Artikkeli

Kahvin ammattilainen

Pau­li­gin pää­mais­ta­ja Mar­ja Tou­ri huo­leh­tii tut­tu­jen ma­ku­jen säi­ly­mi­ses­tä.

Juh­la Mo­kan mai­nok­sis­ta tut­tu kä­den­tai­ta­ja, Mar­ja Tou­ri on mais­tel­lut kah­ve­ja am­ma­tik­seen jo 25 vuot­ta. Kuu­si vuot­ta sit­ten hän yle­ni Pau­li­gin pää­mais­ta­jak­si.

Mi­ten mais­ta­jak­si tul­laan?

– Sat­tu­mal­ta. Olin la­bo­ra­to­ri­os­sa töis­sä, kun näin leh­des­sä mie­len­kiin­toi­sen il­moi­tuk­sen, jos­sa ha­et­tiin laa­dun­tark­kai­li­joi­ta Pau­li­gil­le. Ha­ki­jat pan­tiin mais­te­lu­tes­tiin, jos­sa piti tun­nis­taa kym­me­nen kah­vin jou­kos­ta yk­si tai kak­si näy­tet­tä, jot­ka ei­vät kuu­lu jouk­koon. Il­mei­ses­ti pär­jä­sin.

Mitä pää­mais­ta­ja te­kee?

– Huo­leh­tii, et­tä tu­tut maut py­sy­vät sa­man­lai­si­na vuo­des­ta toi­seen. Ja tie­ten­kin ke­hit­te­lee uu­sia kah­vi­re­sep­te­jä.

Ku­vai­le tyy­pil­lis­tä työ­päi­vää­si.

– Aa­mul­la juon ku­pil­li­sen kah­via, sii­tä ei tin­gi­tä. Ei voi tul­la töi­hin pep­so­den­tin maku suus­sa. Noin puo­len tun­nin pääs­tä tes­taan en­sim­mäi­sen mais­te­lu­pöy­dän. Sen jäl­keen mais­te­lu­näyt­tei­tä tu­lee ker­ran tun­nis­sa. Päi­vän ai­ka­na mais­tan noin 200–300 näy­tet­tä. Näyt­teet syl­je­tään, nii­tä ei juo­da.

Mitä ra­joit­tei­ta työ­hön kuu­luu?

– Työ­vii­kol­la en voi syö­dä voi­mak­kaas­ti maus­tet­tu­ja ruo­kia, si­pu­lia en­kä ka­laa. Mais­ta­ja ei saa tu­pa­koi­da ei­kä juo­da al­ko­ho­lia. Jos­kus haa­vei­len jo maa­nan­tai­na, mitä syön per­jan­tai­na ja lau­an­tai­na. Sun­nun­tai­na on val­mis­tau­dut­ta­va työ­päi­vään.

Kuin­ka pal­jon kah­via ku­luu päi­väs­sä?

– Olen ai­ka tyy­pil­li­nen suo­ma­lai­nen kah­vin­juo­ja: juon aa­mu­kah­vit, päi­vä­kah­vit ja il­ta­päi­vä­kah­vit.

Mitä kah­via löy­tyy ko­toa?

– Juh­la Mok­kaa.

Mik­si Juh­la Mok­ka on ko­to­na hy­vää, mut­ta työ­pai­kal­la pa­haa?

– Pa­ke­tin ja an­nos­pus­sin si­säl­tö on sa­maa, mut­ta kei­tin on eri. Se vai­kut­taa ma­kuun.

Teks­ti Ira Koi­vu

Kuva Al­le­rin ar­kis­to