Artikkeli

Karpalojäädyke, kuuma karpalokastike ja jääkarpalot

Keitä sokeriliemi. Vatkaa keltuaiset vaahdoksi vesihau­de­kat­ti­lassa tai kulhossa...

2 dl so­ke­ria

1 dl vet­tä

4 kel­tu­ais­ta

3 dl kar­pa­loi­ta

2 dl ker­maa

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

1. Kei­tä so­ke­ri­lie­mi.

2. Vat­kaa kel­tu­ai­set vaah­dok­si ve­si­hau­de­kat­ti­las­sa tai kul­hos­sa.

3. Kaa­da 3/4 lie­mes­tä kuu­ma­na vat­kat­tu­jen kel­tu­ais­ten pääl­le ja vat­kaa se­os­ta ve­si­hau­teen pääl­lä kun­nes kel­tu­ai­set ovat sa­os­ta­neet lie­men. Kä­sin vat­ka­tes­sa sii­hen me­nee vii­ti­sen mi­nuut­tia.

4. Jau­ha kar­pa­lot te­ho­se­koit­ti­mes­sa ja kaa­da lop­pu so­ke­ri­lie­mi kuu­ma­na kar­pa­loi­den jouk­koon.

5. Se­koi­ta mar­ja­so­se kel­tu­ais­vaah­toon.

6. Vat­kaa ker­ma, maus­ta va­nil­jal­la ja se­koi­ta mar­ja­vaah­don kans­sa. Jää­dy­tä pa­kas­ti­mes­sa.

Vih­je: Jos ha­lu­at hel­pos­ti ku­mot­ta­van jää­dyk­keen,

jää­dy­tä seos peh­me­äs­sä

si­li­ko­ni­vuo­as­sa.

Mar­ja­kas­ti­ke:

Kaa­da pie­neen kat­ti­laan poh­jan­peit­to so­ke­ria. Li­sää vet­tä sen ver­ran et­tä so­ke­ri su­laa. Kuu­men­na ja kei­tä so­ke­ria kun­nes lie­mi lii­kah­te­lee ras­kaas­ti. Li­sää mar­jat vaik­ka jäi­si­nä ja an­na kie­hua rik­ki. Va­lu­ta sii­rap­pi­mai­nen kas­ti­ke sii­vi­län läpi tar­joi­lu­kan­nuun.

Jää­kar­pa­lot syn­ty­vät jäi­sen mar­jan ja to­mu­so­ke­rin koh­da­tes­sa.N

Vih­je: Jää­dy­ket­tä teh­des­sä jää val­ku­ai­sia. Vat­kaa ne so­ke­rin kans­sa (2 rkl so­ke­ria val­ku­ais­ta koh­den) ja maus­ta esi­mer­kik­si ka­ne­lil­la. Voit käyt­tää vaah­toa uu­ni­pää­ry­nöi­den, ome­nien, uu­ni­jää­te­lön tai puo­luk­ka­pii­ra­kan kuor­rut­ta­mi­seen tai teh­dä val­ku­ai­sis­ta ma­ren­ke­ja.

Koti ja keit­tiö 10/2002

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ