MARI HARJULA • KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLAKOTI JA KEITTIÖ 10/2014
KALKKUNAMAKKARA
1 kg kalkkunafileitä
200 g silavaa tai rasvaista porsaankylkeä
1 punainen chilipaprika
2–3 valkosipulinkynttä
½ dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
½ dl tuoretta salviaa hienonnettuna
3 tl tuoretta raastettua inkivääriä
1 tl chilijauhetta
3 tl suolaa
2 dl valkoviiniä
2 m porsaan- tai lampaansuolta
1. Jauha kalkkunanliha ja silava tai porsaankylki lihamyllyllä tasaiseksi massaksi. Murea kalkkunanliha tarvitsee jauhaa vain kerran, porsaankylki kahteen kertaan.
2. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chilipaprika. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
3. Lisää lihamassan joukkoon mausteet ja sekoita hyvin.
4. Pursota massa liotettuun ja huuhdeltuun suoleen. Pyöräytä pitkä makkarapötkö sopivan kokoisiksi makkaranpätkiksi.
5. Pistele ja esikeitä makkarat runsaassa hiljaa poreilevassa vedessä, noin kymmenen minuuttia. Jäähdytä ja grillaa, paista tai kypsennä uunissa rapeiksi ennen tarjoilua.
CHORIZO-MAKKARA
1 kg porsaan kasleria
200 g rasvaista porsaankylkeä
170 g pekonia
1 sipuli
6–8 valkosipulinkynttä
1 suippopaprika
1 tuore chilipaprika
6–8 kuivattua kokonaista chiliä
1 ½ dl punaviiniä
2 rkl paprikajauhetta
1 rkl savustettua paprikajauhetta
¾ tl mustapippuria
¾ tl valkopippuria
1 ruukku tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 tl jauhettua korianteria
2 tl suolaa
noin 2 m porsaansuolta
1. Jauha liha, porsaankylki ja pekoni kahteen kertaan lihamyllyllä tasaiseks, mutta melko karkeaksi massaksi.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenet ja hienonna paprika. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chilipaprika.
3. Lisää lihamassan joukkoon punaviini ja mausteet. Sekoita käsin tasaiseksi massaksi.
4. Pursota massa liotettuun ja huuhdeltuun suoleen. Pyöräytä pitkä makkarapötkö sopivan kokoisiksi makkaranpätkiksi.
5. Pistele ja esikeitä makkarat runsaassa hiljaa poreilevassa vedessä, noin 15 minuuttia. Jäähdytä ja grillaa, paista tai kypsennä uunissa rapeiksi ennen tarjoilua.
CURRYWURSTI
1 kg porsaan kasleria
200 g silavaa tai rasvaista porsaankylkeä
1 ½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl valkopippuria
3 rkl tuoretta oreganoa hienonnettuna
3 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
2 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
2 rkl jauhettua currya
noin 2 m lampaan- tai porsaansuolta
1. Jauha liha ja silava tai porsaankylki lihamyllyllä tasaiseksi massaksi.
2. Lisää joukkoon mausteet ja sekoita hyvin.
3. Pursota massa liotettuun ja huuhdeltuun suoleen. Pyöräytä pitkä makkarapötkö sopivan kokoisiksi makkaranpätkiksi.
4. Pistele ja esikeitä makkarat runsaassa hiljaa poreilevassa vedessä, noin 10 minuuttia. Jos valmistat makkaran ohueen lampaansuoleen, esikypsennystä ei välttämättä tarvita. Jäähdytä ja grillaa, paista tai kypsennä uunissa rapeiksi ennen tarjoilua.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2