Pauligin päämaistaja Marja Touri huolehtii tuttujen makujen säilymisestä.
Juhla Mokan mainoksista tuttu kädentaitaja, Marja Touri on maistellut kahveja ammatikseen jo 25 vuotta. Kuusi vuotta sitten hän yleni Pauligin päämaistajaksi.
Miten maistajaksi tullaan?
– Sattumalta. Olin laboratoriossa töissä, kun näin lehdessä mielenkiintoisen ilmoituksen, jossa haettiin laaduntarkkailijoita Pauligille. Hakijat pantiin maistelutestiin, jossa piti tunnistaa kymmenen kahvin joukosta yksi tai kaksi näytettä, jotka eivät kuulu joukkoon. Ilmeisesti pärjäsin.
Mitä päämaistaja tekee?
– Huolehtii, että tutut maut pysyvät samanlaisina vuodesta toiseen. Ja tietenkin kehittelee uusia kahvireseptejä.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi.
– Aamulla juon kupillisen kahvia, siitä ei tingitä. Ei voi tulla töihin pepsodentin maku suussa. Noin puolen tunnin päästä testaan ensimmäisen maistelupöydän. Sen jälkeen maistelunäytteitä tulee kerran tunnissa. Päivän aikana maistan noin 200–300 näytettä. Näytteet syljetään, niitä ei juoda.
Mitä rajoitteita työhön kuuluu?
– Työviikolla en voi syödä voimakkaasti maustettuja ruokia, sipulia enkä kalaa. Maistaja ei saa tupakoida eikä juoda alkoholia. Joskus haaveilen jo maanantaina, mitä syön perjantaina ja lauantaina. Sunnuntaina on valmistauduttava työpäivään.
Kuinka paljon kahvia kuluu päivässä?
– Olen aika tyypillinen suomalainen kahvinjuoja: juon aamukahvit, päiväkahvit ja iltapäiväkahvit.
Mitä kahvia löytyy kotoa?
– Juhla Mokkaa.
Miksi Juhla Mokka on kotona hyvää, mutta työpaikalla pahaa?
– Paketin ja annospussin sisältö on samaa, mutta keitin on eri. Se vaikuttaa makuun.
Teksti Ira Koivu
Kuva Allerin arkisto
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2