HANNA TERHO
KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA
MIKÄ: Kaksikerroksinen huvila 1920-luvulta. MISSÄ: Virolahdella, Kaakonkulmalla. TÄÄLLÄ VIETTÄVÄT VAPAA-AIKAA: Helsinkiläinen eläkeläispariskunta ja heidän lapsensa perheineen.
MITTAVA KUNNOSTUS
Varjorannaksi nimetty kiinteistö ostettiin 2000-luvun vaihteessa. Isännän lapsuuden perheen kesäpaikka, ja emännän kotitalo ovat rajanaapureina. Talo oli mittavan kunnostuksen tarpeessa. Varsinkin päärakennus oli ränsistynyt: sokkelit oli betonoitu umpeen, ja tuulettumaton alatila oli mädännyttänyt lattiarakenteet, jotka uusittiin. Isäntä on arkkitehti ja osasi arvioida rakennuksen kunnon. Talo liitettiin tontilla jo valmiina olleeseen kunnallistekniikkaan, ja sinne asennettiin vesijohdot ja viemärit, sähköistys uusittiin. Alkuperäisiä pintamateriaaleja peittävät levytykset ja ylimääräiset koristelistoitukset poistettiin. Julkisivujen lahonneet laudat vaihdettiin, sekä ikkunat että ulko-ovet uusittiin. Sisäänkäyntiä siirrettiin ja sen päälle rakennettiin katos, joka odottaa viimeistelyä. Puutarhakalusteet pelastettiin vaihtolavalta Helsingistä ja pihan nupukivet kaatopaikalta Kotkasta. Piha salaojitettiin talon ympäriltä.
JYRKKÄ EI ELINTASOSIIVILLE
Perheessä on rakentamisen ammattilaisia, ja korjaustyöt tehtiin pääasiassa omin voimin. Sähkö-, vesijohto- ja muuraustyöt teetettiin paikallisilla ammattilaisilla. Päätavoite oli että tunnelma, vanha huonejako ja rakennuksen ulkonäkö säilyvät. Talon kylkeen ei haluttu rakentaa elintasosiipeä. Osaa ikkuna-aukoista suurennettiin ja kaikki muut paitsi lasiverannan ikkunat jouduttiin uusimaan vanhan mallin mukaisiksi. Myöhäisjugend-tyylinen talo maalattiin keltaiseksi entisen mallin mukaan, ikkunoiden ja karmi- ja nurkkalistojen väri vaihdettiin ruskeasta valkoiseksi. Pihalle rakennettiin erillinen saunarakennus.
KESÄISET LEIKIT
Pihalla istuskellaan aina kun sää sallii. Omatekoinen lankku-pöytä tuoleineen viedään talveksi suojaan. Pihan 40 vuotta vanha leikki-mökki on isännän tekemä. Se on siirtynyt muuttojen mukana paikasta toiseen. Puuhevonen on saatu naapurilta.
UUTTA JA VANHAA
Keittiöstä haluttiin käytännöllinen ja helppo-hoitoinen. Kiintokalusteiksi valittiin selkeät kiiltäviksi maalatut tanskalaiset kaapistot. Seinät paneloitiin siskonpaneelilla. Alakerran sisäkatto oli 60-luvulla oiottu kipsilevyillä umpeen. Levytykset poistettiin. Alta paljastuneet paneelikatot kunnostettiin ja maalattiin kiiltävän valkoisiksi. Artekin ruokapöytä ja tuolit on tuotu Helsingin-kodista.
TEHOKAS KAKLUUNI
Ruokailuhuoneen vanha astiakaappi on naapurin peruja Helsingistä. Kaapin päällä olevat lasiastiat on keräilty vaihtolavoilta ja kirpputoreilta. Taulu on tyttären maalaama. Marimekon pöytäliinan väreihin sointuvat pionit ovat omalta pihalta. Oviaukosta näkyvä olohuoneen kaakeliuuni ostettiin purettuna Helsingin Eirasta. Se koottiin toimimattoman pönttöuunin paikalle. Massiivinen uuni varastoi lämpöä tehokkaasti ja pienentää tuntuvasti sähkölaskuja.
KEITTIÖ KUNTOON
Keittiön huono-kuntoinen puuliesi ja leivinuuni purettiin perustuksiaan myöten ja tilalle rakennettiin uusi. Keittotaso saatiin vanhasta liedestä. Leivinuunin kulmaan muurattiin kaupunki-asunnon ullakolta löydetty lasitettu kulmalaatta. 1900-luvun alku-puolelta olevan laatan sijoituspaikka harkittiin tarkkaan. Puita uuniin laittaessa siihen voi nojata toisella kädellä. Näin valkoinen tiilipinta ei likaannu. Kattiloille saatiin lisätilaa ripustamalla ne katosta roikkuvaan telineeseen.
SALIN PUOLELLE MAHTUU VÄKEÄ
Kun vieraita on paljon, syödään keittiön viereisessä ruokailuhuoneessa. Pöytää saadaan jatkettua niin, että tarvittaessa sen ympärille mahtuu toistakymmentä ihmistä. Keittiön seinillä on isovanhemmilta perittyä aineistoa ja muuta menneistä ajoista muistuttavaa esineistöä.
TŠEHOVILAISTUNNELMAA
Lasiveranta on kaikkien suosikki. Siellä istuessa tuntuu kuin talo olisi osa puutarhaa, kun vihreys tulvii kaikkialta sisään. Talven tullessa ikkunat peittyvät lumikiteisiin, ja kylmä veranta jää odottamaan kevättä. Joulunpyhinä se toimii kätevänä ruokavarastona vanhan maakellarin ohella. Verannan lattia on maalattu harmaansävyiseksi Permo-lattiamaalilla, seinät pellavamaalilla. Tuolit on pelastettu vaihtolavalta.
TAPETTI LÖYTYI ULLAKOLTA
Talon kätköistä löytyi kaikenlaista. Makuuhuoneen päätyseinän kukkatapetti ehti lojua ullakolla kymmeniä vuosia ennen nykyiselle paikalleen päätymistä. Valkoinen peilikaappi on saatu hyviltä ystäviltä lahjaksi.
SALONKIKELPOISTA
Olohuoneen uunin viereiseen nurkkaukseen hankitun Karl Johan -tyylikaluston ääressä istutaan harvoin. Kalusto ja sohvan takana oleva Karhu- ryijy on ostettu Huuto.netistä. Kattokruunun talon tytär on ostanut barcelonalaisesta antikvariaatista.
KAIDE ON MYÖS PÖYTÄ
Yläkerran portaikon kaide toimii sekä kaiteena että pöytänä. Kaide oli vaikea sijoittaa paikalleen, koska osa porrasaukosta on suoraan ikkunan edessä eikä ikkunaa haluttu peittää.
SIVUSTAVEDETTÄVÄSTÄ TEHTIIN PARISÄNKY
Tyttären huoneen sivustavedettävään sohvaan on nikkaroitu helposti poistettava lisärunko-osa. Näin sohvasta saatiin toimiva parisänky. Vihreäksi maalattu Aallon jakkara löytyi kaatopaikalta.
VINTTI TALVIKÄYTTÖÖN
Aiemmin vain kesäkäytössä ollut vinttihuone lämpöeristettiin. Vinot seinä- ja kattopinnat paneloitiin, muut seinät levytettiin. Lattian eristämiseksi laudat irrotettiin, numeroitiin ja naulattiin numerojärjestyksessä takaisin paikoilleen. Vanhat puusohvat toimivat mainioina lasten sänkyinä.
KESÄ KIRVESMIEHENÄ
Kevyt ja iloinen tunnelma syntyy sekoittamalla erityylisiä esineitä eri aikakausilta keskenään. Kukkataulu antaa kesäisen tuulahduksen. Pikkuruinen jakkara on talon alkuperäis-kalustoa. Keltainen tuoli on prototyyppi. Huoneen vanha lattia piti purkaa huonon kuntonsa vuoksi. Uusi lattia on espanjalaisen vävyn yhden kesän työnäyte. Se on höylättyä mäntylautaa, joka on käsitelty värittömällä Osmo Color -vahalla. Yläkerran muut lattiat, jotka ovat alkuperäiset, ovat maalaamattomia.
RETKELLE RANTAAN
Rantasauna tuhoutui 1950-luvulla tulipalossa, ja nykyisen isännän isä luonnosteli tupakka-askin kanteen uuden saunan, joka rakennettiin välittömästi vanhan rakennuksen paikalle. Kesäisin sauna lämmitetään joka päivä ja siinä kylvetään aina pitkälle syksyyn. Rakennuksen takana virtaavaan jokeen on pulahtanut vilvoittelemaan jo monta sukupolvea. Lastenlasten kanssa tehdään piknik- ja onkiretkiä rantaan. Sauna on peruskorjattu ja maalattu petroliöljymaalilla muutama vuosi sitten. Vanhat omenapuut antavat rauhan kylpeä katseilta suojassa.
SAUNAN SUOJISSA
Alun perin vanha saunatupa on toiminut pyykinpesu- ja mankelointi-tilana. Huoneen seinät ovat patinoituneet ajan saatossa tummiksi. Ikkunoiden uusimisen takia jouduttiin myös seinien panelointia uusimaan. Uudet paneelipinnat käsiteltiin vanhojen seinien mukaisesti tummiksi. Rottinkihuonekalut ovat peräisin isovanhempien kesäkodista naapurista. Kelohonkainen istuinpölkky on hiihtolomamatkalta Ylläkseltä, toinen omalta tontilta kaadetusta hopeapajusta. Mäntypuinen penkki on isännän 1970-luvulla suunnittelema.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ