Artikkeli

Kikhernepyörykät

Hyvä tietää: Kypsiä kikherneitä saa tölkitettyinä, yhdestä tölkistä riittää 24 pieneen palleroon. Kikherneitä saa myös kuivattuina. Herneet liotetaan yön yli ennen keittämistä ja liotusvesi kaadetan pois. Lionneet herneet kypsyvät joutuin painekeittimessä. Lisää vettä niin, että herneet kiehuvat väljästi, sama pätee tavanomaiseen keittämiseen. Keitetyt herneet sopivat palleroihin ja sellaisenaan salaatiksi tai tahnaksi, joka notkistetaan öljyllä ja sitruunalla. Keitetyt herneet voi pakastaa. Valmiissa falafel-jauhe­se­koi­tuk­sissa on kuivattua ja jauhettua kikhernettä. Etnisistä ruokakaupoista saa kikhernejauhoa, joka sopii kasvispihvien jatkeeksi sellaisenaan ja antaa makua leivityksessä.

(24 kpl)

400 g:n tölk­ki kyp­siä kik­her­nei­tä tai

3 dl kei­tet­ty­jä kik­her­nei­tä + 1 dl kei­tin­lien­tä)

1/2 dl korp­pu­jau­ho­ja tai bul­gu­ria

(kyp­sen­net­tyä, ri­kot­tua veh­nää)

1/2 dl tum­mia veh­nä­jau­ho­ja

1/2 tl lei­vin­jau­het­ta

1 pie­ni si­pu­li

1 nip­pu per­sil­jaa

ruuk­ku­ko­ri­an­te­ria

1 tl jee­raa tai 1 tl ga­ram ma­sa­la -maus­te­se­os­ta

1/2 mu­naa

1 tl suo­laa

l Lei­vit­tä­mi­seen:

1 dl korp­pu­jau­ho­ja

1/2 mu­naa

Up­po­pais­toon: 5 dl öl­jyä

1. Va­lu­ta kik­her­neet.

2. Se­koi­ta korp­pu­jau­ho, veh­nä­jau­hot, lei­vin­jau­he ja puo­li­kas mu­naa kik­her­nei­den kans­sa ja sur­vo seos sitä sa­mal­la vai­va­ten. Veh­nä­jau­hon sit­kon on tar­koi­tus si­toa pal­le­roi­ta. Li­sää töl­kin nes­tet­tä tai kei­tin­lien­tä jouk­koon vain sen ver­ran et­tä seos on not­kea.

3. Raas­ta si­pu­li tai­ki­naan. Pil­ko yr­tit ja li­sää mui­den maus­tei­den kans­sa tai­ki­naan. Jos käy­tät bul­gu­ria, an­na se­ok­sen seis­tä tun­ti. Bul­gur tur­po­aa enem­män kuin korp­pu­jau­ho, jol­loin voit teh­dä tai­ki­nan löy­säh­kök­si. Korp­pu­jau­ho­tai­ki­nan saa lei­poa heti.

4. Tee tai­ki­nas­ta pal­le­roi­ta ja kie­rit­te­le ne mu­nas­sa ja korp­pu­jau­hos­sa. Up­po­pais­ta kuu­mas­sa öl­jys­sä. Va­lu­ta.

Vih­je: Voit pais­taa pal­le­rot myös uu­nis­sa il­man ras­vaa ja si­pais­ta ke­vy­es­ti voi­su­lal­la tai öl­jyl­lä pais­ta­mi­sen jäl­keen.

Hyvä tie­tää:

Kyp­siä kik­her­nei­tä saa töl­ki­tet­tyi­nä, yh­des­tä töl­kis­tä riit­tää 24 pie­neen pal­le­roon. Kik­her­nei­tä saa myös kui­vat­tui­na. Her­neet li­o­te­taan yön yli en­nen keit­tä­mis­tä ja li­o­tus­ve­si kaa­de­tan pois. Li­on­neet her­neet kyp­sy­vät jou­tuin pai­ne­keit­ti­mes­sä. Li­sää vet­tä niin, et­tä her­neet kie­hu­vat väl­jäs­ti, sama pä­tee ta­va­no­mai­seen keit­tä­mi­seen. Kei­te­tyt her­neet so­pi­vat pal­le­roi­hin ja sel­lai­se­naan sa­laa­tik­si tai tah­nak­si, joka not­kis­te­taan öl­jyl­lä ja sit­ruu­nal­la. Kei­te­tyt her­neet voi pa­kas­taa. Val­miis­sa fa­la­fel-jau­he­se­koi­tuk­sis­sa on kui­vat­tua ja jau­het­tua kik­her­net­tä. Et­ni­sis­tä ruo­ka­kau­pois­ta saa kik­her­ne­jau­hoa, joka so­pii kas­vis­pih­vien jat­keek­si sel­lai­se­naan ja an­taa ma­kua lei­vi­tyk­ses­sä.

Koti ja keit­tiö 3/2002

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ