Pizzataikina:
2 dl vettä
1/4 tl tuoretta tai 2 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
2 rkl oliiviöljyä
noin 4 1/2 dl tavallisia tai durumvehnäjauhoja
1. Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Kuivahiiva lisätään jauhojen kanssa 42-asteiseen veteen.
2. Lisää suola, sokeri, öljy ja jauhot vähitellen. Hyvä pizzataikina irtoaa kulhon reunoista, mutta on silti pehmeän notkeaa. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Sipaise pintaan oliiviöljyä ja peitä liinalla. Anna nousta kaksinkertaiseksi.
3. Vaivaa taikinasta ilmat pois ja jaa se yhdeksi tai useammaksi osaksi. Pyörittele palat palloiksi ja kauli tai muovaa ne käsin ohjeessa mainittuun muotoon.
4. Lisää täytteet.
5. Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia täytteistä riippuen. Laita pizza aina kuumaan uuniin.
Mausta pizzapohjaa:
1/2 dl raastettua parmesaanijuustoa
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 tl kuivattua yrttiä, esim. oreganoa tai basilikaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl pähkinärouhetta
Tomaattikastike:
250 g paseerattua tomaattia
1 prk (70 g) tomaattipyreetä
4 murskattua valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
2 tl viinietikkaa
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa mustapippuria myllystä
1. Kuullota valkosipulimurska pannulla öljyssä.
2. Lisää loput aineet ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.
3. Levitä kastike pohjalle.
Kananmuna-kana-pinaattipizza:
1 annos pizzataikinaa
Täyte:
1/2 annosta tomaattikastiketta (ks.ohje alussa)
400 g broilerinfileetä suikaleina
suolaa ja mustapippuria myllystä
noin 100 g tuoretta pinaattia
4 salottisipulia
2 murskattua valkosipulinkynttä
noin 100 g mozzarellaa
Lisäksi:
2 kananmunaa
1. Valmista taikina perustaikinaohjeen mukaan. Jaa taikina kahteen osaan.
2. Paista broilerinsuikaleet grillipannulla kypsiksi, mausta suolalla ja mustapippurirouheella ja nosta sivuun.
3. Kuullota pannulla öljyssä kuoritut ja lohkotut salottisipulit, murskattu valkosipuli sekä pesty, kuivattu pinaatti, josta kannat on poistettu. Nosta seos sivuun.
4. Valmista kastike ohjeen mukaan ja levitä seos ohuiksi kaulituille, sivuiltaan hiukan nouseville pizzapohjille. Nostele pohjalle broilerisuikaleet, sipuli-pinaattiseos ja viipaloitu juusto. Jätä keskelle tilaa kananmunaa varten. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella.
5. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia ja riko kananmunat varovasti täytteen päälle. Paista vielä niin kauan, että valkuainen on hyytynyt. Tarjoa heti.
Jauho- ja oikaisuvihjeitä:
● Korvaa 1 dl jauhoista kokojyvä- tai maissijauhoilla.
● Voit hyödyntää taikinan seassa esim. tähteeksi jäänyttäperunamuusia.
● Oikaise kiireessä, eli käytä hyväksesi valmiita pizzapohjia ja taikinaseoksia.
● Ison ja pyöreän pizzapohjan valmistuksessa perinteinen piirakkapulikka on hyvä apu kaulimen ohella.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2