Artikkeli

Teks­ti Erk­ki Nas­ki

Ku­vat Al­ko

Kevään parhaat kuohuviinit

Kokosimme kevään juhlakauden kunniaksi erityyppisiä kuohuviinejä. Viinitestin suosikiksi nousi samppanjan kaltainen, monesti palkittu uusisee­lan­ti­lainen Lindauer Brut.

CO­DORN­ÍU CLÁSICO SEC

★★★  DO Cava, Es­pan­ja Ry­pä­leet: Ma­ca­beo, Xa­rel.lo, Pa­rel­la­da 9,28 e

Es­pan­ja­lai­sen Ca­van tuok­su on le­veä ja kark­ki­mai­nen, sii­nä on myös vih­re­ää ome­naa ja pää­ry­nää. So­pi­van ha­po­kas, puo­li­kui­va maku vas­taa tuok­sua, kark­ki ja kar­vi­ai­nen hal­lit­se­vat. Tar­joa hy­vin vii­len­net­ty­nä sel­lai­se­naan tai itä­mais­tyyp­pi­ses­ti maus­tet­tu­jen ka­lo­jen ja äy­ri­äis­ten kans­sa. Help­po ja mut­ka­ton kuo­hu­vii­ni. Ly­hyt säi­ly­tys käy.

MA­TEUS SPARK­LING BRUT ROSÉ

★★★  Por­tu­ga­li Ry­pä­leet; Baga, Tin­ta Ro­riz, Tin­ta Pin­hei­ra 8,99 e

Hen­non­pu­ner­ta­van vii­nin tuok­su on hy­vin täy­te­läi­nen, sii­nä ais­tii sa­vua, paah­tei­suut­ta, kir­sik­kaa ja yrt­te­jä. Le­veä, kes­ki­ha­po­kas maku vas­taa tuok­sua, sii­nä mais­tuu myös pih­la­jan­mar­ja. Tar­joa vii­ni 6–9-as­tei­se­na lo­hen, graa­vi­lo­hen, gril­lat­tu­jen äy­ri­äis­ten, (ser­ra­no)ta­pas­ten ja an­ti­pas­to­jen kans­sa. Ly­hyt säi­ly­tys käy.

CAM­PO VIE­JO CAVA BRUT RE­SER­VA

★★★  DO Cava Brut, Es­pan­ja Ry­pä­leet: Xa­rel.lo, Ma­ca­beo, Pa­rel­la­da 10,39 e

Tyy­pil­li­sis­tä ca­va­ry­pä­leis­tä teh­dyn vii­ni tuok­sus­sa on sit­rus­ta, ome­naa ja mi­ne­raa­li­suut­ta. Mel­ko ha­po­kas ja rai­kas maku vas­taa tuok­sua, jäl­ki­ma­ku on pit­kä ja ome­nai­nen. Tar­joa 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai vaa­lei­den ka­lo­jen, to­ast Ska­ge­nin ja gra­ti­noi­dun par­san kans­sa. Help­po kuo­hu­vii­ni. Ly­hyt säi­ly­tys käy.

DE­VIL’S ROCK RIES­LING SEC

★★★  Deutsc­her Sekt, Sec, Sak­sa Ry­pä­le: Ries­ling 10,48 e

Vii­nin tuok­su on pyö­reä, ma­ke­a­no­loi­nen ja kark­ki­mai­nen. Ma­ke­a­no­loi­nen, kes­ki­ha­po­kas, le­veä ja mau­kas maku vas­taa tuok­sua, sii­nä ais­tii myös ome­naa. Tar­joa tämä yleis­kuo­hu­vii­ni hy­vin vii­len­net­ty­nä sel­lai­se­naan tai esi­mer­kik­si sa­laat­tien, maus­teis­ten äy­ri­äis­ten, ker­mais­ten keit­to­jen ja ke­säi­sen man­sik­ka­ka­kun kans­sa. Ly­hyt säi­ly­tys käy.

BER­NARD-MAS­SARD CUV­ÉE DE L’ECUS­SON BRUT

★★★★  Lu­xem­burg Ry­pä­leet: Char­don­nay, Pi­not Noir, Pi­not Blanc 13,90 e

Vii­nin tuok­su on hen­to ja miel­lyt­tä­vä, sii­nä on lei­päi­syyt­tä, yrt­te­jä ja paah­tei­suut­ta. Ro­te­vah­ko, pit­kä ja mau­kas maku vas­taa tuok­sua, sii­nä on myös me­lo­nia ja ana­nas­ta. Tar­joa vii­ni 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai par­san, gril­lat­tu­jen äy­ri­äis­ten ja hen­nos­ti maus­te­tun vaa­le­an li­han kans­sa. Pi­dem­pi säi­ly­tys käy.

WOLF­BER­GER CRÉMANT D’AL­SA­CE BRUT

★★★★ AC Crémant d´Ala­sa­ce, Rans­ka Ry­pä­le: Pi­not Blanc 14,38 e

Vii­nin miel­lyt­tä­väs­sä tuok­sus­sa ais­tii ome­nan­ko­taa, bri­os­sia, sit­rus­ta ja suo­muu­rain­ta. Ki­van kir­peä, he­del­mäi­nen, täy­te­läi­nen ja mi­ne­raa­li­nen maku vas­taa tuok­sua. Tar­joa vii­ni 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai hen­non­ma­kuis­ten ka­lo­jen ja äy­ri­äis­ten, sus­hin ja vaa­le­an li­han, esi­mer­kik­si vi­tel­lo ton­na­ton kans­sa. Pi­dem­pi säi­ly­tys käy.

STIFT KLOS­TER­NEU­BURG MAT­HÄI BRUT

★★★ Itä­val­ta Ry­pä­le: Grüner Velt­li­ner 16,84 e

Itä­val­lan van­him­man vii­ni­ti­lan kuo­hu­vii­nin run­saas­sa tuok­sus­sa on sit­rus­ta, maus­tei­suut­ta, troop­pis­ta he­del­mää ja ome­naa. So­pi­van ha­po­kas maku vas­taa tuok­sua, sii­nä on myös ome­nan­ko­taa. Taus­ta­ma­ku on per­soo­nal­li­nen. Tar­joa vii­ni 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai tuh­tien kala- ja äy­ri­äis­ruo­kien, sa­vu­lo­hen, vaa­le­an li­han ja täy­te­läis­ten keit­to­jen kans­sa. Pi­dem­pi säi­ly­tys käy.

LIN­DAU­ER BRUT  LÖY­TÖ!

★★★★★ Mon­ta­na Wi­nes, Uu­si-See­lan­ti Ry­pä­leet: Char­don­nay, Pi­not Noir 12,79 e

Vii­nin miel­lyt­tä­väs­sä ja samp­pan­ja­mai­ses­sa tuok­sus­sa on bri­os­sia, ome­nan­ko­taa, au­to­lyy­siä ja kuk­keut­ta. Le­veä, täy­te­läi­nen, erit­täin miel­lyt­tä­vä ja ke­hit­ty­nyt maku vas­taa tuok­sua. Tar­joa 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai läpi ate­ri­an hie­no­jen kala- ja äy­ri­äis­ruo­kien, os­te­rien, hum­me­rin, mä­din ja vii­ri­äis­ten kans­sa. Pi­dem­pi säi­ly­tys käy. Hie­no, laa­du­kas kuo­hu­vii­ni.

MUMM COR­DON ROU­GE BRUT

★★★ AC Cham­pag­ne, Rans­ka Ry­pä­leet: Pi­not Noir, Pi­not Meu­nier, Char­don­nay 42,90 e

Samp­pan­jan tyy­pil­li­ses­sä, hie­nos­tu-nees­sa ja täy­te­läi­ses­sä tuok­sus­sa on ome­nan­ko­taa, bri­os­sia, greip­piä, vih­re­ää ome­naa ja sit­rus­ta. So­pi­van ha­po­kas, mau­kas maku vas­taa tuok­sua. Hie­no mous­se ja hyvä jäl­ki­ma­ku. Tar­joa sel­lai­se­naan tai 6–9-as­tei­se­na läpi ate­ri­an hie­no­jen kala- ja äy­ri­äis­ruo­kien, me­ri­an­tu­ran, os­te­rien, hum­me­rin ja samp­pan­ja-ri­so­ton kans­sa. Pit­kä säi­ly­tys käy.     Jul­kais­tu Koti ja keit­ti­ön nu­me­ros­sa 5/2014. Hin­nat tar­kis­tet­tu 23.4.2015.

Vii­ni­raa­ti: Erk­ki Nas­ki, vii­ni­raa­din isän­tä, Vuo­den Vii­nit -kil­pai­lu Ry:n pu­heen­joh­ta­ja; Mar­ja-Lii­sa Ah­jo­maa, Hel­sin­gin Muns­kän­kar­nan ja Suo­men Gast­ro­no­mien Seu­ran jä­sen; Juk­ka Kor­ni­low, vii­ni­kou­lut­ta­ja; Sari Sirén, vii­ni­kou­lut­ta­ja Wi­nes­tu­dio, WSET -dip­lo­ma Lon­toos­ta; Vie­rai­li­ja: Ee­va Kap­raa­li, pit­kän lin­jan vii­ni­har­ras­ta­ja; Vie­rai­li­ja: Lee­na Luo­to, pit­kän lin­jan vii­ni­har­ras­ta­ja

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ