Artikkeli

Photography: Reetta Pasanen

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Kakku kuin aurinko! Pienet voikukannuput sopivat myös kakkutaikinaan

Tämä sitruunainen kakku yllättää voikukannupuilla! Voit myös halkaista kakun ja sipaista väliin lemon curdia.

Sit­ruu­nai­nen voi­kuk­ka­kak­ku

25 min + 1 t 30 min . hie­man työ­läs . noin 7 e

10 pa­laa

175 g voi­ta

15 pien­tä avau­tu­ma­ton­ta voi­ku­kan­nup­pua

3 ka­nan­mu­naa

2 ½ dl so­ke­ria

4 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 tl lei­vin­jau­het­ta

(2 rkl uni­kon­sie­me­niä)

3/4 dl (kuo­hu)ker­maa

1 rkl raas­tet­tua sit­ruu­nan­kuor­ta

Kuor­ru­tus:

3 rkl sit­ruu­na­me­hua

3 dl to­mu­so­ke­ria

1. Su­la­ta voi ja an­na sen jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si. Huuh­te­le voi­ku­kan­nu­put ja kui­vaa ne pyyh­keel­lä.

2. Lai­ta lei­vin­pa­pe­ri­sui­ka­le pin­noi­te­tun suo­ra­kai­de­vuo­an poh­jal­le ja reu­nal­le.

3. Vat­kaa mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si. Se­koi­ta jau­hot ja lei­vin­jau­he kes­ke­nään. Se­koi­ta ha­lu­tes­sa­si jouk­koon uni­kon­sie­me­net. Kään­te­le seos muna-so­ke­ri­vaah­toon. Se­koi­ta jouk­koon voi­su­la, ker­ma, sit­ruu­nan kuo­ri­raas­te ja voi­ku­kat.

4. Le­vi­tä tai­ki­na vuo­kaan. Pais­ta 175-as­tei­sen uu­nin ala­ta­sol­la noin 45 mi­nuut­tia. An­na ka­kun jääh­tyä het­ki vuo­as­sa en­nen ir­rot­ta­mis­ta.

5. Kuor­ru­ta kak­ku jääh­ty­nee­nä. Yh­dis­tä sit­ruu­na­me­hu ja to­mu­so­ke­ri. Va­lu­ta kuor­ru­tus ka­kul­le. Ko­ris­te­le ha­lu­tes­sa­si voi­ku­kan te­rä­leh­dil­lä.

Vink­ki: Hal­kai­se kak­ku ha­lu­tes­sa­si ja le­vi­tä vä­liin le­mon cur­dia.

Photography: Reetta Pasanen

Par­haat voi­kuk­ka­nik­sit!

Voi­kuk­ka on vil­liyrt­tium­mi­kol­le help­po tun­nis­tet­ta­va, ja se kas­vaa ym­pä­ri Suo­men. Poi­mi­mi­nen ei vaa­di pit­kää met­säs­sä sa­moi­lua, vaan kuk­kia on hel­pos­ti saa­ta­vil­la.

Poi­mi aa­mul­la, mah­dol­li­sim­man kau­ka­na ajo­teis­tä tai koi­ra­nul­koi­lu­tu­sa­lu­eis­ta.

Poi­mi mah­dol­li­sim­man ehyt­lai­tai­sia, juu­ri puh­jen­nei­ta, pie­niä leh­tiä, ne ovat vä­hi­ten kar­vai­ta.

Var­jo­pai­koil­la kas­va­nei­den kas­vien sa­no­taan ole­van vä­hi­ten kit­ke­riä.

Ke­rää voi­ku­kan­nu­put hans­kat kä­des­sä, sil­lä nu­put saat­ta­vat vär­jä­tä.

Huuh­tai­se leh­det ja ku­kat lä­vi­kös­sä kyl­mäl­lä ve­del­lä en­nen käyt­töä.

Leh­tien kir­pey­den us­ko­taan vä­he­ne­vän, jos nii­tä li­ot­taa noin 30 mi­nuut­tia en­nen käyt­töä suo­la­ve­des­sä.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ