Teksti Erkki Naski
Kuvat Alko
CODORNÍU CLÁSICO SEC
★★★ DO Cava, Espanja Rypäleet: Macabeo, Xarel.lo, Parellada 9,28 e
Espanjalaisen Cavan tuoksu on leveä ja karkkimainen, siinä on myös vihreää omenaa ja päärynää. Sopivan hapokas, puolikuiva maku vastaa tuoksua, karkki ja karviainen hallitsevat. Tarjoa hyvin viilennettynä sellaisenaan tai itämaistyyppisesti maustettujen kalojen ja äyriäisten kanssa. Helppo ja mutkaton kuohuviini. Lyhyt säilytys käy.
MATEUS SPARKLING BRUT ROSÉ
★★★ Portugali Rypäleet; Baga, Tinta Roriz, Tinta Pinheira 8,99 e
Hennonpunertavan viinin tuoksu on hyvin täyteläinen, siinä aistii savua, paahteisuutta, kirsikkaa ja yrttejä. Leveä, keskihapokas maku vastaa tuoksua, siinä maistuu myös pihlajanmarja. Tarjoa viini 6–9-asteisena lohen, graavilohen, grillattujen äyriäisten, (serrano)tapasten ja antipastojen kanssa. Lyhyt säilytys käy.
CAMPO VIEJO CAVA BRUT RESERVA
★★★ DO Cava Brut, Espanja Rypäleet: Xarel.lo, Macabeo, Parellada 10,39 e
Tyypillisistä cavarypäleistä tehdyn viini tuoksussa on sitrusta, omenaa ja mineraalisuutta. Melko hapokas ja raikas maku vastaa tuoksua, jälkimaku on pitkä ja omenainen. Tarjoa 6–9-asteisena sellaisenaan tai vaaleiden kalojen, toast Skagenin ja gratinoidun parsan kanssa. Helppo kuohuviini. Lyhyt säilytys käy.
DEVIL’S ROCK RIESLING SEC
★★★ Deutscher Sekt, Sec, Saksa Rypäle: Riesling 10,48 e
Viinin tuoksu on pyöreä, makeanoloinen ja karkkimainen. Makeanoloinen, keskihapokas, leveä ja maukas maku vastaa tuoksua, siinä aistii myös omenaa. Tarjoa tämä yleiskuohuviini hyvin viilennettynä sellaisenaan tai esimerkiksi salaattien, mausteisten äyriäisten, kermaisten keittojen ja kesäisen mansikkakakun kanssa. Lyhyt säilytys käy.
BERNARD-MASSARD CUVÉE DE L’ECUSSON BRUT
★★★★ Luxemburg Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc 13,90 e
Viinin tuoksu on hento ja miellyttävä, siinä on leipäisyyttä, yrttejä ja paahteisuutta. Rotevahko, pitkä ja maukas maku vastaa tuoksua, siinä on myös melonia ja ananasta. Tarjoa viini 6–9-asteisena sellaisenaan tai parsan, grillattujen äyriäisten ja hennosti maustetun vaalean lihan kanssa. Pidempi säilytys käy.
WOLFBERGER CRÉMANT D’ALSACE BRUT
★★★★ AC Crémant d´Alasace, Ranska Rypäle: Pinot Blanc 14,38 e
Viinin miellyttävässä tuoksussa aistii omenankotaa, briossia, sitrusta ja suomuurainta. Kivan kirpeä, hedelmäinen, täyteläinen ja mineraalinen maku vastaa tuoksua. Tarjoa viini 6–9-asteisena sellaisenaan tai hennonmakuisten kalojen ja äyriäisten, sushin ja vaalean lihan, esimerkiksi vitello tonnaton kanssa. Pidempi säilytys käy.
STIFT KLOSTERNEUBURG MATHÄI BRUT
★★★ Itävalta Rypäle: Grüner Veltliner 16,84 e
Itävallan vanhimman viinitilan kuohuviinin runsaassa tuoksussa on sitrusta, mausteisuutta, trooppista hedelmää ja omenaa. Sopivan hapokas maku vastaa tuoksua, siinä on myös omenankotaa. Taustamaku on persoonallinen. Tarjoa viini 6–9-asteisena sellaisenaan tai tuhtien kala- ja äyriäisruokien, savulohen, vaalean lihan ja täyteläisten keittojen kanssa. Pidempi säilytys käy.
LINDAUER BRUT LÖYTÖ!
★★★★★ Montana Wines, Uusi-Seelanti Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir 12,79 e
Viinin miellyttävässä ja samppanjamaisessa tuoksussa on briossia, omenankotaa, autolyysiä ja kukkeutta. Leveä, täyteläinen, erittäin miellyttävä ja kehittynyt maku vastaa tuoksua. Tarjoa 6–9-asteisena sellaisenaan tai läpi aterian hienojen kala- ja äyriäisruokien, osterien, hummerin, mädin ja viiriäisten kanssa. Pidempi säilytys käy. Hieno, laadukas kuohuviini.
MUMM CORDON ROUGE BRUT
★★★ AC Champagne, Ranska Rypäleet: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay 42,90 e
Samppanjan tyypillisessä, hienostu-neessa ja täyteläisessä tuoksussa on omenankotaa, briossia, greippiä, vihreää omenaa ja sitrusta. Sopivan hapokas, maukas maku vastaa tuoksua. Hieno mousse ja hyvä jälkimaku. Tarjoa sellaisenaan tai 6–9-asteisena läpi aterian hienojen kala- ja äyriäisruokien, merianturan, osterien, hummerin ja samppanja-risoton kanssa. Pitkä säilytys käy. Julkaistu Koti ja keittiön numerossa 5/2014. Hinnat tarkistettu 23.4.2015.
Viiniraati: Erkki Naski, viiniraadin isäntä, Vuoden Viinit -kilpailu Ry:n puheenjohtaja; Marja-Liisa Ahjomaa, Helsingin Munskänkarnan ja Suomen Gastronomien Seuran jäsen; Jukka Kornilow, viinikouluttaja; Sari Sirén, viinikouluttaja Winestudio, WSET -diploma Lontoosta; Vierailija: Eeva Kapraali, pitkän linjan viiniharrastaja; Vierailija: Leena Luoto, pitkän linjan viiniharrastaja
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2