Artikkeli

Fabian Björk

San­na Ke­kä­läi­nen

Kermaisan tomaattinen lohichowder on lohisopan eksoottinen serkku

Lohichowder saa makunsa lämmin­sa­vu­lo­hesta, kermasta ja tomaattipyreestä. Chowder toimii sekä alku- että pääruokana.

Lo­hic­how­der

6 an­nos­ta pik­ku­ruo­ka­na, 4 an­nos­ta pää­ruo­ka­na

2 ke­sä­si­pu­lia var­si­neen

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 leh­ti­sel­le­rin var­si

1 fen­ko­li

8–12 uu­den sa­don kes­ki­ko­kois­ta pe­ru­naa

3 rkl olii­vi­öl­jyä

2 rkl to­maat­ti­py­ree­tä

8 dl kas­vis­lien­tä

2 dl ruo­ka- tai kuo­hu­ker­maa

muu­ta­ma kier­ros mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä, (suo­laa)

400 g läm­min­sa­vu­loh­ta

muu­ta­ma ok­sa til­liä

1. Huuh­tai­se ja vii­pa­loi ke­sä­si­pu­lit. Lai­ta vih­re­ät osat si­vuun tar­joi­lua var­ten. Kuo­ri ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­lit. Vii­pa­loi sel­le­ri ja fen­ko­li. Kuo­ri pe­ru­nat ja leik­kaa ne pie­neh­köik­si pa­loik­si.

2. Kuul­lo­ta si­pu­lei­ta kat­ti­las­sa öl­jys­sä kes­ki­läm­möl­lä muu­ta­ma mi­nuut­ti. Li­sää sel­le­ri, pe­ru­nat ja to­maat­ti­py­ree. Jat­ka pais­ta­mis­ta het­ki. Kaa­da jouk­koon kas­vis­lie­mi ja an­na kei­ton po­ris­ta noin 15 mi­nuut­tia tai kun­nes pe­ru­nat ovat kyp­siä.

3. Li­sää si­pu­lin­var­ret ja ker­ma. An­na kei­ton kie­hah­taa. Rou­hi jouk­koon mus­ta­pip­pu­ria. Mais­ta keit­toa ja li­sää tar­vit­ta­es­sa suo­laa.

4. Leik­kaa sa­vu­ka­la na­hat­to­miin an­nos­pa­loi­hin tai ir­ro­ta pie­nem­mik­si pa­loik­si. Lai­ta ka­la­pa­lat keit­to­lau­tas­ten poh­jal­le. An­nos­te­le pääl­le keit­toa. Ko­ris­te­le til­lil­lä.

Vink­ki: Li­sää ha­lu­tes­sa­si keit­toon enem­män kas­vik­sia, ku­ten lit­tei­tä her­neen­pal­ko­ja, kuk­ka­kaa­lia tai mais­sia.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + kyp­sen­nyk­seen 15 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 13 e

Fabian Björk