TEKSTI SUSIE HELSING NIELSEN, TINE EDINGER JA TAINA LAAKSOHARJU
SUOMENNOS SIRPA PERÄMAA
KUVAT TINE EDINGER
Koristekirsikat kasvavat komeiksi ja leveiksi katseenvangitsijoiksi, joiden huumaava kukkarunsaus hehkuu keväällä muutaman ainutkertaisen päivän ajan. Ei ihme, että kirsikkapuiden kukinta on Japanissa suuri kansanjuhla.
Valitettavasti aidot japaninkirsikat ovat talvenarkoja. Meillä niiden kasvatusta voi kokeilla lähinnä eteläisimmässä Suomessa ja saaristossa erittäin lämpimillä paikoilla tai viherhuoneissa. Japanissa suositut japaninkirsikat muodostavat oman Sato Zakura -ryhmänsä, joka polveutuu vuoristokirsikoista ja useista muista lajik-
keista.
Japaninkirsikkaa läheisesti muistuttava rusokirsikka (Prunus sargentii) on Suomen oloissa kestävämpi, ja sitä uskaltaa istuttaa Vaasan korkeudelle saakka.
Omasta kirsikkajuhlasta haaveilevan on hyvä muistaa, että paras istutusaika on syksy. Jos et malta olla istuttamatta puuta jo keväällä, muista kastella sitä huolellisesti koko kesän!
ISTUTA SUOJAISAAN PAIKKAAN
Kasvupaikka vaikuttaa paljonkin siihen, millaiseksi puu kasvaa. Suojaisa ja aurinkoinen kasvupaikka tuottaa tasaisimman latvuston ja komeimman kukinnan. Rusokirsikasta kasvaa ajan myötä leveä ja korkeuskin voi olla yli viisi metriä, joten hyvin ahtaille paikoille sitä ei kannata istuttaa.
Japaninkirsikoiden kasvutapa on kapeampi ja pystympi, mutta ne vaativat etelässäkin erittäin lämpimän paikan tai viherhuoneen suojan. Yhteistä koristekirsikoille on kaunis, loistavan puna-oranssi-keltainen syysväritys ja kaunis runko. Jalostetut koristekirsikkapuut tekevät harvoin marjoja ja jos tekevät, linnut syövät ne nopeasti suihinsa.
ISTUTA MUIDEN KASVIEN KAVERIKSI
Parhaiten kirsikkapuut menestyvät aurinkoisella ja suojaisalla paikalla. Maan olisi hyvä olla multavaa ja läpäisevää, savi- ja humuspitoista. Kaikki hedelmäpuut viihtyvät hyvin kalkitussa maassa. Kalkitse maa noin 3–4 vuoden välein.
On hyvä idea istuttaa kirsikkapuu perenna- tai pensasryhmän keskelle tai reunaan, jolloin se saa hyvin ravinteita ja suojaa muista kasveista eikä joudu kilpailemaan esimerkiksi typpeä rohmuavan nurmikon kanssa.
Nurmikon keskelle istutettu kirsikka on myös valitettavan altis runko- ja pakkasvaurioille sekä vaarassa joutua jänisten ruokalistalle.
Älä istuta kirsikkaa koskaan paikkaan, jossa on kymmenen viime vuoden aikana ollut muita hedelmäpuita, sillä kirsikkapuu ei viihdy niiden jäljiltä köyhtyneessä maassa. Maa voidaan toki vaihtaa, jos muuta paikkaa ei ole tarjolla. Poista maa noin 40 sentin syvyydeltä ja mielellään edellisen puun latvan kokoiselta alueelta. Mitä enemmän maata vaihdetaan, sitä paremmin puu viihtyy.
NÄIN SAAT SIENITAUDIT KURIIN
Kirsikkaan iskee helposti sienen levittämä versotauti (Monilia laxa), joka leviää erityisesti, jos sää on kylmä ja kostea kukinta-aikaan. Tauti on helppo havaita, koska kukat kuihtuvat ensin ja sen jälkeen tauti leviää oksiin, jotka kuihtuvat myös. Jos et puutu asiaan heti, suuri osa puusta voi kuolla. Pahimmassa tapauksessa sieni tunkeutuu päärunkoon ja tappaa koko puun.
Kun käyt sienen kimppuun, leikkaa oksat noin 20 senttiä tartuntakohdan alapuolelta. Muista kastaa sakset vahvaan alkoholiin jokaisen leikkauksen jälkeen, jotta et levitä sientä infektoituneilla saksilla! Leikatut oksat hävitetään polttamalla, jotta ne eivät jää puutarhaan. Versomuumiotauti talvehtii ja leviää seuraavana keväänä, jos et ole hävittänyt kaikkia saastuneita kukkia, lehtiä ja oksia.
Kirsikkapuihin tulee välillä kirvoja. Ne istuvat tiukasti ulommilla oksilla ja voivat tehdä puusta tahmean.
Kirvat imevät lehdistä nestettä, jolloin lehdet käpertyvät, mutta puun viihtyvyyteen tämä ei vaikuta, joten kirvojen karkottamiseksi ei ole tarpeen tehdä mitään. Ne häviävät jonkin ajan kuluttua itsestään ja myös tiaiset auttavat napsimalla kirvoja ahkerasti herkkupaloikseen.
LEIKKAA LOPPUKESÄLLÄ
Kirsikka voi vuosien mittaan kasvaa liian suureksi ja sitä voi olla tarpeen leikata. Kirsikkaa ei saa koskaan leikata keväällä, kun sen virtaukset ovat voimakkaimmillaan. Leikkausaika on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, jotta puu ehtii parantaa haavansa ennen talvea eikä saa niin helposti sienitartuntoja.
Latva on parasta pitää avarana alusta asti leikkaamalla sisäänpäin kasvavia oksia joka vuosi. Jos puu on päässyt liian suureksi, kannattaa puuta leikata oksasaksilla enemmänkin, muttei liikaa yhtenä vuonna, jotteivät taudit pääse iskemään ja heikentämään puuta. Leikkaa myös alimmat oksat, jotta runko pääsee paremmin oikeuksiinsa.
KORISTEKIRSIKKALAJIKKEITA
PRUNUS SARGENTII, rusokirsikka:
PRUNUS SATO ZAKURA -ryhmä ’KANZAN’:
PRUNUS SARGENTII -ryhmä ’ACCOLADE’, koristekirsikka:
PRUNUS NIPPONICA ’RUBY’:
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2