Artikkeli

Reetta Pasanen

San­na Ke­kä­läi­nen, Mari Har­ju­la Ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen ja Fa­bi­an Björk Koon­nut Jes­si Mä­ki­nen

Kääretorttu on klassikko: 3 ihastuttavaa ohjetta

Helppo ja suhteellisen sukkelaan valmistuva kääretorttu on jälkiruokapöydän klassikkoherkku. Loihdi raikas lime curd -kääretorttu tai hienostuneempi tiramisun makuinen rulla. Aamupa­la­pöy­täänkin sopivan version saat pannaripohjalla.

Reetta Pasanen

Mar­si­paa­niin kie­tais­tu lime curd -kää­re­tort­tu

12 pa­laa

Poh­ja:

4 mu­naa

2 dl so­ke­ria

2 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

4 rkl pe­ru­na­jau­ho­ja

2 tl lei­vin­jau­het­ta

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

Täy­te:

1 ½ dl kuo­hu­ker­maa

n. 2 dl le­mon tai lime cur­dia

Pääl­le:

250 g mar­si­paa­nia

(ka­ram­bo­laa, ma­ca­ro­ne­ja)

1. Lai­ta uu­ni läm­pe­ne­mään 225 as­tee­seen. Vat­kaa huo­neen­läm­pöi­set mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si. Se­koi­ta jau­hot, lei­vin­jau­he ja va­nil­ja­so­ke­ri kes­ke­nään. Li­sää kui­vat ai­neet muna-so­ke­ri­vaah­toon. Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­te­tyl­le uu­ni­pel­lil­le. Pais­ta uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 6–8 mi­nuut­tia tai kun­nes tai­ki­nan pin­ta saa vä­riä ja kyp­syy. Älä pais­ta lii­kaa, et­tei le­vys­tä tule kui­va.

2. Ri­pot­te­le puh­taal­le lei­vin­pa­pe­ril­le so­ke­ria. Ku­moa kää­re­tort­tu­le­vy pa­pe­ril­le. Odo­ta het­ki ja ir­ro­ta tai­ki­nan pääl­tä va­ro­vas­ti lei­vin­pa­pe­ri.

3. Tee täy­te. Vat­kaa ker­ma vaah­dok­si. Jos pi­dät to­del­la ma­keis­ta lei­von­nai­sis­ta, maus­ta vaah­to muu­ta­mal­la ruo­ka­lu­si­kal­li­sel­la so­ke­ria. Le­vi­tä lime curd jääh­ty­neel­le kak­ku­le­vyl­le. Lu­si­koi pääl­le vä­hän yli puo­let ker­ma­vaah­dos­ta. Kää­ri levy na­pa­kak­si rul­lak­si. Le­vi­tä lop­pu ker­ma­vaah­to ohu­ek­si ker­rok­sek­si rul­lan pääl­le.

4. Kau­li mar­si­paa­ni kah­den muo­vi­kel­mun vä­lis­sä le­vyk­si. Nos­ta mar­si­paa­ni va­ro­vas­ti kau­li­men avul­la rul­lan pääl­le. Siis­ti reu­nat veit­sel­lä. Pai­ne­le tii­viis­ti rul­laa vas­ten, reu­nat rul­lan al­le. Ko­ris­te­le ma­ca­ro­neil­la ja ka­ram­bo­la­vii­pa­leil­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min + 30 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 18 e

Reetta Pasanen

Ti­ra­mi­su­kää­re­tort­tu

8–10 pa­laa

Poh­ja:

4 mu­naa

1 ½ dl ruo­ko­so­ke­ria

1 dl veh­nä­jau­ho­ja

½ dl pe­ru­na­jau­ho­ja

½ dl kaa­ka­o­jau­het­ta

1 tl lei­vin­jau­het­ta

1 rkl mu­ru­kah­via tai 1 tl esp­res­so-pi­ka­kah­vi­jau­het­ta

Täy­te:

2 dl vis­pi­ker­maa

200 g maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa

2-3 rkl to­mu­so­ke­ria

1 va­nil­ja­tan­ko

2-3 rkl man­te­li- tai kah­vi­li­köö­riä tai kon­jak­kia

1 lii­va­te­leh­ti

Li­säk­si:

noin 25 g tum­maa suk­laa­ta raas­tet­tu­na

Ko­ris­te­luun:

tuo­rei­ta mar­jo­ja

kaa­ka­o­jau­het­ta

1. Vaah­do­ta mu­nat ja so­ke­ri. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään ja sii­vi­löi jouk­koon. Se­koi­ta va­ro­vas­ti ta­sai­sek­si. Le­vi­tä tai­ki­na pel­lil­le lei­vin­pa­pe­rin pääl­le. Pais­ta uu­nis­sa 225 as­tees­sa 5-7 mi­nuut­tia. Ku­moa so­ke­roi­dul­le lei­vin­pa­pe­ril­le ja jääh­dy­tä. Ir­ro­ta lei­vin­pa­pe­ris­ta.

2. Lai­ta lii­va­te­leh­ti kyl­mään ve­teen li­ko­a­maan. Vaah­do­ta ker­ma. Li­sää tuo­re­juus­to ja so­ke­ri. Hal­kai­se va­nil­ja­tan­ko ja raa­pu­ta sen si­sus te­rä­väl­lä veit­sel­lä vaah­toon. Kuu­men­na al­ko­ho­li ja liu­o­ta lii­va­te­leh­ti sii­hen. Li­sää lii­va­te­se­os ohu­e­na nau­ha­na täyt­teen jouk­koon. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. An­na het­ken jäh­met­tyä.

3. Le­vi­tä täy­te kää­re­tort­tu­poh­jal­le, ri­pot­te­le pääl­le raas­tet­tua suk­laa­ta ja kää­ri lei­vin­pa­pe­rin avul­la na­pa­kak­si rul­lak­si. Lai­ta rul­la jää­kaap­piin te­key­ty­mään.

4. Leik­kaa kää­re­tor­tus­ta an­nos­vii­pa­lei­ta. Pö­läy­tä vii­pa­lei­den pääl­le kaa­ka­o­jau­het­ta ja tar­joa mar­jo­jen kera.

Val­mis­tu­sai­ka: 30 min + pais­to­ai­ka 7 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 10 e

Pan­na­ri­kää­re­tort­tu

noin 12 pa­laa

75 g voi­ta

7 dl ke­vyt­mai­toa

1 dl ker­maa

2 isoa mu­naa

1 ½ dl so­ke­ria

1 rkl va­nil­ja­so­ke­ria

4 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 rkl kar­de­mum­maa

1/2 tl suo­laa

1 tl lei­vin­jau­het­ta

Täy­te:

2 dl kuo­hu­ker­maa

(to­mu­so­ke­ria)

2 dl va­del­ma­hil­loa

4 dl mar­jo­ja

1. Su­la­ta voi. Mit­taa kul­hoon mai­to ja vat­kaa jouk­koon mu­nat. Li­sää lo­put ai­neet ja voi­su­la. An­na tai­ki­nan ta­saan­tua vii­le­äs­sä 15–30 mi­nuut­tia.

2. Kaa­da tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la pääl­lys­te­tyl­le uu­ni­pel­lil­le. Pais­ta 200 as­tees­sa noin 35 mi­nuut­tia.

3. An­na jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si. Vat­kaa ker­ma vaah­dok­si. Maus­ta ha­lu­tes­sa­si to­mu­so­ke­ril­la. Täy­tä pan­na­ri ker­ma­vaah­dol­la ja hil­lol­la. Tar­joa lo­pun ker­ma­vaah­don, hil­lon ja mar­jo­jen kans­sa.

Vink­ki! Käy­tä ker­ma­vaah­don si­jaan va­nil­ja­jää­te­löä.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + 50 min

Vai­keu­sas­te: help­po

Hin­ta: noin 16 e

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ