 min . mel­ko help­po . 18 e

4 an­nos­ta

Ka­la­lie­mi:

1 (noin 1 ½ kg) nyl­jet­ty ja pe­rat­tu made

1,5 l vet­tä

½ kel­ta­si­pu­li

1 pie­ni pork­ka­na

2 til­lin ok­saa

½ tl ko­ko­nai­sia val­ko­pip­pu­rei­ta

1 laa­ke­rin­leh­ti

Keit­toon:

500 g pe­ru­noi­ta

2 pork­ka­naa

1–1 ½ tl hie­noa me­ri­suo­laa

2 dl kuo­hu­ker­maa

1 dl hie­non­net­tua til­liä

1. Huuh­te­le made kyl­mäl­lä ve­del­lä ja nos­ta isoon kat­ti­laan. Kaa­da pääl­le kyl­mä vesi.

2. Kuo­ri si­pu­li ja leik­kaa loh­koik­si. Kuo­ri ja vii­pa­loi pork­ka­na isoik­si pa­loik­si.
3. Li­sää kaik­ki ka­la­lie­men ai­nek­set kat­ti­laan. Kie­hau­ta ja kei­tä hil­jal­leen po­ris­ten 20 mi­nuut­tia. Kuo­ri pin­nal­le muo­dos­tu­va vaah­to rei­kä­kau­hal­la pois.

4. Nos­ta made lie­mes­tä leik­kuu­lau­dan pääl­le. Ir­ro­ta ma­teen liha ruo­dois­ta. Hei­tä ruo­dot bi­o­jät­tei­siin.

5. Sii­vi­löi ka­la­lie­mes­tä roip­peet. Puh­dis­ta kat­ti­la. Kaa­da sii­vi­löi­ty lie­mi ta­kai­sin kat­ti­laan ja kuu­men­na.

6. Kuo­ri ja pa­loit­te­le keit­toon tu­le­vat pe­ru­nat ja pork­ka­nat, li­sää kie­hu­vaan ka­la­lie­meen. Maus­ta suo­lal­la. Kei­tä kes­ki­läm­möl­lä noin 20 mi­nuut­tia, kun­nes juu­rek­set tun­tu­vat kyp­sil­tä. Li­sää kuo­hu­ker­ma, til­li ja ruo­dot­to­mat ma­de­pa­lat. Kuu­men­na kie­hu­vak­si. Nos­ta kat­ti­la lie­del­tä. Mais­ta ja maus­ta tar­vit­ta­es­sa suo­lal­la.

7. An­na kei­ton te­key­tyä kan­nen al­la vii­ti­sen mi­nuut­tia en­nen tar­joi­lua. Rou­hai­se keit­toon ha­lu­tes­sa­si mus­ta­pip­pu­ria.

Mateen lihan erotteleminen ruodottomiksi paloiksi onnistuu helpoimmin kypsästä keitetystä mateesta haarukalla riipimällä.

Mateen lihan erotteleminen ruodottomiksi paloiksi onnistuu helpoimmin kypsästä keitetystä mateesta haarukalla riipimällä.

Kuori vaahto hiljalleen kiehuvan liemen pinnalta pois reikäkauhalla. Näin saat liemestä mahdollisimman kirkkaan. Jos liemi kiehuu liian kovalla lämmöllä tai keität sitä kauan, liemestä tulee sakea.

Kuori vaahto hiljalleen kiehuvan liemen pinnalta pois reikäkauhalla. Näin saat liemestä mahdollisimman kirkkaan. Jos liemi kiehuu liian kovalla lämmöllä tai keität sitä kauan, liemestä tulee sakea.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ