Koti ja keittiö 5/2011 KATRI SCHRÖDER | KUVAT ARTO VUOHELAINEN
Kaksoismarinoidun kalkkunan voi valmistella hyvissä ajoin. Se tarjotaan kylmänä leikkeleenä ja sopii esimerkiksi paahtopaistin vaihtoehdoksi. Seuraksi tarjoillaan raikasta rakuuna-jogurttikastiketta.
noin 10 annosta
1 (noin 1,2 kg) miedosti suolattu tai valmiiksi sidottu kalkkunanfileerulla
Marinadi 1:
1/2 dl makeaa soijakastiketta
1/2 dl öljyä
2 tl sokeria
Marinadi 2:
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl vettä
5 rkl öljyä
1 murskattu valkosipulinkynsi
ripaus suolaa
1 tl murskattua roseepippuria
hienonnettua persiljaa
1. Sido kalkkunanfilee paistilangalla muotoon, jotta se kypsyy tasaisesti ja viipaleet ovat leikatessa samanmuotoisia.
2. Sekoita marinadi 1:n aineet keskenään. Nosta filee kaksinkertaiseen pussiin ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua kylmässä vähintään 4 tuntia tai mielellään yön yli.
3. Nosta filee huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä. Valuta filee ja kuivaa pinta talouspaperilla. Ruskista filee kuumalla pannulla kauttaaltaan kauniin ruskeaksi.
4. Nosta filee uunivuokaan ja työnnä lihamittari fileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä uunissa 150 asteessa, kunnes sisälämpötila näyttää 75 astetta. Jos kypsennät valmiiksi sidotun kalkkunanfileerullan, huuhtele lihassa valmiina oleva paistovahti, jotta se ponnahtaa varmasti ylös ja ilmoittaa, kun liha on kypsää. Nosta filee uunista ja anna tasaantua folion alla hetken aikaa.
5. Sekoita marinadi 2:n ainekset keskenään. Leikkaa jäähtynyt filee ohuiksi viipaleiksi ja pirskottele marinadi päälle. Anna lihan maustua kylmässä muutaman tunnin tai mieluiten seuraavaan päivään.
6. Nosta fileeviipaleet tarjoiluvadille ja ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.
Valmistusaika: noin 2,5 t + marinoitumiset 1–2 vrk
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 11 e
Rakuuna-jogurttikastike
10 annosta
3 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl hunajasinappia
1 rkl limettimehua
2 tl hienonnettua rakuunaa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
Sekoita jogurtti, sinappi, limettimehu ja rakuuna keskenään. Mausta kastike suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Notkista oliiviöljyllä.
Valmistusaika: noin 5 min. + maustuminen 1–2 t
Vaikeusaste: helppo
Hinta: noin 1,50 e
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2