Toimittanut HANNA SUMARI
Kuvat RIITTA SOURANDER
Koti ja keittiö 10/2014
MIKÄ: 4 h + vh + s + kph, 120 m². MISSÄ: Turun Auvaisbergissä. TÄÄLLÄ ASUU: Antti Hokkanen.
Vinon katon kainalossa olevasta pyöreästä ikkunasta tulee valoa olohuoneen joka nurkkaan. Teepöytä kuppeineen on tuliainen Kiinasta.
Kaunis, mutkitteleva tie johtaa vanhan navettarakennuksen pihaan. Navetassa on kiviveistämö ja sen kodinomainen edustustila. Kesäpäivän kuumuudessa piha on kuin pieni pala Provencea. Rennosti kivetyllä pihalla leikkivät lapset ja koira. Vain leikin äänet kuuluvat, muuten on rauhallista. Talon isäntä Antti Hokkanen tulee tervehtimään, ja kävelemme sisään kivisen rakennuksen viileyteen. Olemme Turun lähellä, Piispanristillä Auvaisbergissä.
– Tämä on kotitilastamme lohkaistu paikka. Rakennusmestarina työskennellyt isoisäni oli rakentamassa navettaa vuonna 1928. Tässä on käytetty holvivalutekniikkaa, joka oli siihen aikaan uutta. Kivet on louhittu omilta mailta lähimetsästä, Antti kertoo.
Eläväpintainen seinä on sisustustiiltä. Kivi on yhtä aikaa lämmin ja kylmä materiaali. Pieni Mannerheimin patsas on löytö Virosta.
Kiveä ja taljoja
Kivipinnat, taljat ja kauriinsarvet antavat entiselle navetalle gotlantilaisen ilmeen. Eteinen on pelkistetty ja tunnelma on rauhallisen jämäkkä. Luonnonkiveä on käytetty seinässä ja laattoina lattiassa.
Kaikki on valmistunut pikku hiljaa, eikä kuulemma ole vieläkään ihan valmista. Arkkitehti Vesa Arosuo on piirtänyt navetan muutoksen. Navetassa on kivisepän työtila eli kiviveistämö, näyttelytila, kodinomainen toimisto ja Antin koti.
Antti on tehnyt kaunista kivestä 25 vuotta Imagekivi-yrityksessään. Seinien, lattioiden, keittiötasojen, altaiden ja takkapintojen lisäksi Antti tekee kivipuutarhojen suunnitelmia ja toteutuksia kasveineen ja istutuksineen. Suurimmat työt ovat rakennusten kiviset julkisivut, esimerkiksi Biolanin pääkonttorin.
Betoniseinän pinta on kiinnostavalla tavalla pehmeän samettinen, vaikka onkin oikeasti kova. Betonista valettu hyllykkö on jo itsessään kuin veistos.
Antin metsästysharrastus näkyy kallojen, sarvien ja taljojen runsautena. Kallot ovat peräisin hänen itse kaatamiltaan kauriilta. Niiden sarvista Antti on tehnyt kattovalaisimen.
– Kauriskanta pidetään sopivana metsästämällä. Kaadetuista eläimistä käytetään kaikki hyväksi. Niitä voi näistä omista metsistä kaataa vuodessa 2–3. Kokkailen mielelläni, ja kauriin liha on hyvää. Viime kesänä grillattiinkin sitä, ja se oli todella herkullista. Muutenhan kauriin paisti ei paljon muuta tarvitse kuin suolaa ja pippuria.
Yläkerran ikkunoista avautuu laaja peltomaisema. Ilmassa tuntuu pieni suolainen vivahdus. Meri on lähellä. Antti rakastaa metsästyksen lisäksi purjehtimista ja kalastamista.
Alakerran neuvottelu- ja työ-tilassa vuorottelevat lämpimät tekstiili-pinnat ja kivi. Vanhan pöydän pöytälevy on uudistettu maalamalla se valkoisella kuulto-maalilla.
Itse tehtyjä kalusteita
Viihtyisän sisustuksen vahva ote on kokonaan Antin käsialaa. Maskuliininen ja pelkistetty tyyli on kaunis ja siinä on jotain hyvin turvallista. Antti on taitava käsistään. Hänen kodissaan on paljon itse tehtyjä kalusteita ja yksityiskohtia. Karun kaunis eteisen penkki on oman metsän erikoisen suureksi kasvaneen raidan tyvestä tehty, ja nelijalkainen jakkara on veistetty yhdestä puusta.
Vanhan pöytälevyn tilalle on laitettu aavistuksen suurempi lasilevy. Yksinkertaisen pöydän ympärille on koottu lajitelma erilaisia tuoleja.
Antti keräilee talonpoikaisesineitä. Niitä kertyy eri puolilta Suomea. Navetan vintiltäkin on löytynyt sisutukseen sopivia muistoja, kuten isoisän vanhat sukset, jotka ovat nyt ristissä pääty-ikkunan yläpuolella.
Lasitiilien läpi loistaa valoa yläkerran portaikkoon. Aito matto, pöytä ja kynttilät pehmentävät kivipintaista tilaa.
Oman mausteisen lisänsä sisustukseen tuovat Kiinan-tuliaiset.
– Matkustan usein Kiinaan kiviasioissa. Sieltä tuon välillä jotain persoonallisia juttuja, kuten kivityökaluja, Antti nauraa.
– Kiinan-matkoilta on jäänyt myös tapa juoda teetä. Talvisin en juuri muuta juokaan. Jasmiinitee on minusta parasta.
Vanhat vintiltä ja antiikkiliikkeistä löytyneet esineet sopivat mutkattomasti yhteen uusien tavaroiden kanssa. Aterimille on keksitty mainio säilytyspaikka. Pienet peltiämpärit roikkuvat kätevästi verhotangosta.
Asunnon ilme on aito, rento ja kaikessa näkyy vahvasti miehen käden jälki. Täällä vallitsee pelkistetty ja karu kauneus. Väljäksi jätetyssä tilassa valo tuo tilaan miellyttävän rauhan. Rauhallista tunnelmaa tuovat myös erilaiset kivipinnat, joita on käytetty paljon. Uusittu ja korjattu navetta viihtyy ja voi hyvin varmasti vielä toiset lähes sata vuotta vanhan viisaan tammen alla.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ